Dit zijn de 5 beste kettingzagen van Makita 

Ben je op zoek naar een hoogwaardige kettingzaag voor klussen welke niet geschikt zijn voor handmatig zagen? Bekijk dan de Makita kettingen uit dit artikel. Eén voor één hebben ze een zeer goede prijs-kwaliteitsverhouding. Iets dat je overigens van al het tuingereedschap van het merk Makita kunt verwachten. Verder zullen wij in dit artikel dieper ingaan op de aandachtspunten bij het aanschaffen van een Makita kettingzaag, wat het ongeveer gaat kosten en tussen welke soorten kettingzagen van Makita je kunt kiezen.

We hopen dat je na het lezen van dit artikel een besluit hebt kunnen maken van welke Makita kettingzaag het beste bij jou past. Overigens hebben wij hier een lijst opgesteld met de beste Bosch kettingzagen.

Over Makita kettingzagen

De fabrikant Makita is één van de marktleiders op het gebied van tuingereedschap. Dit is uiteraard niet zonder reden, want dit heeft het onder andere te denken aan de hoge kwaliteit voor hun producten. Het Japanse merk bestaat al meer dan 100 jaar en is de specialist op het gebied van professioneel elektrisch gereedschap. Zowel doe-het-zelvers als (semi)professionals kunnen voor hun gereedschap terecht bij Makita. Het is ook niet voor niets dat het merk bij vrijwel alle bouwmarkten te vinden is. 

Ook voor wie op zoek is naar een betrouwbare kettingzaag is bij Makita aan het juiste adres. Het merk heeft een ruim assortiment kettingzagen in verschillende prijsklassen. Welke geschikt is voor jou hangt af van diverse factoren, waaronder het vermogen en de aandrijving. Daar zullen wij hieronder wat dieper op in gaan. Echter, hier lees je alles wat je moet weten over de verschillende soorten kettingzagen en welke soort je voor welke klus dient te gebruiken. Na het lezen van dat artikel weet je precies waar je op moet letten bij het aanschaffen van een kettingzaag.

Wat kost een kettingzaag van Makita?

De prijs van een kettingzaag is afhankelijk van verschillende factoren en dat is voor kettingzagen van Makita niet anders. De goedkoopste Makita kettingzaag die je momenteel kunt aanschaffen kost tussen de 90 euro en 110 euro. Dit is afhankelijk waar je het model aanschaft. Dit model heeft een zwaardlengte van 30 centimeter, vermogen van 1800 Watt en heeft een elektrische aandrijving. De Makita UC3041A is uiteraard niet geschikt voor (relatief) zware werkzaamheden.  Voor de wat zwaardere klussen kun je verwachten tussen de 200 euro en 300 euro te moeten betalen.

Hier moet je opletten bij het aanschaffen van een Makita kettingzaag

De prijs

Makita biedt veel verschillende modellen aan en deze verschillen nogal in prijs. Zo hebben ze modellen voor beginnende klussers of doe-het-zelvers, maar ook voor (semi)professionals is er voldoende keuze. Hierboven gaven we al wat een Makita kettingzaag ongeveer kost. Aan de hand van verschillende eigenschappen bepaal je welke kettingzaag voor jou geschikt is. 

Het gewicht

Ook is het handig om te letten op het gewicht bij aanschaf van een kettingzaag van Makita. Des te groter de zwaardlengte, des te zwaarder het apparaat zal zijn. Voor sommige klussen heb je geen groot zwaardlengte nodig en in dat geval kun je beter kiezen voor een wat lichter model. Een licht model is een kettingzaag dat 4,5 kilogram of minder weegt. Benzine kettingzagen wegen vaak een stuk zwaarder, maar zijn ook veel krachtiger.

De zwaardlengte 

De grote van de zwaardlengte is afhankelijk van de werkzaamheden die je wilt verrichten. Voor het vellen van bijvoorbeeld grote bomen heb je uiteraard een groot zwaardlengte nodig. Wil je enkel paar keer per jaar lichte werkzaamheden verrichten, dan kun je dus kiezen voor de lichtere / goedkopere modellen van Makita. Ook is een groot zwaardlengte lastiger te bedienen en weegt het zwaarder. Hierdoor is het dus niet zo geschikt voor onervaren klussers.

Het geluidsniveau

Naast dat het geluid van een kettingzaag vervelend kan zijn, kan het ook schadelijk voor je oren zijn. Uiteraard kun je hier oorbescherming voor dragen, maar je kunt ook kiezen voor een wat stiller model. Dit is voornamelijk het geval met benzine kettingzagen. Veel consumenten kiezen voor een accu of elektrische kettingzaag en deze maken veel minder geluid.

