Lees alles over de soorten kettingzagen

Voor veel tuinliefhebbers is een kettingzaag een must om de tuin te kunnen onderhouden. De kettingzaag is onder andere te gebruiken voor het in vorm houden van hagen, maar ook voor het omzagen van bomen. Echter, er bestaan verschillende soorten kettingzagen en in dit artikel zullen wij per type vermelden wat de voor- en nadelen zijn, wanneer je het beste voor deze soort kunt kiezen, wat ongeveer kosten zijn en andere handige informatie.

Eigenschappen van een kettingzaag

Een betrouwbare kettingzaag beschikt over bepaalde eigenschappen en deze nemen we hieronder graag met je door. 

Veiligheid is zeer belangrijk als het gaat om tuingereedschap en dat geldt uiteraard ook voor een kettingzaag. Daarom raden we je aan om een kettingzaag met een veiligheidsschakelaar aan te schaffen. Hiermee voorkom je dat de kettingzaag wordt ingeschakeld zonder dat dit bedoeling is. 

Een tweede handgreep is volgens ons ook geen overbodige luxe. Een kettingzaag is geen licht apparaat en het is belangrijk dat je het goed vast kunt houden tijdens het zagen. Een tweede handgreep zorgt hier dus voor. 

Dan bestaat er nog een kettingrem. Deze zorgt dat de kettingzaag direct afslaat op het moment dat er een gevaarlijk situatie ontstaat. Bijvoorbeeld wanneer iemand onverwacht dicht in de buurt komt. Je kunt de kettingzaag vervolgens zelf weer activeren.

De ketting van een kettingzaag dient geregeld ingesmeerd te worden. Sommige kettingzagen beschikken over een automatische oliesmering, waardoor je er zelf geen omkijken meer naar hebt. Je hoeft zelf enkel er voor te zorgen dat er genoeg olie in het reservoir zit.

Daarnaast dien je bij aanschaf te letten op de lengte van het zwaard van de kettingzaag. Dit is het gedeelte waarmee je zaagt. Des te langer deze zaag is, des te grotere takken en boomstammen je ermee kunt zagen. Belangrijk is wel om te weten dat een langere zwaardlengte ook een zwaarder gewicht met zich meebrengt. 

Je wilt ten alle tijden het gevaar van een terugslag voorkomen. Dit kan voortkomen wanneer je met de bovenkant van het zaagblad iets raakt. De kettingzaag kan dan naar achteren worden geslingerd. Gelukkig zijn er kettingzagen met een terugslagbeveiliging, waarmee de kettingzaag direct afslaat op het moment dat dit plaatsvindt. 

Elektrische kettingzagen

Een elektrische kettingzaag is voornamelijk bedoeld voor klussen rondom het huis. Dit heeft er alles mee te maken dat het apparaat aangesloten dient te worden op het lichtnet. Je kunt natuurlijk een verlengsnoer gebruiken, maar je bent alsnog beperkt in je bewegingsvrijheid. Dit is uiteraard een nadeel, maar de elektrische kettingzaag heeft ook zo zijn voordelen. Eén daarvan is dat het een stuk lichter weegt dan andere soorten kettingzagen. Daarnaast betaal je voor een elektrische kettingzagen doorgaans een stuk minder. 

Waarom kiezen voor een elektrische kettingzaag?

We verklapte het hierboven al een beetje, maar er zijn verschillende redenen waarom je zou moeten kiezen voor deze soort. Zo zijn de elektrische modellen vaak een stuk goedkoper en wegen ze minder. Een ander voordeel ten opzichte van een benzine kettingzaag is het feit dat het een stuk milieuvriendelijker is. Er komen namelijk geen schadelijke gassen vrij. Buiten het feit dat dit slecht voor het milieu is, kan het ook onprettig zijn voor de gebruiker zelf of de omgeving. Een ander voordeel is dat het beschikt over een hoge zaagcomfort en het een stuk stiller is in vergelijking met andere soorten.

Soorten elektrische kettingzagen

De elektrische kettingzaag is zelf ook onder te verdelen in verschillende soorten. Zo bestaan er drie verschillende versies van de elektrische kettingzaag:

 • De elektrische kettingzaag met snoer.
 • Een draadloze elektrische kettingzaag (op accu).
 • Een telescopische kettingzaag.

Voor welke elektrische kettingzaag je moet kiezen is afhankelijk van je voorkeuren. Ook speelt de hoeveelheid klussen en de complexiteit ervan een belangrijk rol. Neem bijvoorbeeld de telescopische zaag. Dit model is uiterst geschikt wanneer je op grotere hoogte takken moet zagen.

