Welke hogedrukreiniger heb je nodig? Alle soorten hogedrukreinigers

Wil je een nieuwe hogedrukreiniger aanschaffen, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Geen zorgen, want na het lezen van dit artikel weet je alles over de verschillende soorten hogedrukreinigers en welke voor jou het meest geschikt is. Een hogedrukreiniger kun je onder andere gebruiken voor het reinigen van je terras of het schoonmaken van je auto, fiets, motorfiets of tuingereedschap. Het is dus een handig tuingereedschap om in huis te hebben.

Ben je benieuwd naar betrouwbare merken voor hogedrukreinigers? Hier hebben wij diverse betrouwbare merken voor hogedrukreinigers op een rij gezet.

De beste hogedrukreinigers van dit moment:

De eigenschappen van een goede hogedrukreiniger

Voordat we de verschillende soorten hogedrukreinigers uitlichten, willen wij enkele belangrijke eigenschappen van een goede hogedrukreiniger toelichten.

De werkdruk

De werkdruk van een hogedrukreiniger is erg belangrijk. Deze wordt aangeduid in bar en geeft aan hoe hard de de straal is. Des te hoger het aantal bar, des de zwaardere klussen je ermee kunt doen. Voor bijvoorbeeld het reinigen van je auto, fiets of tuinmeubelen heb je voldoende aan een hogedrukreiniger met een werkdruk van 125 bar om minder. Daarnaast moet je voor het reinigen van bijvoorbeeld een groot terras of muren op zoek gaan naar een reiniger met tenminste 150 bar. 

De wateropbrengst

De wateropbrengst van een hogedrukreiniger is ook een belangrijke factor om mee te nemen in je besluit. Dit geeft namelijk aan hoeveel liter wat het apparaat per uur verbruikt. Hoe hoger de wateropbrengst is, hoe hoger het reinigend vermogen is.

De terrasreiniger

Niet elke hogedrukreiniger beschikt over een terrasreiniger. Wanneer je van plan bent om je terras schoon te spuiten, is het belangrijk dat deze functie wel aanwezig is. Dit is een accessoires die je op de spuit aansluit. Dit voorkomt dat het water en het vuil verschillende kanten opspatten en bijvoorbeeld muren bevuilen.

Soorten hogedrukreinigers

Er zijn verschillende soorten hogedrukreinigers. Welke voor jou geschikt is, zullen we hieronder uitleggen. Elke soort heeft namelijk zo zijn voor- en nadelen en wat voor de één een geschikt model is, kan voor iemand anders minder geschikt zijn. 

Elektrische hogedrukreinigers

De elektrische hogedrukreiniger wordt onder consumenten het meest aanschaft. Het is minder geschikt voor professioneel gebruik, maar kan de meeste klussen rondom het huis met gemak aan. Een groot voordeel van hogedrukreinigers op elektriciteit is, is dat ze doorgaans een stuk voordeliger zijn. Een nadeel is dan weer dat het te allen tijde over elektriciteitsvoorziening moet beschikken. Echter, met een lang verlengsnoer hoef je hier weinig hinder van te ondervinden.

Hogedrukreiniger op benzine

De meeste consumenten kiezen voor een elektrische hogedrukreiniger, maar wil je het apparaat gebruiken voor zwaardere werkzaamheden, dan is een benzine hogedrukreinigers beter geschikt voor jou. De hogedrukreiniger wordt aangedreven door een benzinemotor en daardoor heeft het aanzienlijk meer vermogen. Daarnaast heb je met deze variant geen stopcontact nodig. Hierdoor heb je meer bewegingsvrijheid, maar hier staat wel wat tegenover. Zo heeft een hogedrukreiniger op benzine een stuk meer onderhoud nodig dan de overige soorten hogedrukreinigers uit dit artikel.

Hogedrukreiniger met accu

Wil je niet het onderhoud, maar wel de bewegingsvrijheid van een benzine hogedrukreiniger? In dat geval kun je overwegen om een hogedrukreiniger met accu aan te schaffen. Doordat het apparaat werkt op een accu en niet wordt aangedreven door een benzinemotor, beschik je over aanzienlijk minder vermogen. Echter, voor de meeste schoonmaakklussen heb je meer dan genoeg aan een hogedrukreiniger met accu. Verder maken deze modellen weinig geluid en heb je er weinig omkijken na. Zorg er alleen voor dat je voor het schoonmaken beschikt over een een opgeladen accu.

Hogedrukreinigers voor licht gebruik

Hierboven hebben wij drie verschillende soorten hogedrukreinigers toegelicht. We kunnen de hogedrukreinigers echter ook onderverdelen onder de drie volgende categorieën: voor licht gebruik, gemiddeld gebruik en intensief gebruik. 

We beginnen met hogedrukreinigers voor licht gebruik. Hieronder verstaan wij modellen tot 110 bar. Met deze modellen kun je lichte schoonmaakwerkzaamheden verrichten, zoals het schoonmaken van je fiets of tuinmeubelen. 

Hogedrukreinigers voor gemiddeld gebruik

Hogedrukreinigers met 110 tot 150 bar zijn geschikt voor gemiddeld gebruik. Met zulke apparaten kun je onder andere het terras, auto of camper reinigen. Uiteraard kun je ook de schoonmaakklussen verrichten die je met hogedrukreinigers voor licht gebruik kunt doen.

