Dit zijn de 7 beste accu heggenscharen van 2022

Heggenscharen zijn er in verschillende soorten, maar in dit artikel willen wij ons richten op de beste accu heggenscharen. Accu heggenscharen staan ook bekend als snoerloze heggenscharen. Wij hebben grondig onderzoek gedaan naar welk model in 2022 als beste bestempeld mag worden en hieronder lees je onze bevindingen. Naast dat we je de beste professionele accu heggenscharen van 2022 willen voorschotelen, willen we ook wat meer informatie over de voordelen van een accu heggenschaar geven, welke soorten er nog meer zijn en waar je op moet letten bij het aanschaffen ervan.

Zoals vele lezers van Tuinonderhouden.com kunnen beamen is tuinieren ontzettend leuk. Mits je over het juiste tuingereedschap beschikt. Dit is één van voornaamste redenen waarom we deze website zijn begonnen. Zo willen wij onze bezoekers niet alleen informeren over de beste heggenscharen, maar ook over ander top gereedschap voor in de tuin.

De belangrijkste feiten op rij

  • Met een accu heggenschaar kun je heggen, struiken en heesters snoeien.
  • Een accu heggenschaar geeft je meer bewegingsvrijheid omdat het geen constante stroomvoorziening nodig heeft.
  • Accu heggenscharen hebben doorgaans minder vermogen dan een benzine heggenschaar.
  • Een accu heggenschaar heeft een laag geluidsniveau en is zeer milieuvriendelijk.
  • Voor een heggenschaar op accu betaal je vaak meer dan een elektrische heggenschaar.
  • De accu heggenschaar is meestal niet geschikt voor professioneel gebruik.

De voordelen van een accu heggenschaar

Het is niet voor niets dat veel consumenten kiezen voor de aanschaf van een accu heggenschaar. Er zijn namelijk tal van voordelen te benoemen ten opzichte van andere aandrijvingen. Naast de accu heggenschaar kun je ook kiezen voor een elektrische heggenschaar met snoer of een benzine heggenschaar. Hieronder vermelden we wat de voordelen van een accu heggenschaar zijn ten opzichte van de overige twee soorten.

Allereerst zijn ze zeer flexibel en heb je veel bewegingsvrijheid. Je hoeft namelijk geen stopcontact in de tuin te hebben of te werken met een verlengsnoer. Dit is wel het geval wanneer je kiest voor een elektrische heggenschaar met snoer. Echter heb je deze bewegingsvrijheid ook met de benzine variant. Het nadeel van een benzine heggenschaar is dat deze doorgaans een stuk zwaarder zijn, meer geluid maken en slechter zijn voor het milieu. Een accu heggenschaar weegt gemiddeld ongeveer 3 tot 4 kilogram en is hierdoor ook voor personen met wat minder ervaring geschikt. Door het lichte gewicht is het namelijk makkelijker om de machine te hanteren.  

Kortom, er zijn genoeg voordelen van een accu heggenschaar te benoemen en na het lezen van bovenstaande voordelen komt het niet als een verrassing dat deze soort door veel consumenten wordt aangeschaft.

Welke soorten accu heggenscharen zijn er?

Hierboven heb je al kunnen lezen dat er drie soorten heggenscharen zijn: de accu heggenschaar, benzine heggenschaar en de elektrische heggenschaar met snoer. 

Echter kun je de accu heggenschaar ook onderverdelen in drie verschillende soorten. Zo bestaat er de klassieke accu heggenschaar, de accu heggenschaar met lange steel en de mini-accu heggenschaar. Voornamelijk de grote van de tuin is een belangrijke factor bij het bepalen welk model voor jouw tuin geschikt is. 

