De lente is weer begonnen en het is de tijd om weer lekker in de tuin bezig te zijn. Heb je een heg in de tuin? Dan is het tijd om deze bij te werken en dit doe je met een heggenschaar. Er bestaan verschillende heggenscharen en welke je moeten gebruiken is afhankelijk van verschillende factoren. Zo is het belangrijk om te weten wat je er mee gaat doen en of je bijvoorbeeld een grote of een kleine heg gaat snoeien. Na het lezen van dit artikel weet je alles over de verschillende soorten heggenscharen en welke heggenschaar in welke situatie je het beste kunt gebruiken.
De soorten heggenscharen
Zoals je misschien wel weet heb je een ruime keuze als het gaat om verschillende soorten heggenscharen. Zomaar de eerste en beste heggenschaar aanschaffen is geen goed idee. We vetellen je maar al te graag welke heggenschaar voor jou geschikt is. Hieronder vind je alle soorten heggenscharen met de belangrijkste eigenschappen.
Benzine heggenscharen
De eerste soort heggenscharen die we willen uitlichten is een heggenschaar op benzine. Ben je van plan om dikke takken te gaan snoeien? Dan is een benzine heggenschaar het tuingereedschap voor jou. Doordat het in vergelijking met andere soorten heggenscharen een stuk krachtiger is, kun je gemakkelijk door dikke takken heen komen. Ook het stevig materiaal en de grotere zaagbladlengte speelt hier een rol bij. Dus voor wie op zoek is naar een krachtige en stevige heggenschaar, moet zeker kiezen voor een benzine heggenschaar.
Gemiddeld betaal je voor een benzine heggenschaar van een betrouwbaar merk tussen de 110 euro en 200 euro.
Een benzine heggenschaar van FUXTEC:
Elektrische heggenscharen
Een ander veel verkochte soort heggenschaar zijn de elektrische heggenscharen. Een benzine heggenschaar is zoals je hierboven hebt kunnen lezen uiterst geschikt voor de zwaardere klussen. De elektrische heggenschaar is daarentegen weer meer geschikt voor kleine tot middelgrote heggen. Een groot voordeel van een elektrisch model is dat je de stekker enkel in het stopcontact hoeft te steken, de aan-uit knop hoeft in te drukken en kunt beginnen met het snoeien van de heg. De meeste elektrische heggenscharen kunnen met gemak door takken van 30 millimeter of minder heen snoeien. Verder is het handig om te weten dat je bij veel elektrische heggenscharen een verlengsnoer nodig hebt. Het standaarddraad heeft namelijk een korte lengte.
Een elektrische heggenschaar van Bosch:
Enkelzijdige en dubbelzijdige messen
Voor wie van plan is om een elektrische heggenschaar aan te schaffen, is het belangrijk om van te voren te bepalen of je wilt gaan voor enkelzijdige of dubbelzijdige messen. Bij elektrische heggenscharen met enkelvoudige messen snoeien beide messen, maar kan tijdens het gebruik slechts één tegelijkertijd in beweging zijn. Bij dubbelzijdige messen kunnen beide messen wel tegelijkertijd bewegen. Dit zorgt ervoor dat je efficiënter aan de slag kunt gaan en gemakkelijker door de takken heen kunt snoeien. Uiteraard hangt hier wel een hoger prijskaartje aan.
Verder dien je bij aanschaf van een elektrische heggenschaar te lette op de lengte van de messen. Hoe langer het mes is, des te meer takken je kunt snoeien tijdens één beweging. Je kunt zelf inschatten voor welke variant je wilt kiezen. Voor wie een kleine heg heeft, is een heggenschaar met een groot mes in principe overbodig.
Gemiddeld betaal je voor een elektrische heggenschaar van een betrouwbaar merk tussen de 40 euro en 80 euro.
Accu heggenscharen
Net als een elektrische heggenschaar is een accu heggenschaar te gebruiken voor heggen van klein tot middelgroot formaat. De voornaamste reden om te kiezen voor een accu heggenschaar in plaats van een elektrische heggenschaar is het gemak van een heggenschaar op accu. Je hebt namelijk geen gedoe met het snoer dat in de weg hangt. Een nadeel is dat je wel wat meer betaald voor een heggenschaar zonder draad, maar je kunt zelf het beste bepalen of je dit het waard vindt.
Gemiddeld betaal je voor een accu heggenschaar van een betrouwbaar merk tussen de 120 euro en 180 euro.
