Er zijn meerdere essentiële tuingereedschappen voor het onderhouden van je tuin en een grasmaaier is daar één van. Met een grasmaaier zorg je ervoor dat je gazon er mooi bij blijft liggen. Echter, er zijn verschillende soorten grasmaaiers en het is belangrijk dat je geen overhaastige beslissing neemt tijdens het aanschaffen ervan. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de verschillende soorten grasmaaiers en weet je welke type voor jou geschikt is.
- Waar je op moet letten bij het kopen van een grasmaaier
- Alle soorten grasmaaiers op een rij
- Een kooimaaier van GARDENA:
- Een zweefmaaier van BLACK+DECKER:
- Een elektrische grasmaaier van GARDENA:
- Een benzine grasmaaier van FUXTEC:
- Een accu grasmaaier van Makita:
- Een robotmaaier van Bosch:
- Een zitmaaier van husqvarna:
- Conclusie
- Hoe lang gaat een grasmaaier mee?
- Hoe kies je een grasmaaier?
Waar je op moet letten bij het kopen van een grasmaaier
Allereerst moet je weten welk soort grasmaaier je nodig hebt. Wij zullen daar later in dit artikel op terugkomen, maar er zijn ook andere factoren die een rol spelen bij het kiezen van de juiste grasmaaier. Hieronder hebben wij een aantal van de belangrijkste aandachtspunten op een rij gezet.
Het vermogen van een grasmaaier is een punt om op te letten. Een machine met een groot vermogen is vaak duurder, maar wanneer je een klein gazon hebt is dat helemaal niet nodig.
Bij grote tuinen is het belangrijk dat de machine een grote maaibreedte heeft. Hierdoor kun je het gazon namelijk sneller maaien.
Ook veiligheidsfuncties is een aandachtspunt waar je op zou moeten letten.
Sommige grasmaaiers beschikken over mulchingfunctie of een opvangbak. Met een mulchingfunctie wordt het gemaaide gras versnipperd en achtergelaten op het gazon. Hierdoor hoef je niet telkens de opvangbak te legen.
Alle soorten grasmaaiers op een rij
Wij hebben de soorten grasmaaiers hieronder in acht verschillende soorten opgesplitst. Per soort vermelden wij alle belangrijke informatie die jou kunnen helpen bij het maken van de juiste beslissing.
Handgrasmaaiers / kooimaaiers
De eerste soort grasmaaier die we willen toelichten is de handgrasmaaier, ook wel bekend als een kooimaaier. Deze worden beschouwd als de eenvoudigste modellen. Ze wegen niet al te veel en zijn hierdoor eenvoudig te gebruiken. Ook maken ze weinig geluid en heb je geen kabel nodig. Dit komt de gebruiksvriendelijkheid van het apparaat ten goede. Een ander voordeel is dat je geen verbruikskosten hebt, want ze maken namelijk geen gebruik van elektriciteit of benzine.
Deze variant is voornamelijk bedoeld voor de kleinere tuinen. Zo heb je kunnen lezen dat het meerdere voordelen heeft, maar hier staat wel tegenover dat het meer tijd in beslag neemt. Naast dat het dus niet voor midden- tot grote tuinen geschikt is, kun je hoog gras ook beter maaien met andere soorten grasmaaiers.
Een goede handgrasmaaier kun je al aanschaffen vanaf ongeveer 50 euro.
Een kooimaaier van GARDENA:
Mulchmaaiers
Mulchmaaiers zijn grasmaaiers met een zogeheten mulchingfunctie. Deze mulchingfunctie zorgt dat het gemaaide gras in plaats van in een opvangbak terug het gazon wordt ingeblazen. Een pluspunt hiervan is dat het versnipperde gras als een natuurlijke beschermlaag voor je gazon dient. Ook hoef je de opvangbak niet regelmatig te legen.