De beste accu heggenscharen 2022

Anno 2022 zijn er tal van hoogwaardige accu heggenscharen op de markt. Het maken van een lijst met de beste modellen was daarom dus niet al te makkelijk. Toch zijn we tot onderstaande lijst van zeven hoogwaardige heggenscharen gekomen. Wij keken hierbij niet enkel naar welke modellen de beste kenmerken hadden, maar hebben ons meer gericht op de prijs-kwaliteitsverhouding. Overigens is de juiste heggenschaar afhankelijk van verschillende factoren. Zo kan voor de één een bepaald model de beste keuze zijn en kan iemand anders beter een lichter of zwaardere heggenschaar aanschaffen. Per model hieronder geven we daarom altijd aan voor welke werkzaamheden deze geschikt zijn.

#1 BLACK+DECKER GTC1845L20-QW

Voor ons is de absolute winnaar in deze test de BLACK+DECKER GTC1845L20-QW. Dit model scoort volgens ons het beste op de prijs-kwaliteitsverhouding. Hieronder leggen we maar al te graag uit hoe wij tot deze conclusie zijn gekomen.

Allereerst willen wij vermelden dat de GTC1845L20-QW van Black+Decker wordt geleverd met een zeer krachtige accu. Zo betreft het hierbij om een 18 Volt 2,0 Ah Li-ion accu. Met deze accu kun je behoorlijk lang door blijven snoeien. Hoe lang precies is afhankelijk van de werkzaamheden die je er mee gaat verrichten. Des te zwaarder de werkzaamheden, des te meer kracht de accu moet leveren. Dit resulteert in het sneller leeg raken van de accu. Nadat de accu leeg is kost het ongeveer drie uur voordat de accu volledig is opgeladen. Dit lijkt misschien lang, maar is in verhouding met veel andere modellen relatief kort. Eventueel zou je een extra accu kunnen aanschaffen, zodat je te allen tijde door kunt gaan met je werkzaamheden. Ook willen we nog vermelden dat de accu zeer licht is. Zo weegt de machine inclusief accu slechts 2,6 kilogram. Kortom, op de accu van dit model valt niets op aan te merken.

Een ander reden waarom je de GTC1845L20-QW bovenaan onze lijst met de beste accu heggenscharen van 2022 tegenkomt zijn de veiligheidsfuncties. Op het gebied van veiligheid zijn er namelijk meerdere maatregelen getroffen. Eén daarvan is dat je het apparaat enkel kunt starten met twee handen. Hierdoor is het goed beschermd tegen bijvoorbeeld het gebruik door kinderen, maar ook zelf zul je de heggenschaar niet per ongeluk kunnen starten. Een andere veiligheidsfunctie is de messenrem. De messenrem zorgt ervoor dat de heggenschaar zich binnen één  seconde uitgeschakeld bij een noodsituatie. Hierbij kun je denken aan het laten vallen van de heggenschaar of wanneer je per ongeluk een verkeerde beweging maakt. 

De zwaardlengte van de BLACK+DECKER GTC1845L20-QW

Als we kijken naar de zwaardlengte van het apparaat zien we dat het een zwaardlengte heeft van 45 centimeter en een maximale snijbreedte heeft van 18 millimeter. Er zijn in deze lijst modellen te vinden die hier beter op scoren, maar deze zijn ook een stuk duurder. Met de zwaardlengte van 45 centimeter en de maximale snijbreedte kun je takken met een breedte van maximaal 1,8 centimeter doorzagen.

De nadelen van de BLACK+DECKER GTC1845L20-QW

Er zijn dus genoeg voordelen te benoemen van de BLACK+DECKER GTC1845L20-QW. Toch zijn er ook enkele nadelen welke we graag willen delen. Zo krijg je één accu meegeleverd en  beschikt het niet over een draaibaar handvat. Echter, als we kijken naar de prijs van dit model vinden we dat je meer dan genoeg voor je geld krijgt. Zo is de GTC1845L20-QW van Black+Decker voor ongeveer 90 euro aan te schaffen bij bekende websites als Coolblue en Bol.com.

#2 Bosch AHS 55-20 Li

Een lijst met de beste accu heggenscharen van 2022 zou volgens ons niet compleet zijn zonder een model van het merk Bosch. Het merk Bosch is waarschijnlijk één van bekendste en betrouwbaarste merken op het gebied van tuingereedschap. Daarom vind je naast de AHS 55-20 Li ook nog twee andere modellen van Bosch in dit artikel. Ook in veel andere artikelen op onze website vind je gereedschap van Bosch terug. 