De veiligheid

Het gebruik van een kettingzaag kan gevaarlijk zijn en daarom is de veiligheid zeer belangrijk. Dit kun je doen door de nodige gezichtsbescherming en aangepaste kleding te dragen. Echter, de kettingzagen van Makita en andere A-merken komen vaak met verschillende veiligheidsfuncties.

De beste kettingzagen van Makita 

Na grondig onderzoek te hebben gedaan zijn we uitgekomen bij de onderstaande vijf kettingzagen. Wij keken naar welke modellen het beste scoorde op prijs-kwaliteitverhouding en al deze kettingzagen scoorde hier erg goed op.

#1 Makita UC4041A

Tijdens ons onderzoek zijn wij tot de conclusie gekomen dat de Makita UC4041A de beste kettingzaag van Makita van dit moment is. Hieronder leggen wij maar al te graag hoe wij tot deze conclusie zijn gekomen.

Allereerst beschikt de Makita UC4041A over een zeer krachtige motor met een vermogen van 1800 Watt. Hierdoor is het uiterst geschikt voor zwaardere werkzaamheden zoals het doormidden zagen van dikkere takken, het op maat zagen van houtblokken en diverse andere klussen. En dankzij de maximale kettingsnelheid van 14,5 m/s gaat dit zeer snel. 

Een ander groot pluspunt van dit model is het automatische smeringssysteem, wat je overigens bij veel modellen van Makita ziet. Met het automatische smeringssysteem heb je geen omkijken naar het smeren van het apparaat. Dit zorgt namelijk dat de smering van de motor en ketting automatisch verloopt en voorkomt dat je met een botte kettingzaag aan het werk bent.

Daarnaast bespraken we eerder in dit artikel al hoe belangrijk de veiligheid van een kettingzaag is. Ook op de veiligheid scoort de UC4041A erg goed. Zo beschikt het model over onder andere de volgende veiligheidsfuncties: softstart, kettingrem en een overbelastingsbeveiliging. Een softstart zorgt ervoor dat je tijdens het opstarten geen zware terugslag krijgt. De kettingrem brengt de machine direct tot stilstand wanneer het ergens tegen aankomt. En dankzij de overbelastingsbeveiliging schakelt het apparaat zich tijdelijk uit om overbelasting te voorkomen. Hierdoor gaat de kettingzaag op den duur langer mee.

Belangrijke eigenschappen

Ook het gewicht was voor ons een belangrijk reden om dit model bovenaan onze lijst met de beste Makita kettingzagen te plaatsen. De kettingzaag weegt 4,7 kilogram en eerder gaven we al aan dat wij kettingzagen tot 4,5 kilogram als licht beschouwen. Alhoewel het hier een klein beetje boven zit, kun je met dit toestel wel redelijk zware klussen verrichten. Daarom beschouwen wij het als je kijkt naar wat je ermee kunt als een licht model. Daarnaast beschikt het over een ergonomische handgreep, waardoor de kettingzaag nog beter te bedienen is. 

Ten slotte vinden we de oliepeilindicator nog het vermelden waard. Door af en toe hierop de waarde af te lezen, kun je tijdig de olie bijvullen. Het bijvullen is overigens een zeer eenvoudig proces.

Voor ons is prijs-kwaliteitsverhouding één van de belangrijkste punten waar we opletten en als je nagaat dat je de Makita UC4041A voor ongeveer 120 euro kunt aanschaffen, kun je begrijpen waarom je dit model in deze lijst terugvindt. 

De voordelen van de Makita UC4041A samengevat 

De kettingzaag beschikt over een zeer krachtige motor, verschillende veiligheidsfuncties en heeft een automatisch smeringssysteem. Andere pluspunten zijn de oliepeilindicator en de zeer scherpe prijs.

De nadelen van de Makita UC4041A

Over de kettingzaag zelf konden we eigenlijk geen nadelen bedenken. Het enige kleine minpunt is dat het een snoer heeft van 30 centimeter. Je dient dus altijd te werken met een verlengsnoer.

#2 Makita EA3201S35A

Het model EA3201S35A is volgens ons de beste benzine kettingzaag van Makita. De Makita EA3201S35A heeft een vermogen van 1800 Watt en een zaagblad van 35 centimeter. Daarnaast is deze dankzij een extra veer gemakkelijk te starten en vind je vier andere veren in het anti-vibratie systeem. Ook was het lage trillingsniveau voor ons een groot pluspunt. Hierdoor kun je de machine langer hanteren zonder dat je tussendoor een pauze moet inlassen. Daarnaast zijn de verstelbare metalen oliepomp, metalen velkam en de kettingrem het vermelden waard. En net als de meeste kettingzagen van Makita heeft ook dit model een automatische kettingsmering. Hierdoor voorkom je dat de kettingzaag bot raakt en komt het de gebruiksduur ten goede. 

