De verschillende soorten bladblazers

Bladeren in je tuin; je bent ze liever kwijt dan rijk. Het is voor veel mensen een doorn in het oog en daarom je wil je de bladeren zo snel mogelijk uit je tuin verwijderd hebben. Dit is voor het oog beter, maar ook voorkom je zo dat de bladeren geen vervelende vlekken kunnen achterlaten op de tegels van je terras. Een goede bladblazer is dus van groot belang en op onze website kun je lezen welke bladblazers wij op dit moment zullen aanraden. In dit artikel focussen wij ons echter op iets anders, namelijk het informeren naar de verschillende soorten bladblazers en beantwoorden we vragen als hoeveel een goede bladblazer kost en wat betrouwbare merken zijn voor het aanschaffen van een bladblazer.

Waarom zou je een bladblazer aanschaffen?

Het onderhouden van je tuin kan uiteraard handmatig, maar gelukkig kan het ook met behulp van machines. Eén van de machines welke ervoor kan zorgen dat je beschikt over een verzorgde tuin is een bladblazer. De bladblazer is geschikt na snoei- en maaiwerk of wanneer de bladeren beginnen te vallen in de herfst en je deze gemakkelijk bij elkaar wilt verzamelen. 

Waar je om moet letten bij het kopen van een bladblazer?

Net als bij bijna al het ander tuingereedschap, is het verstandig om voordat je een bladblazer aanschaft onderzoek te doen. Bladblazers onderscheiden zich namelijk van elkaar door tal van kenmerken. Hieronder zullen wij enkele van deze kenmerken verder toelichten. 

Het vermogen van een bladblazer

Het vermogen van een bladblazer is één van de belangrijkste factoren waarop gelet dient te worden. Wil je bijvoorbeeld een bladblazer met een hoog vermogen, dan is een model op benzine hoogstwaarschijnlijk iets voor jou. 

Handig om te weten is hoe de kracht van verschillende soorten bladblazers wordt aangegeven. De kracht van een bladblazer met snoer wordt aangeduid in W (watts), de kracht van een benzine bladblazer in CC (motorinhoud) en een bladblazer op accu in V (volts). Hoe hoger het aantal dat wordt aangegeven, hoe sterker de kracht van de bladblazer is.

De variabele blaassnelheid

De variabele blaassnelheid van een bladblazer is iets anders dan het vermogen van een bladblazer. Sommige bladblazers beschikken over een variabele blaassnelheid. Hiermee kun je instellen hoe hard het afval en de bladeren bij elkaar worden geblazen. Dit is handig omdat licht materiaal dan niet telkens te ver wordt weggeblazen.

De mate van versnippering

Ook de mate van versnippering is een belangrijk punt om op te letten. Des te beter de mate van versnippering is, des te sneller de bladeren worden omgezet in compost.

Welke soorten bladblazers zijn er te koop?

Je hebt hierboven al kunnen lezen dat er drie verschillende soorten bladblazers op de markt zijn. Elke type bladblazer heeft zo zijn voor- en nadelen en hieronder willen we je een duidelijk beeld geven van de verschillen. Ook vermelden wij de prijzen van elke soort. Zo bestaat er de benzine bladblazer, de elektrische bladblazer en de bladblazer op accu.

Benzine bladblazer

We beginnen met de benzine bladblazer. Een benzine bladblazer heeft verschillende voordelen ten opzichte van de elektrische en accu variant. Het grootste voordeel is de bewegingsvrijheid dat het biedt. Daarnaast hebben ze ook vaak een groot vermogen, waardoor het uiterst geschikt is om afval en bladeren op een grote oppervlakte bij elkaar te blazen. Dit zijn dus enkele belangrijke voordelen. Echter hebben benzine bladblazers ook zo hun nadelen. Eén daarvan is dat ze veel onderhoud vereisen. Zo moet de motor bijvoorbeeld regelmatig bijgewerkt worden en ook de benzinetank dient regelmatig opnieuw gevuld te worden. Een ander nadeel is dat het veel meer geluid maakt dan andere soorten bladblazers. 

Hoeveel kost een benzine bladblazer?

Een goed merk dat zeer betaalbare bladblazers levert is Kibani. De bladblazers van dit merken start ongeveer vanaf 90 euro en dit waren de goedkoopste modellen die wij zouden aanraden. Uiteraard kan dit een stuk hoger oplopen en zijn er ook modellen te vinden van rond de 500 euro. Welke bij jou past, is afhankelijk van bijvoorbeeld het vermogen, de blaascapaciteit en opties die bij een model voor jou nodig zijn. Kijken we bijvoorbeeld naar Makita, wat wij één van de beste merken vinden op dit gebied, dan variëren de prijzen tussen de 200 euro en 300 euro.  