Wij willen beginnen met de zwaardlengte van Bosch AHS 55-20 Li. Het model heeft een zwaardlengte van 55 centimeter. Dit is gemiddeld en hiermee is het geschikt voor de meeste heggen in de tuin. Zowel voor het snoeien van kleine als middelgrote heggen ondervind je met de Bosch AHS 55-20 Li geen problemen. De maximale takdikte die je met dit model kunt doorzagen is 2 centimeter.

Uiteraard zijn er nog meerdere redenen te benoemen waarom je dit model zo hoog terugvindt in onze lijst.  Zo heeft het inclusief de krachtige accu een gewicht van slechts 2,6 kilogram. Hierdoor werkt het apparaat zeer fijn en kun je met precisie te werk gaan. Daarnaast zorgt ook het softgrip handvat voor de ultieme prestatie. De Bosch AHS 55-20 Li is verder voorzien van twee handgrepen. De achterste handgreep beschikt over de softgrip en de handgreep aan voorkant kun je in meerdere posities vastpakken. Je kunt zelf testen wat je het prettigst vindt werken. Ten slot beschikt de machine ook over transparante handbescherming. Hierdoor ga je altijd veilig aan het werk.

Als laatst willen we wat dieper ingaan op de meegeleverde accu. Bij de heggenschaar krijg je een 18 Volt 2,5 Ah Li-ion accu meegeleverd. Dankzij de nieuwste technologieën van Bosch gaat deze extra lang mee. De precieze duur van de accu is lastig te benoemen, want is afhankelijk van hoe intensief je de machine gebruikt. 

De nadelen van de Bosch AHS 55-20 Li

Alhoewel dit model op verschillende punten beter scoort dan de BLACK+DECKER GTC1845L20-QW, betaal je ook ongeveer het dubbele. Zo kun je de Bosch AHS 55-20 Li aanschaffen voor een prijs van ongeveer 180 euro. Toch vinden we wel dat het model dit bedrag meer dan waard is. We begrijpen dat het voor sommige consumenten een punt is waarop ze afhaken. Ook vinden we het jammer dat de AHS 55-20 Li van Bosch geen draaibaar handvat heeft. Hierdoor is het wat lastiger om onder bepaalde hoeken te snoeien.

#3 Einhell Accu Heggenschaar GE-CH 1846

Voor ongeveer 100 euro haal je de Einhell Accu Heggenschaar GE-CH 1846 in huis. Een heggenschaar die vele pluspunten kent en veel heggen, hagen en struiken zonder probleem kan snoeien. Verder heeft dit model een slank formaat en ligt het hierdoor comfortabel en stevig in de hand. En om een lange levensduur te bevorderen en slijtage te voorkomen is het voorzien van een metalen tandwielaandrijving.

Een ander belangrijk punt waarop wij letten tijdens onze tests is de veiligheid van een machine. Dit zit bij de Einhell Accu Heggenschaar GE-CH 1846 wel snor. Zo wordt de veiligheid onder andere bevorderd door de tweehandige veiligheidsschakelaar. Wanneer je de heggenschaar loslaat door bijvoorbeeld het laten vallen, staan de messen binnen één seconde stil. Daarnaast beschikt deze accu heggenschaar over een stootbeschermer aan de voorkant. 

De Einhell Accu Heggenschaar GE-CH 1846 heeft messen van lasergesneden en diamantgeslepen staal waarmee je gemakkelijk door takken heen zaagt. De zwaardlengte is 52 centimeter en de snijlengte is 46 centimeter. Verder is de tandafstand 1,5 centimeter en de maximale snijdikte 1,5 centimeter.

Ten slotte heeft deze accu heggenschaar een krachtige 18 Volt accu. Deze komt uit de Power-X-Change productlijn en deze staan zeer goed aangeschreven. Ook de drie handige LED’s vinden wij het vermelden waard. Deze geven een indicatie van de vulstand van de accu. 