Een gemiddelde prijs geven voor een mulchmaaier is vrij lastig, want het betreft niet zozeer een specifieke soort grasmaaier, maar eerder een functionaliteit. Daarom kunnen verschillende soorten grasmaaiers worden beschouwd als een mulchmaaier.
Zweefmaaiers
Heb je geen vlak gazon en kun je met veel andere soorten grasmaaiers een bepaald gedeelte niet bereiken? Dan is een zweefmaaier echt iets voor jou. De motor van een zweefmaaier is erg wendbaar en daarom kun je de machine goed gebruiken op een gazon met veel hobbels.
Een goede zweefmaaier kun je al aanschaffen vanaf ongeveer 100 euro.
Een zweefmaaier van BLACK+DECKER:
Elektrische grasmaaiers
De elektrische grasmaaier is een populaire variant onder veel consumenten. Niet zo vreemd, want het heeft veel voordelen ten opzichte van andere soorten grasmaaiers. Tel daarbij op dat ze geschikt zijn voor zowel kleine als middelgrote tuinen, ze zeer scherp geprijsd zijn, erg gebruiksvriendelijk zijn en je zult begrijpen waarom veel consumenten kiezen voor een elektrische maaier.
Echter, de elektrische maaier kent ook zo zijn nadelen. Zo moet de grasmaaier bij gebruik te alle tijde voorzien zijn van elektriciteitsvoorziening. Je kunt dit doen met verlengkabel, maar dit geeft je tijdens het maaien van het gazon minder bewegingsvrijheid. Tijdens het maaien moet je namelijk er op letten dat de kabel niet onder de grasmaaier terecht komt.
Een goede elektrische grasmaaier kun je al aanschaffen vanaf ongeveer 80 euro.
Een elektrische grasmaaier van GARDENA:
Benzine grasmaaiers
Dan is er nog de mogelijkheid om te kiezen voor een benzine grasmaaier. Met een grasmaaier op benzine heb je geen last van een kabel en ook hebben ze doorgaans meer vermogen. Dit zijn de twee grootste redenen om te kiezen voor een benzinemaaier in plaats van een ander soort grasmaaier. Doordat ze meestal over meer vermogen beschikken is het ook geschikt voor grotere tuinen en hoog gras.
Je dient er wel rekening mee te houden dat een grasmaaier op benzine een stuk meer lawaai maakt, zwaarder zijn dan andere types en hierdoor lastiger te hanteren zijn. Ook vergen ze meer onderhoud. Zo moet onder andere de benzinetank regelmatig worden bijgevuld.
Een goede benzine grasmaaier kun je al aanschaffen vanaf ongeveer 250 euro.
Een benzine grasmaaier van FUXTEC:
Accu grasmaaiers
Een accu grasmaaier is simpel gezegd een elektrische grasmaaier zonder snoer. Je maakt namelijk gebruik van een accu, welke je voor gebruik volledig dient op te laden. Een accu grasmaaier is voornamelijk bedoeld voor kleine tot middelgrote tuinen. Ze hebben namelijk minder vermogen dan een benzinemaaier en ook de accuduur speelt hier een rol bij. Tenzij je continue wilt wisselen van accu of wilt wachten tot de accu is opgeladen voordat je verder kunt met het maaien, kun je een grasmaaier op accu beter gebruiken voor kleine tot middelgrote tuinen. Een voordeel die wel het vermelden waard is, is dat de machines vaak makkelijk te hanteren zijn. Dit komt doordat ze doorgaan lichter wegen.
Een nadeel van een accu grasmaaier ten opzichte van een elektrische grasmaaier met draad is de prijs. Je betaalt namelijk voor de accu variant een stuk meer.
Een accu grasmaaier kun je al aanschaffen vanaf ongeveer 180 euro. Voor deze prijs dien je wel een accu erbij aan te schaffen, want deze wordt niet meegeleverd.