Elektrische bladblazers

Elektrische modellen zijn een stuk goedkoper in tegenstelling tot de andere twee soorten bladblazers en dit is ook direct één van de grootste voordelen. Verder heeft een elektrische bladblazer geen onderhoud nodig en maken ze veel minder geluid dan de benzine variant. Dat klinkt als een makkelijk keuze als je tussen deze twee soorten zou moeten kiezen, maar dat is het niet. Een elektrische bladblazer heeft ook zo’n nadelen. Een groot minpunt is de stroomvoorziening. De elektrische variant moet te allen tijde aan het stroom en meestal heb je ook een verlengkabel nodig. Hierdoor is het dus een stuk minder gebruiksvriendelijk dan een accu of benzine bladblazer.

Hoeveel kost een elektrische bladblazer?

Het grootste voordeel van een elektrische bladblazer is toch wel de prijs. Zo vind je al modellen voor slechts 30 euro. Dit kan natuurlijk oplopen, maar als je ziet dat merken als BLACK+DECKER en Bosch bladblazers verkopen van 60 euro schets dat wel een goed beeld van de prijs ten opzichte van de andere soorten. 

Op veel online webshops kun je filteren op o.a. de blaassnelheid, luchtvolume en het vermogen. Hierdoor kun je een duidelijk beeld krijgen van de prijs die je voor een geschikte bladblazer betaald. 

Accu bladblazer

De laatste soort bladblazer die we hier uitlichten is de accu bladblazer. Een reden om voor deze variant te gaan is het lichte gewicht. Hierdoor is het een stuk makkelijker in gebruik dan de twee soorten bladblazers die we hierboven hebben vermeld. Net als een elektrische bladblazer heeft het weinig onderhoud nodig en is het zeer scherp geprijsd. Een ander pluspunt dat we willen vermelden is dat de accu zeer gemakkelijk op te laden is. Echter, net als een elektrische en benzine variant, heeft de accu bladblazer ook zo zijn nadelen. Ze zijn namelijk voornamelijk geschikt voor kleinere werkzaamheden. Dit komt omdat ze minder kracht hebben en ook de lage gebruiksduur speelt hier een rol bij. Eventueel zou je een extra accu kunnen aanschaffen om de lage gebruiksduur te verhelpen.

Hoeveel kost een accu bladblazer?

Een betrouwbare accu bladblazer die wij zouden aanraden start vanaf ongeveer 50 euro. Echter, vaak wordt er geen accu, oplader en andere accessoires voor deze prijs meegeleverd. Voor een goede accu bladblazer met alles erop en eraan betaal je al snel minimaal 150 euro. Dit kan opladen tot 400 a 500 euro. Let er dus goed op dat je weet wat er wel en niet wordt meegeleverd en laad je niet misleiden door een op het oog aantrekkelijke uitziende aanbieding. 

Betrouwbare merken

Met zo groot aanbod aan bladblazers is het meer dan logisch dat er ook voldoende betrouwbare merken voor bladblazers zijn. Merken welke een zeer goede prijs-kwaliteitsverhouding hebben zijn: Black & Decker, Bosch, Eurom, Makita en Wolf Garte. Ook voor ander tuingereedschap ben je gegarandeerd van een hoogwaardig product op het moment dat je kiest voor één van deze merken. En lang hoef je niet te zoeken, want bij bijna alle bouwmarkten en betrouwbare webshops kom je tuingereedschap van deze merken tegen.

Hier lees je wat de 5 beste Makita bladblazers van dit moment zijn.

Hoe sterk moet een bladblazer zijn?

Er is geen specifieke eis voor de kracht van een bladblazer, omdat dit afhangt van de grootte van de te reinigen oppervlakte en de hoeveelheid bladeren die er zijn. Een kleine bladblazer met een lage vermogen zal geschikt zijn voor kleine tuinen of patios, terwijl een grotere bladblazer met meer vermogen nodig is voor grotere oppervlakten of voor het verwijderen van dikke laag bladeren.

Is een bladblazer handig?

Een bladblazer kan zeker handig zijn voor het verwijderen van bladeren van een gazon of oprit. Het is een snelle en efficiënte manier om grote hoeveelheden bladeren op te ruimen zonder het gebruik van een bezem of schop. Een bladblazer kan ook worden gebruikt om bladeren van harde oppervlakken zoals een oprit of patio te verwijderen. Daarnaast kan een bladblazer ook worden gebruikt om bladeren te verplaatsen naar een specifieke locatie zoals een composthoop.