Onderhouden van een elektrische kettingzaag

Simpel gezegd kunnen we stellen dat de elektrische kettingzaag opgebouwd is uit het volgende; een motor, zaagblad, aandrijftandwiel en een zaagketting. Je wilt natuurlijk dat de kettingzaag zo lang mogelijk meegaat en daarom is het belangrijk dat je verschillende onderdelen goed onderhoud. 

Zo moet regelmatig het volgende gedaan worden:

 • Je dient op tijd de kettingzaag in te smeren met olie. 
 • De kettingzaag dient regelmatig bijgeslepen te worden, zodat deze ten alle tijden scherp genoeg is. 
 • Regelmatig dient de spanning van de ketting gecontroleerd te worden.

Wanneer en hoe vaak je dit moet doen is afhankelijk van onder andere de werkomstandigheden en de intensiteit van de klus. Wij houden zelf altijd aan om de kettingzagen te onderhouden nadat we deze in totaal vijf uur hebben gebruikt.

Elektrische kettingzagen van hoge kwaliteit:


Benzine kettingzagen

Naast de elektrische kettingzagen wordt een benzine kettingzaag ook door veel consumenten aangeschaft. De benzine kettingzaag maakt meer geluid, is minder milieuvriendelijk en heeft meer onderhoud nodig. Toch zijn er voldoende redenen te bedenken om een kettingzaag op benzine in huis te nemen. De voornaamste redenen is de vele malen krachtigere motor die het bezit. Je kunt met een benzine model veel gemakkelijk door dikkere takken of bomen zagen. Een benzine kettingzaag is dus geschikt voor (semi)professioneel die grotere werkzaamheden gaan verrichten. 

Voor de wat kleinere klussen zullen wij zelf een elektrische- of accu kettingzaag aanraden. We gaven het hierboven al aan, maar een benzine kettingzaag vereist gewoon meer onderhoud. Je moet bijvoorbeeld de benzinetank bijvullen en ook is de machine een stuk zwaarder. 

Benzine kettingzagen van hoge kwaliteit:


Accu kettingzagen

Een kettingzaag op accu werkt in principe ook op elektriciteit, maar in plaats van dat je werkt met een snoer kun je draadloos te werk gaan. Hierdoor heb je meer bewegingsvrijheid dan een elektrische kettingzaag met draad. De accu kettingzagen is de stilste variant van de soorten kettingzagen uit deze lijst. Een nadeel van deze soort is dat het soms enkele uren kan duren voordat de accu is opgeladen. Ben je bijvoorbeeld middenin een klus of ben je bijna klaar, dan kan het vervelend zijn om enkele uren te moeten wachten om weer verder te kunnen. Je zou eventueel een extra accu kunnen aanschaffen, zodat je twee keer  zo lang te werk kunt gaan en minder lang hoeft te wachten totdat de eerste accu is opgeladen.


Tophandle kettingzagen

Dan hebben we nog de tophandle kettingzaag. Dit type is uiterst geschikt om precies te werk te gaan. De kettingzaag kun je met één hand bedienen en heeft een handgreep aan de bovenzijde. Een ander voordeel is dat de kettingzaag in verhouding met andere soorten kettingzagen erg licht is. Hierdoor zul je een tophandle kettingzaag niet snel gebruiken om dikke takken en bomen mee door te zagen, maar voor bijvoorbeeld de fruitteelt en boomchirurgie is het uiterst geschikt. 


Telescopische kettingzaag

De telescopische kettingzaag is de laatste soort kettingzaag die we willen uitlichten. Deze soort valt eigenlijk ook onder de elektrische kettingzagen, maar wij vonden toch dat het een aparte vermelding verdiende. Echter bestaan er ook verschillende telescopische kettingzagen die op benzine werken. Een telescopische kettingzaag is trouwens ook bekend onder de naam hoogsnoeier en helpt je bij zaag- en snoeiwerk op hoogte. Dit is zeer handig, want hierdoor heb je geen lader nodig voor je werkzaamheden. 

Een telescopische kettingzaag wordt geleverd met een verstelbare heupriem. Daarnaast is een goede telescopische kettingzaag verstelbaar, zodat je eenvoudig kunt switchen tussen verschillende hoogtes.


De prijzen per soort

Een belangrijke vraag is natuurlijk; wat kost een goede kettingzaag? Deze vraag willen we opsplitsen, want de prijs van een benzine kettingzaag verschilt nogal met dat van een elektrische ketting met snoer. Ook andere factoren spelen een belangrijke rol. Zo speelt onder andere mee welke eigenschappen een kettingzaag heeft, waar we het in het begin van artikel al hadden gehad. 