Hogedrukreinigers voor intensief gebruik

Als laatst heb je nog de hogedrukreinigers voor intensief gebruik. Deze modellen hebben minimaal 150 bar en kunnen in principe voor elke schoonmaakklus ingezet worden. Denk hierbij aan het schoonmaken van je terras en auto, maar ook voor vrachtwagens en gevels. Later in dit artikel zullen wij de prijzen van alle soorten hogedrukreinigers onder elkaar opsommen.

Verschillende functionaliteiten

We hebben hierboven alle verschillende soorten hogedrukreinigers toegelicht en we hopen dat je een duidelijk beeld hebt gekregen welke soort voor jou geschikt is. Echter, het is ook aan te raden om te letten op de verschillende functionaliteiten. 

Het aquastopsysteem

Het aquastopsysteem is een belangrijke veiligheidsfunctie van de hogedrukreiniger. Dankzij deze functie stopt de hogedrukreiniger op het moment dat je het handvat van de machine loslaat. Mocht er iemand onverwachts langslopen, dan hoef je niet de hogedrukreiniger snel een andere kant op te richten, maar kun je dus gewoon het handvat loslaten.

De waterdrukregelaar

Met een waterdrukregelaar kun je eenvoudig de waterdruk aanpassen. Dit is uiteraard erg handig, want voor sommige klussen heb je immers een minder harde straal nodig. Neem als voorbeeld het reinigen van een fiets. Hiervoor heb je geen harde waterstraal nodig en dankzij de waterdrukregelaar bespaar je dus water.

De slanghaspel

Ook de slanghaspel vinden wij erg handig. Een slanghaspel zorgt ervoor dat je zelf niet meer de slang en electriciteitsdraad hoeft op te rollen en op te hangen. 

Uiteraard zijn er ook nog andere functionaliteiten waarop je kunt letten. Echter, wij vinden deze drie functies zelf zeer handig en wouden ze daarom hier in het kort toelichten.

Accessoires voor een hogedrukreiniger

Je bent nu bekend met de verschillende soorten hogedrukreinigers en ook van enkele belangrijke functies ben je op de hoogte. Nu willen we het hebben over handige accessoires voor hogedrukreinigers. Deze accessoires zorgen ervoor dat je zo efficiënt mogelijk te werk kunt gaan. Er zijn tal van accessoires op de markt en hieronder zetten we ze graag voor je op een rij.

Een terrasreiniger

In het begin van het artikel gaven we al aan dat niet elke hogedrukreiniger over een terrasreiniger beschikt. Veel consumenten willen het echter wel voor het reinigen van het terras gebruiken. Een terrasreiniger sluit je op het apparaat aan en zorgt ervoor dat het water niet alle richtingen op spuit en bijvoorbeeld muren en ramen bevuilen.

Een vuilfrees

Een andere handige accessoires om te in huis te hebben is de vuilfrees. Vuilfrees komt van pas wanneer je van plan bent tegels of metselwerk te reinigen. Hierdoor spuit de hogedrukreiniger in een kleinere spuitoppervlakte, waardoor er een krachtigere straal ontstaat en je gemakkelijker hardnekkig vuil kunt verwijderen. Door de hardere straal is het minder geschikt voor het schoonmaken van bijvoorbeeld je auto.

De wasborstel

Wat wel goed van pas komt bij het schoonmaken van je auto is een wasborstel. Dankzij een wasborstel voorkom je krasjes en andere beschadigingen aan je auto. 

Een dakgoot- en rioolset

De dakgoot- en rioolset is een must voor iedereen die van plan is om verstopte regenpijpen, leidingen en afvoerbuizen schoon te maken. Met deze set kun je eenvoudig het vuil naar het einde van de afvoer verplaatsen.

Hoeveel kost een hogedrukreiniger

De prijs van een hogedrukreiniger is afhankelijk van verschillende factoren. Zo speelt bijvoorbeeld onder andere het soort hogedrukreiniger, het aantal vermogen en meegeleverde accessoires een belangrijke rol. Wij zullen echter voor de verschillende soorten hogedrukreinigers de minimale prijs vermelden. Het gaat hier om modellen die wij aan onze bezoekers zouden aanraden. Er zullen vast en zeker goedkopere hogedrukreinigers op de markt zijn.

Voor een goede elektrische hogedrukreiniger moet je rekening houden met een prijs van minimaal 70 euro. Echter, voor 70 euro zul je niet al te veel accessoires kunnen verwachten en ook zal het vermogen redelijk beperkt zijn. Dit neemt niet weg dat deze modellen voor kleine schoonmaakklussen prima geschikt zijn.

Een goede accu hogedrukreiniger kost doorgaans minimaal 100 euro. Voor deze prijs krijg je geen accu en oplader meegeleverd. Mocht je hier niet over beschikken, dan moet je deze er dus los bij aanschaffen.

Hogedrukreinigers op benzine zijn de duurste variant. Deze zijn geschikt voor professioneel gebruik en voor een goed model betaal je minimaal 200 euro.

Conclusie

Er zijn veel aandachtspunten waar je op dient te letten bij het aanschaffen van een hogedrukreiniger. Wij hopen dat je na het lezen van dit artikel een duidelijk beeld hebt gekregen van de verschillende soorten hogedrukreinigers, belangrijke functionaliteiten, de eigenschappen en andere handige informatie om op te letten.