De 2 beste robotmaaiers zonder draad

Moest je vroeger nog zelf de gehele tuin maaien, is dat met een robotmaaier verleden tijd. Vooral voor middel- tot grote tuinen is dit een groot voordeel en het is daarom niet vreemd dat steeds meer mensen de overstap maken van de klassieke grasmaaier naar een robotmaaier. Een ander groot voordeel is dat het resultaat vaak een stuk beter is dan wanneer je het zelf doet. Dit komt omdat een robotmaaier een stuk lichter is en je niet over het gazon hoeft te lopen op het moment dat je het gras aan het maaien bent.

Toch zijn er nog genoeg mensen die het liever houden bij een normale grasmaaier. Eén van de reden is dat een robotmaaier vaak een stuk duurder is, maar ook lezen we dat de draad (perimeterkabel), die nodig is bij een robotmaaier, een reden is om geen robotmaaier aan te schaffen. Wanneer je namelijk een grote tuin met veel obstakels hebt kan dit een moeilijke klus worden.

Zoals je misschien al wist of kunt opmaken uit de titel van dit artikel, zijn er ook robotmaaiers zonder draad op de markt. In dit artikel zullen wij enkele modellen uitlichten en een opsomming gegeven van van de voordelen en vertellen we waarom onderstaande modellen volgens ons tot de beste robotmaaiers zonder draad behoren.

Waarom kiezen voor een robotmaaier zonder draad?

De meeste robotmaaiers die er bestaan werken met een perimeterdraad. Een perimeterdraad zorgt ervoor dat een robotmaaier weet waar het zich bevindt en moet maaien. Deze draad wordt door veel consumenten als reden opgegeven om niet kiezen voor een robotmaaier. Het leggen van zo’n draad wordt namelijk gezien als een lastige klus, vooral wanneer dit gedaan dient te worden in een grote tuin. Door te kiezen voor robotmaaier zonder draad bespaar je dus veel tijd.

Een andere reden waarom je voor een robotmaaier zonder draad zou kunnen kiezen is het feit dan je amper omkijken hebt naar het onderhouden van je gazon. Je hoeft enkel af en toe het gazon te beluchten of te verticuteren.

Hoe werkt een robotmaaier zonder begrenzingsdraad?

Een robotmaaier zonder begrenzingsdraad werkt anders dan de robotmaaiers met draad. Het verschil zit hem in de manier van navigeren. Normaal zorgt een begrenzingsdraad ervoor dat de maaier weet waar het zich bevindt en wat de grenzen zijn van het gazon. Dit is uiteraard niet het geval bij een robotmaaier zonder draad. Deze navigeren met behulp van GPS of via sensoren.

Sensoren: een robotmaaier dat navigeert met behulp van sensoren rijdt willekeurig rond en op het moment dat ze op een plek aankomen zonder gras gaan ze een andere kant op. Ze navigeren dus minder efficiënt dan modellen met GPS, welke een stuk nauwkeuriger werken.

GPS: deze robotmaaiers werken een stuk nauwkeuriger dan robotmaaiers met sensoren. Dankzij de GPS hebben ze een goed beeld van de omgeving en rijden ze niet willekeurig over het gazon. Met deze robotmaaiers kun je meestal het gazon verdelen in verschillende werkgebieden en aangeven hoe lang het in een bepaald gebied moet blijven. Dit kun je doen door timers in te stellen.

Wat zijn de voordelen?

Robotmaaiers zonder draad kennen meerdere voordelen ten opzichte van andere modellen. Het grootste voordeel is uiteraard dat je geen draad hoeft aan te leggen en hierdoor veel tijd bespaart. Verder zijn robotmaaiers die navigeren met behulp van sensoren zeer eenvoudig in te stellen.

Daarnaast bieden deze robotmaaiers dezelfde voordelen als de robotmaaiers met draad ten opzichte van een normale grasmaaier. Ook komen de laadstation, het krachtstation en de navigatie van modellen met draad en de modellen zonder draad met elkaar overeen.

De 2 beste robotmaaiers zonder draad

Het aanbod ​​robotmaaiers zonder draad is bij lange na niet zo groot als de robotmaaiers met draad. Toch hebben we hieronder de twee beste robotmaaiers zonder draad op een rij gezet.


#1 Bosch INDEGO 350

Wij zijn van mening dat dat de Bosch INDEGO 350 één van de beste robotmaaiers zonder draad op de markt is. Dit model is uiterst geschikt voor gazons met een oppervlakte tot 350 vierkante meter. Dat wij overigens niet de enige zijn die enthousiast zijn over dit model blijkt wel uit alle positieve beoordelingen op internet. Onder andere op Amazon, Bol.com en Coolblue krijgt de Bosch INDEGO 350 een gemiddelde beoordeling van 8,4. Dit is basis van honderden reviews.