De nadelen van de Einhell Accu Heggenschaar GE-CH 1846

De heggenschaar is geschikt voor takken met een maximale dikte van 1,5 centimeter. Dit is minder dan verschillende andere modellen uit deze lijst.

#4 Bosch EasyHedgeCut 18-45 

Op de tweede plaats in onze lijst met de beste accu heggenscharen van 2022 kwam je al een model van Bosch tegen en ook de Bosch EasyHedgeCut 18-45 mag hier niet ontbreken. De EasyHedgeCut 18-45 kost ongeveer 105 euro en is uiterst geschikt voor het snoeien en onderhouden van kleine en middelgrote heggen. 

Deze accu heggenschaar heeft een gewicht van slechts 2,3 kilogram en behoort hiermee tot de lichtere modellen. Toch heeft het voor zijn gewicht en krachtige accu. Deze accu is overigens onderdeel van een accu platform. Dit houdt in dat de meegeleverde accu uitwisselbaar is op andere machines van het platform. Met andere woorden, je kunt deze accu gebruiken op veel andere apparaten van Bosch. Dit is dus een groot pluspunt.

Verder beschikt de heggenschaar over een meslengte van 45 centimeter en een tandafstand van 1,5 centimeter. Ook is het ‘Anti-Blocking’-systeem van Bosch het vermelden waard. Hierdoor kun je langer snoeien zonder onderbrekingen. 

De Syneon chip was voor ons ook een reden om dit model op te nemen in deze lijst. De Syneon chip zorgt voor een goede interactie tussen de motor, de robuuste versnelling en de accu. Deze chip zorgt ervoor dat de machine de juiste hoeveelheid energie krijgt bij elke toepassing. Dit komt het uithoudingsvermogen en de levensduur van het apparaat ten goede.

De nadelen van de Bosch EasyHedgeCut 18-45

Veel nadelen van de Bosch EasyHedgeCut 18-45 konden we niet bedenken. Enkel dat de heggenschaar niet geschikt is voor takken dikker dan 1,6 centimeter en dat er één accu wordt meegeleverd. Het laatste punt vinden wij niet al te erg, want deze zou je er eventueel zelf bij kunnen kopen. Ook voor de prijs krijg je eigenlijk al meer dan waard voor je geld. 

#5 Bosch UniversalHedgePole 18

De Bosch UniversalHedgePole 18 is de beste accu heggenschaar voor wanneer je een hoge heg wilt snoeien. Dit model is namelijk een heggenschaar met een zogeheten telescopische steel. De voordelen van zo’n telescopische steel spreken voor zich. Zo hoef je geen gebruik te maken van een ladder en kun je gemakkelijk de bovenkant een heg snoeien. De lengte van deze telescopische steel is overigens in te stellen van 2 meter tot en met 2,6 meter. Het model kun je voor ongeveer 150 euro aanschaffen bij diverse bekende bouwmarkten.

Verder wordt er bij aanschaf van dit model een zeer sterke accu meegeleverd, namelijk een 18 Volt 2,5 Ah Li-ion accu. De UniversalHedgePole 18 van Bosch heeft een zwaardlengte van 43 centimeter en is dus een stuk kleiner dan bijvoorbeeld de zwaardlengte van de Bosch AHS 55-20 Li. Deze heeft namelijk een lengte van 55 centimeter. Dit zie je overigens ook terug in de maximale takdikte die je met deze machine door kunt zagen. Zo is de maximale takdikte die je met dit apparaat kunt doorzagen 1,6 centimeter. Echter, de voornaamste reden om te kiezen voor een accu heggenschaar met een telescopische steel is het feit dat je de hoogte in wilt gaan. En op dat gebied is het volgens ons de beste keuze.

Een groot pluspunt van dit model is het draaibare handvat, waarmee je het apparaat in een hoek van maximaal 135 graden kunt draaien. Dankzij het draaibare handvat kun je probleemloos in lastige hoeken snoeien.