Een accu grasmaaier van Makita:
Robotmaaiers
De robotmaaier is voor veel mensen een verademing. Ben je geen groot fan van tuinieren of heb je de tijd niet om zelf je gazon te maaien? Dan biedt een robotmaaier de uitkomst. Robotmaaiers maken weinig geluid en maaien je gras automatisch. Let er wel op dat de robotmaaiers niet geschikt zijn voor tuinen met te veel hellingen en onregelmatigheden.
Na aanschaf dien je door middel van een draad het maaigebied aan te leggen. Deze kan de machine vervolgens volgen en weet waar het moet gaan maaien. Er bestaan ook enkele modellen waarbij dit niet hoeft. Hier hebben wij een lijst opgesteld met robotmaaiers zonder draad. Het aanleggen van zo’n draad kost wat tijd, maar na het aanleggen heb je er geen omkijken meer na.
Een goede robotmaaier kun je al aanschaffen vanaf ongeveer 600 euro.
Een robotmaaier van Bosch:
Zitmaaiers
De laatste soort grasmaaier die we in dit artikel willen toelichten is de zitmaaier. Heb je een groot gazon, dan kun je overwegen om een zitmaaier aan te schaffen. Je zit comfortabel op de maaimachine en kunt zonder al te veel inspanning een groot terrein afwerken. Een groot pluspunt is dat zitmaaiers een hoog maaibreedte hebben.
Let er wel op dat zitmaaiers aardig wat ruimte in beslag nemen, dus je moet beschikken over voldoende ruimte om de machine te stallen. Ook hebben ze in vergelijking met andere soorten grasmaaiers veel onderhoud nodig. Verder zijn zitmaaiers vrij log, dus voor tuinen met veel struiken en bomen kan het minder goed resultaat opleveren.
Een goede zitmaaier kun je al aanschaffen vanaf ongeveer 1400 euro.
Een zitmaaier van husqvarna:
Conclusie
Er komt veel kijken bij de aanschaf van een grasmaaier. Er bestaan veel verschillende soorten grasmaaiers en welke soort voor jou geschikt is, is afhankelijk van verschillende factoren. We hopen dat je na het lezen van dit artikel een duidelijk beeld hebt gekregen en bij jezelf kunt nagaan welke grasmaaier voor jou geschikt is. Enkele factoren die hierbij een rol spelen zijn uiteraard de prijs, de oppervlakte van de tuin, de hoeveel hobbels, bomen en struiken in je tuin hebt en hoeveel tijd je in het onderhoud wilt steken.
Hoe lang gaat een grasmaaier mee?
Het levensduur van een grasmaaier is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de kwaliteit van de machine, hoe vaak het wordt gebruikt en hoe goed het wordt onderhouden. In het algemeen kan een kwalitatief goede grasmaaier tussen de 5 en 15 jaar meegaan. Het is belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren, zoals het vervangen van de olie en het schoonmaken van de filters, om de levensduur van de grasmaaier te verlengen.
Hoe kies je een grasmaaier?
Er zijn een aantal factoren waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van een grasmaaier:
- Type grasmaaier: Er zijn verschillende soorten grasmaaiers, zoals handbediende grasmaaiers, zitmaaiers en robotmaaiers. U moet beslissen welk type het beste bij uw behoeften past.
- Grootte van het gazon: Als u een groot gazon heeft, wilt u waarschijnlijk een grasmaaier met een grotere snijbreedte kiezen.
- Bewegingsvrijheid: Sommige grasmaaiers zijn zwaarder of groter dan andere, dus als u moeilijkheden heeft met tillen of bewegen, wilt u wellicht een lichter model overwegen.
- Onderhoud: Overweeg het gemak van onderhoud van de grasmaaier, zoals het gemak waarmee u de messen kunt verwisselen en het gemak waarmee u de filters kunt schoonmaken.
- Prijs: Grasmaaiers kunnen een breed scala van prijzen hebben, dus bepaal uw budget voordat u begint te zoeken.