Het is geen geheim dat een kettingzaag meer geluid produceert dan een elektrische of accu variant. Zo heeft de EA3201S35A een geluidsdrukniveau van 103 decibel. Hierdoor is oorbescherming een vereiste om risico op permanente gehoorschade te voorkomen. Echter zorgt benzine motor er wel voor dat het apparaat op veel punten beter is. Zo heeft het een kettingsnelheid van 19 m/s. 

Ook het gewicht van dit apparaat vinden wij het vermelden waard. Zo weegt het slechts 4,2 kilogram. Dit wordt beschouwd als zeer licht en voor een benzine kettingzagen is dit al helemaal een zeer licht model.

De voordelen van Makita EA3201S35A samengevat

Het is niet voor niets dat je de Makita EA3201S35A in onze lijst met de beste kettingzagen van Makita tegenkomt. Het model heeft namelijk veel pluspunten. Zo kun je het apparaat zeer gemakkelijk starten door de extra veer bij de startinrichting. Daarnaast heeft het een start en stop systeem om de kettingzaag eenvoudig te (her)starten. Ook het antivibratie systeem met vier stalen veren voor een laag trillingsniveau was voor een een reden om dit model hier te vermelden. Daarnaast is het voorzien van een verstelbare metalen oliepomp en kettingrem, kun je zonder gereedschap de ketting spannen en vervangen en zorgt de omvormer in de katalysator voor een schonere uitstoot. 

#3 Makita DUC353Z

Bovenaan deze lijst kwam je een elektrische kettingzaag van Makita tegen en hierboven vind je de beste benzine kettingzaag van Makita. De Makita DUC353Z is volgens ons de beste accu kettingzaag die er momenteel van het merk op de markt is. Dit model is wel wat duurder dan de modellen hierboven, maar wij vinden het de prijs het zeker waard. Zo kun je de Makita DUC353Z aanschaffen voor ongeveer 300 euro en hieronder leggen we graag uit wat je voor deze prijs terugkrijgt. Zoals we hierboven al meerdere keren hebben aangegeven is de prijs-kwaliteitsverhouding zeer belangrijk en wij zouden dit model niet toevoegen als we vonden dat de prijs niet te rechtvaardigen was. 

De Makita DUC353Z is een zeer krachtige en duurzame kettingzaag. Een groot voordeel van een kettingzaag op accu ten opzichte van andere soorten kettingzagen is onder andere de bewegingsvrijheid. Je hebt geen last van het snoer van een elektrische kettingzaag of het geluid en de geur van een benzine kettingzaag. 

Nu je de voordelen van een accu kettingzaag weet, willen we ingaan op de voordelen van dit model. Zo heeft de DUC353Z een dubbel accu systeem (2 keer 36 Volt accu’s), lage trillingen, een laag gewicht en lage geluidsproductie. Daarnaast heeft het voor een accu kettingzaag een hoge kettingsnelheid, namelijk 20 m/s. Dit zorgt voor een mooi snoei resultaat. Daarnaast kun je de kettingen van de machine zonder gereedschap vervangen en is het uitgerust met een acculading waarschuwingssysteem.  

De voordelen van de Makita DUC353Z samengevat

De Makita DUC353Z is zeer krachtig en zeer duurzaam. Zeker dankzij het dubbele accusysteem beschik je over een zeer krachtige machine. Daarnaast heeft het een hoge kettingsnelheid en vinden wij de acculading waarschuwingssysteem erg handig. Uiteraard beschikt het ook over de standaard pluspunten van een accu kettingzaag, zoals de bewegingsvrijheid en het lage geluidsniveau.

De nadelen van de Makita DUC353Z

Echter zijn er ook enkele nadelen van de de Makita DUC353Z die we willen benoemen. Allereerst krijg je voor de prijs van ongeveer 300 euro geen accu of lader meegeleverd. Beschik je hier nog niet over, dan zul je deze er los bij moeten aanschaffen. Daarnaast weegt het model met een gewicht van 5 kilogram zwaardere dan de meeste andere modellen uit dit artikel.