De prijzen hieronder zijn van kettingzagen die wij zouden aanraden aan onze lezers. Je hebt uiteraard goedkoper modellen, maar vaak is goedkoop duurkoop als het gaat om tuingereedschap.

Een betrouwbare accu kettingzaag start vanaf ongeveer 110 euro.

Voor een goede benzine kettingzaag betaal je doorgaan minimaal 125 euro.

Een elektrische ketting van goede kwaliteit kun je al aanschaffen van ongeveer 75 euro.

Waar dien je op te letten?

Bij het aanschaffen van een kettingzagen zijn er tal van zaken waar je rekening mee moet houden. Een goede ketting onderscheid zich namelijk op verschillende aspecten van een minder goed model. Hierboven heb je al veel van deze punten terug kunnen lezen. Wij van Tuinonderhouden.com zetten hieronder nog enkele eigenschappen op een rij.

Het vermogen

Let bij aanschaf ook op het vermogen van een bladblazer. Het is natuurlijk vervelend wanneer je dikke takken of bomen wilt doorzagen, maar jouw kettingzaag daar eigenlijk niet toe in staat is. Let daarom altijd op hoe krachtig de bladblazer is. Bij kettingzagen met snoer wordt dit aangeduid in W (watts), bij benzinemotoren in KW en bij accu kettingzagen kijk je naar het aantal V (volts). 

De veiligheid

Uiteraard speelt de veiligheid een belangrijk rol bij de bepaling of een model als betrouwbaar kan worden beschouwd. Wij gaven het in het begin van dit artikel al aan dat een startvergrendeling en een veiligheidsschakelaar zeer handig zijn. De motor wordt dan uitgeschakeld op het moment dat je de kettingzaag loslaat. 

Conclusie

Er zijn dus genoeg factoren die meespelen in het aanschaffen van een geschikte kettingzaag en ook zijn er verschillende soorten kettingzagen op de markt. We hopen dat je na het lezen van dit artikel een duidelijk beeld hebt gekregen van de voor- en nadelen van elk type en welke soort kettingzaag geschikt is voor jou.

Welke kettingzaag voor bomen?

Er zijn verschillende soorten kettingzagen die geschikt zijn voor het snoeien of kappen van bomen. Hier zijn enkele factoren om in overweging te nemen bij het kiezen van een kettingzaag:

 • Grootte van de boom: Als u grote bomen wilt snoeien of kappen, heeft u een grotere kettingzaag nodig met meer vermogen.
 • Gebruiksfrequentie: Als u vaak bomen wilt snoeien of kappen, is het verstandig om te investeren in een professionele kettingzaag. Deze zijn duurder, maar hebben meer vermogen en een langer levensduur.
 • Draagbaarheid: Als u de kettingzaag vaak op verschillende locaties gaat gebruiken, is een lichtere en compactere kettingzaag een betere keuze.

Een elektrische kettingzaag is een goede keuze voor kleine tot middelgrote bomen en voor thuisgebruik, omdat ze minder lawaai maken en geen uitlaatgassen produceren. Een benzine-aangedreven kettingzaag is meer geschikt voor grotere bomen of voor professioneel gebruik, omdat ze meer vermogen hebben en overal kunnen worden gebruikt, zonder afhankelijk te zijn van een stopcontact.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat het snoeien of kappen van bomen een gevaarlijke taak is, en dat professioneel advies en veiligheidstraining noodzakelijk is, vooral als u geen ervaring heeft met het gebruik van een kettingzaag.

Hoe weet je of kettingzaag bot is?

Er zijn een aantal manieren om te bepalen of de ketting van een kettingzaag bot is:

 1. Snelheid: Als de kettingzaag minder snel snijdt dan normaal, kan dit een teken zijn dat de ketting bot is.
 2. Geluid: Als de kettingzaag meer geluid maakt dan normaal of als er een knarsend geluid te horen is, kan dit ook een teken zijn dat de ketting bot is.
 3. Spanning: Als de ketting van de kettingzaag los zit of als deze moeilijk te spannen is, kan dit een teken zijn dat de ketting bot is.
 4. Snijvlak: Als u de tanden van de ketting inspecteert, kunt u zien of deze bot zijn. Als de tanden afgevlakt of afgerond zijn, is de ketting waarschijnlijk bot.
 5. Effectiviteit: Als de kettingzaag moeilijk snijdt of als er veel houtstof achterblijft op de plaats van de snij, kan dit een teken zijn dat de ketting bot is.

Het is belangrijk om regelmatig de ketting van de kettingzaag te inspecteren en te slijpen als deze bot is, om de veiligheid en prestaties van de kettingzaag te garanderen. Het is aanbevolen om dit te laten doen door een professional of iemand met ervaring in het slijpen van kettingzagen.