Een accu heggenschaar van TIMPERPRO:
Mechanische heggenschaar
Hierboven hebben we al drie populaire soorten heggenscharen op een rij gezet. Ook de mechanische heggenschaar (ook bekend als handmatige heggenschaar) mag niet ontbreken. Met een mechanische heggenschaar kun je zeer secuur te werk gaan. Deze variant is dus het geschikt voor wie de heg tot in de puntjes wilt bijwerken. Voor dikkere takken en ook voor hoge takken is een mechanische heggenschaar minder geschikt. Hier komt bijvoorbeeld een benzine heggenschaar beter tot zijn recht. Een mechanische heggenschaar is geschikt om te combineren met één van de boven soorten heggenscharen.
Gemiddeld betaal je voor een mechanische heggenschaar van een betrouwbaar merk tussen de 20 euro en 50 euro.
Telescopische heggenschaar
De laatste soort heggenschaar die we hier willen uitlichten is de telescopische heggenschaar. Ben je van plan om takken op een hoge hoogte te gaan snoeien? Dan kun je uiteraard op een ladder gaan staan, maar de telescopische heggenschaar is een veel beter alternatief. Je kunt met een telescopische heggenschaar de werklengte verlengen.
Gemiddeld betaal je voor een telescopische heggenschaar van een betrouwbaar merk tussen de 130 euro en 190 euro.
Wat zijn de kosten per soort?
De prijzen van verschillende soorten heggenscharen verschillen nogal en ook binnen elke soort vinden er grote prijsschommelingen plaats. Zo is dit onder andere afhankelijk van het merk, de meslengte en ook het gewenste vermogen speelt hier een belangrijke rol bij.
Hierboven gaven we de gemiddelde kosten al aan, maar we zullen de prijzen nogmaals onder elkaar vermelden:
- Mechanische heggenscharen kosten gemiddeld tussen de 20 euro en 50 euro.
- Elektrische heggenscharen kosten gemiddeld tussen de 40 euro en 80 euro.
- Benzine heggenscharen kosten gemiddeld tussen de 110 euro en 200 euro.
- Accu heggenscharen kosten gemiddeld tussen de 120 euro en 180 euro.
- Telescopische heggenscharen kosten gemiddeld tussen de 130 euro en 190 euro.
Wat doe je met een heggenschaar?
Een heggenschaar, ook wel een takkenschaar genoemd, is een gereedschap dat wordt gebruikt om heggen en andere gesnoeide planten in model te houden. Deze schaar wordt gebruikt voor:
- Snoeien: Heggenscharen worden gebruikt om overbodige takken en bladeren van heggen en andere gesnoeide planten te verwijderen, zodat deze er netjes uitzien.
- Vormen: Heggenscharen kunnen ook worden gebruikt om een specifieke vorm te geven aan heggen en andere gesnoeide planten, zoals een haag of een sculptuur.
- Verwijderen: Heggenscharen kunnen worden gebruikt om deze takken en bladeren van bomen te verwijderen.
- Schoonmaken: Heggenscharen kunnen worden gebruikt om de omgeving van het gazon of tuin schoon te maken en van overtollig gras, bladeren, onkruid, etc.
Het is belangrijk om de juiste technieken te gebruiken bij het snoeien met een heggenschaar, om beschadiging van de planten te voorkomen en om een mooi resultaat te bereiken. Het is ook aanbevolen om professioneel advies te vragen als u geen ervaring heeft met het snoeien van heggen en andere gesnoeide planten.
Hoe vaak heggenschaar smeren?
Het is belangrijk om de heggenschaar regelmatig te smeren om de werking van het gereedschap te optimaliseren en om de levensduur van de heggenschaar te verlengen. Hoe vaak u de heggenschaar moet smeren, hangt af van de frequentie van gebruik en de werkomstandigheden. Als u de heggenschaar vaak gebruikt, of als u de heggenschaar gebruikt in een vochtige omgeving, is het aanbevolen om de heggenschaar na elk gebruik te smeren.
Het is aan te raden om de heggenschaar te smeren met een goede kwaliteit olie of smeermiddel voor kettingzagen, dit helpt bij het verminderen van wrijving en verlengt de levensduur van de schaar.
Sommige heggenscharen hebben een automatische smeersysteem, waarbij er een oliereservoir aanwezig is en de ketting automatisch gesmeerd wordt bij het gebruik. Hierdoor is er minder onderhoud nodig, maar het is wel belangrijk om te controleren of het reservoir gevuld is en regelmatig te vervangen.
Het is aan te raden om de gebruiksaanwijzing van de heggenschaar te raadplegen voor specifieke aanwijzingen over het smeren van de heggenschaar.