Als laatst willen we nog vermelden dat je standaard een draaggordel meegeleverd krijgt. Deze is eenvoudig aan de accu te bevestigen en hierdoor draagt jouw lichaam als het waren de heggenschaar. Dit is geen overbodige luxe, want het model weegt namelijk 5,3 kilogram. Een stuk meer dan overige modellen uit deze lijst.

De nadelen van de Bosch AHS 55-20 Li

De Bosch AHS 55-20 Li heeft volgens ons slechts twee minpunten. Zo is de heggenschaar vrij zwaar, maar krijg je gelukkig een draaggordel meegeleverd. Een ander nadeel van de Bosch AHS 55-20 Li is de maximale snijdikte van 1,6 centimeter.

#6 Makita DUH523Z

Met de Makita DUH523Z vind je een ander model van één van beste merken op het gebied van heggenscharen in deze lijst. De DUH523Z behoort volgens ons tot één van de beste Makita heggenscharen van dit moment. Hieronder lees je waarom wij dat vinden.

Dit model heeft een zwaardlengte van 52 centimeter. Dit wordt beschouwd als relatief groot voor een heggenschaar. Hierdoor kun je deze heggenschaar gebruiken voor het snoeien van kleine tot middelgrote heggen. De maximale takdikte is namelijk 1,8 centimeter.

Met een accu heggenschaar ben je afhankelijk van een accu en wanneer deze leeg is kun je niet verder gaan met het snoeien. Dit is vervelend, maar dankzij de acculading indicator weet je wanneer de accu opgeladen dient te worden. Zodra het ledverlichting in het handvat gaat branden, weet je dat de accu bijna leeg is. Je zou eventueel twee accu’s kunnen aanschaffen zodat je extra lang door kunt gaan met je werkzaamheden.

Daarnaast scoort de Makita DUH523Z (net als alle modellen van Makita) erg goed op het gebied van veiligheid. Zo kun je bijvoorbeeld het apparaat enkel gebruiken met twee handen. Een andere punt wat de veiligheid ten goede komt is dat het apparaat zichzelf uitschakelt op het moment dat deze wordt losgelaten. Laat je de heggenschaar per ongeluk vallen, dan is het apparaat direct uitgeschakeld. 

De nadelen van de Makita DUH523Z

Hoewel we de Makita DUH523Z een topproduct vinden, zijn er toch enkele minpunten die we willen benoemen. Het apparaat is vrij zwaar en daarom is het voor veel gebruikers niet ideaal om er langdurig mee te werken. Ook krijg je bij aanschaf geen accu meegeleverd. Deze moet je er dus apart bij aanschaffen.

#7 Makita DUH483Z 18V Accu heggenschaar

Een andere hoogwaardige accu heggenschaar die we hier willen vermelden is de Makita DUH483Z. Deze compacte en zeer scherp geprijsde kettingzaag wordt geleverd met een transportbescherming, beschermkapje voor de accu en snijmessen voor de heggenschaar. De accu en oplader worden niet meegeleverd. Dit model kun je al aanschaffen voor 80 euro en is dus zeer scherp geprijsd.

De DUH483Z van Makita beschikt over verschillende kenmerken waardoor we dit model tot de beste accu heggenscharen van 2022 beschouwen. Zo is het dankzij de snijlengte van 48 centimeter geschikt voor lichte snoeiwerkzaamheden in de tuin, en heeft het een betrouwbare li-ion accu. Verder beschikt het over een laag trillingsniveau, snij je takken met een takdikte van maximaal 10 millimeter moeiteloos door en heeft het messen die zeer lang meegaan. Op veel punten scoort dit model minder goed dan andere modellen, maar dat zie je ook terug aan de prijs.  

De nadelen van de Makita DUH483Z

Het grootste nadeel van deze heggenschaar is dat het voornamelijk geschikt is voor lichtere werkzaamheden. 

Hoeveel kost een goede heggenschaar?