Bosch INDEGO 350 eigenschappen

Bestuur de Bosch INDEGO 350 met de App-besturing

Nadat je de app hebt gedownload en hebt geconnect met je robotmaaier, kun je de Bosch INDEGO 350 op afstand bedienen met je smartphone. Het verbinden van de maaier is zeer eenvoudig. Zo installeer je de app op je smartphone en door vervolgens de QR-code op de grasmaaier te scannen is je Bosch INDEGO 350 verbonden met je smartphone. Je hoeft enkel de koppeling te bevestigen op het Indego-scherm.

De krachtige motor van de Bosch INDEGO 350

De Bosch INDEGO 350 beschikt over een zeer krachtige elektromotor met een accuspanning van 18 volt. De grasmaaier is binnen circa 45 minuten volledig opgeladen en vervolgens kan de Bosch INDEGO 350 30 minuten per keer aan de slag. Verder werkt het op hellingen tot 27 procent.

De veiligheidsfuncties van de robotmaaier

Dankzij de liftsensor worden de messen van de robotmaaier uitgeschakeld op het moment dat iemand het apparaat optilt. Naast de liftsensor beschikt de INDEGO 350 ook over een verstoppingssensor. Een verstoppingssensor detecteert obstakels op het gazon en verandert van richting voordat het het obstakel geraakt wordt. De laatste sensor die we willen vermelden is de kantelsensor. Deze sensor wordt geactiveerd op het moment dat de robotmaaier 32 graden heeft bereikt.

Ten slotte is er nog het diefstalbeveiliging dat geactiveerd wordt op het moment zodra het uit de installatie wordt gehaald. Deze beveiliging wordt pas ontgrendeld op het moment dat de pincode wordt ingevoerd.

Voor ons dus redenen genoeg om de Bosch INDEGO 350 op te nemen in een lijst met de beste robotmaaiers zonder draad.


#2 De Ambrogio L60 Deluxe

Ambrogio L60 Deluxe behoort net als de Bosch INDEGO 350 tot de beste opties voor wie op zoek is naar een robotmaaier zonder draad. De Ambrogio L60 Deluxe is geschikt tot 200 vierkante meter oppervlakte. Dit is wel een stuk minder dan het bovenstaande model INDEGO 350. Overigens heeft het verder wel veel van dezelfde functionaliteiten als de Bosch INDEGO 350. Zo is het uiteraard beschermt met een pincode tegen diefstal en beschikt het ook over een alarm. De robotmaaier kan enkel weer gereactiveerd worden op het moment dat de correcte pincode wordt ingevoerd. Verder heeft het dezelfde sensoren, waaronder de sensor die de robotmaaier uitschakelt op het moment dat deze wordt opgetild.

Verder is een groot pluspunt van de Ambrogio L60 Deluxe dat het direct klaar voor gebruik is. Je hoeft namelijk niets te installeren. Andere pluspunten zijn onder andere de Eco Mode sensor, die opspoort welke gebieden al gemaaid zijn en slaat deze over. Hierdoor vermindert het de werkuren en neemt het minder tijd in beslag voordat het gehele gazon er weer netjes bijligt.

Ten slot willen we de bluetooth functionaliteit vermelden. Hiermee kun je de robotmaaier ook zijn werk laten doen op het moment dat je niet thuis bent. Je kunt het apparaat op afstand activeren of de software bijwerken. Dit kan gedaan worden dankzij de overzichtelijke en gebruiksvriendelijke mobiele app.

Hoe is jullie lijst met de beste robotmaaiers zonder draad tot stand gekomen?

We hebben verschillende modellen met elkaar vergeleken en hebben honderden reviews doorgelezen op verschillende webshops, zoals Bol.com en Amazon. Ook hebben wij video’s op YouTube bekeken van verschillende modellen. Door de functionaliteiten en de meningen van gebruikers met elkaar te vergelijken, zijn we tot de conclusie gekomen dat de Ambrogio L60 Deluxe en de Bosch INDEGO 350 momenteel de beste modellen in 2022 op de markt zijn.

Conclusie

Hierboven heb je kunnen lezen wat de voordelen van robotmaaiers zonder draad zijn en hoe deze modellen navigeren. Ook hebben wij de beste modellen opgesomd en aangegeven waarom wij van mening zijn dat deze in 2022 tot de beste keuzes behoren. Ten slotte hebben wij in kort aangegeven hoe wij tot onze bevindingen zijn gekomen.

In de toekomst zullen robotmaaiers zonder perimeterdraad hoogstwaarschijnlijk aan populariteit winnen. Wanneer dit het geval is, zullen wij deze lijst bijwerken met andere modellen.