De kosten van een goede heggenschaar variëren afhankelijk van het type, de grootte en de kwaliteit. Over het algemeen kun je een goede handmatige heggenschaar vinden voor ongeveer €30-50, terwijl elektrische heggenscharen beginnen bij ongeveer €50 en kunnen oplopen tot €200 of meer voor professionele modellen. Benzine-aangedreven heggenscharen zijn over het algemeen duurder, beginnend bij ongeveer €150 en kunnen oplopen tot €500 of meer.

Hier moet je opletten bij het aanschaffen van een accu heggenschaar

Je hebt hierboven kunnen lezen wat de beste accu heggenscharen van 2022 zijn. Alle heggenscharen uit dit artikel zijn één voor één van zeer hoge kwaliteit en hebben een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Toch willen we je een aantal belangrijke aandachtspunten meegegeven waar je op moet letten bij het aanschaffen van een accu heggenschaar. 

De maximale takdikte 

De maximale takdikte van een heggenschaar geeft aan hoe dik de takken kunnen zijn die het apparaat door kan zagen. En zoals je hebt kunnen zien lopen de maximale takdikte van de modellen hierboven lopen nogal uiteen. Zo zie je dat sommige modellen takken van maximaal 10 centimeter kunnen doorzagen en andere maximaal 20 centimeter.

De zwaardlengte

De zwaardlengte van een heggenschaar is een belangrijk punt om op te letten. Dit geeft aan hoe lang het zwaard van het apparaat is. Hoe groter het zwaard, hoe groter de heg kan zijn welke je kunt snoeien. Voor personen met een kleine heg of struik is een groot zwaardlengte overbodig. Een groot zwaardlengte brengt namelijk meer gewicht met zich mee en dit zorgt er dus voor dat je minder lang bezig kunt zijn. 

De prijs

De prijs van een aankoop speelt voor veel consumenten ook een belangrijke rol. Het is handig om bij jezelf na te gaan welke eigenschappen een heggenschaar voor jou van toepassing zijn. Zo kun je een model aanschaffen dat past bij jouw situatie en betaal je niet te veel voor een heggenschaar. Het is zonde als je een machine aanschaft met een bovengemiddeld zwaardlengte terwijl dat misschien helemaal niet nodig is. 

Het gewicht

Accu heggenscharen kunnen ook verschillen in gewicht. Hoe lichter een heggenschaar is, des te langer je kunt doorwerken zonder vermoeid te raken. Echter, enkel letten op het gewicht is geen goed idee. Een heggenschaar met een licht gewicht komt vaak met bijvoorbeeld minder vermogen en een kleinere zwaardlengte.  

De veiligheidsfuncties

De accu heggenscharen die je tegenkomt in dit artikel beschikken allemaal over voldoende veiligheidsfuncties. Eén van deze veiligheidsfuncties is de messenrem. Deze zorgt ervoor dat de heggenschaar binnen een seconde wordt uitgeschakeld nadat je deze bijvoorbeeld laat vallen. 

De accu

Bij sommige modellen wordt er wel een accu meegeleverd en bij andere modellen moet je deze en een oplader er los bij aanschaffen. Bij de duurdere heggenscharen worden doorgaans wel een accu meegeleverd. Het is dus handig om daar van te voren op te letten. Heb je nog een accu ergens liggen, dan bestaat er de kans dat je deze kunt gebruiken en niet opnieuw hoeft aan te schaffen. Ook is het handig om te letten op het vermogen van de accu.

Conclusie

Bij de aankoop van een accu heggenscharen zijn er diverse aandachtspunten waarop gelet dient te worden. We hopen dat je het lezen van dit artikel wat wijzer bent geworden en je beter een geschikte heggenschaar kunt aanschaffen. Bij aanschaf van één van bovenstaande accu heggenscharen ben je gegarandeerd van topkwaliteit. Al deze modellen scoorde erg goed tijdens onze test en ook andere gebruikers waren er zeer te spreken over. Zo kwamen we talloze positieve reviews tegen op websites van bouwmarkten en op YouTube.