#4 Makita DUC405Z

We komen aan het einde van onze lijst met de beste kettingzagen van Makita, maar niet voordat we de Makita DUC405Z een vermelding geven. Dit is het kleinere broertje van de DUC353Z, welke je op de derde plaats tegenkomt. Deze twee modellen hebben veel overeenkomsten en zijn op veel punten gelijkwaardig. Toch scoort de DUC353Z op een aantal punten net iets beter. Ook de prijs is ongeveer gelijk, maar krijg je bij de DUC405Z van Makita wel een accu en oplader meegeleverd. Voor ons was het daarom best lastig om te bepalen welk model we op de derde plaats moesten vermelden en welk model we op de vierde plaats moesten vermelden. 

De Makita DUC405Z heeft een zwaardlengte van maar liefst 40 centimeter. Hierdoor is het uiterst geschikt voor de wat zwaardere zaagklussen. Denk hierbij aan werkzaamheden als het zagen van dikke takken en de wat kleinere bomen. Voor de doorsnee consument is dit model ruim voldoende voor de meeste werkzaamheden rondom het huis. Verder heeft de kettingzaag een kettingsnelheid van 20 m/s (gelijk aan dat van de DUC353Z) en een lage trilwaarde van 1,5 m/s. 

Kortom, er zijn meer dan genoeg redenen te bedenken waarom het model DUC353Z thuishoort in een lijst met de beste kettingzagen van Makita. 

#5 Makita EA3501S40B

We sluiten onze lijst af met een andere benzine kettingzaag van Makita. De Makita EA3501S40B is een zeer krachtige kettingzaag met een vermogen van maar liefst 2400 Watt en een zwaardlengte van 40 centimeter. Dit maakt het ook geschikt voor de zwaardere zaagklussen. Daarnaast is het net als de overige Makita kettingzagen hierboven voorzien van diverse belangrijke functies en systemen. Hierbij kun je denken aan een anti-vibratie systeem, een verstelbare metalen oliepomp, een kettingrem en is de motor gemakkelijk te starten. Ook heb je weinig omkijken naar het onderhoud van de machine, want het beschikt namelijk over een automatische kettingsmering. Verder kun je de ketting zonder gereedschap spannen en vervangen.

Omdat het een benzine ketting betreft, is gehoorbescherming aangeraden. De machine heeft namelijk een geluidsniveau van ongeveer 102 decibel. Verder heeft het een kettingsnelheid van 18,1 m/s, een nettogewicht van 4,5 kilogram en een oliereservoir inhoud van 280 milliliter. 

Toch zijn er ook enkele minpunten waardoor we de EA3501S40B niet hoger in deze lijst hebben geplaatst. Zo heeft het bijvoorbeeld geen oliepeilindicator. Hierdoor kun je niet gemakkelijk aflezen wanneer je olie moet bijvullen.

Hoe bepaal je de keuze van een kettingzaag?

Bij het kiezen van een kettingzaag moet je rekening houden met verschillende factoren, waaronder de grootte van de bomen die je wilt zagen, de frequentie van het gebruik en je ervaring met het gebruik van kettingzagen. Voor het zagen van kleine bomen en takken is een lichtere en kleinere kettingzaag geschikt, terwijl het zagen van grote bomen om een krachtigere en grotere kettingzaag vraagt. Ook moet je nadenken over de aandrijving van de kettingzaag, zoals een benzine-, elektrische of accu-aangedreven model.

Welke soorten Makita kettingzagen zijn er?

De kettingzagen van Makita zijn onder te verdelen in drie soorten: de elektrische kettingzaag, de benzine kettingzaag en de accu (snoerloze) kettingzaag. Alle drie de soorten kettingzagen hebben zo hun voor- en nadelen. Wij zullen hieronder daar verder op ingaan. 

De voor- en nadelen van de accu kettingzagen van Makita

Een accu kettingzaag heeft doorgaans het minste vermogen. Daar tegenover staat wel dat deze variant zeer stil en milieuvriendelijk is. Voor veel klussen is deze prima geschikt, maar voor wie wat zwaardere zaagklussen wilt gaan verrichten, kan beter kijken naar de andere varianten. Daarnaast is een groot voordeel dat je geen last hebt van een snoer. Dit is wel het geval bij de elektrische kettingzaag met draad. Je hebt dus veel meer bewegingsvrijheid. Daarnaast zijn de accu kettingzagen van Makita uiterst geschikt voor beginners, omdat ze gemakkelijk te hanteren zijn.

Er zijn dus genoeg voordelen van accu kettingzagen te benoemen. Toch hebben deze modellen ook diverse nadelen. Zo is het vermogen een stuk lager dan andere soorten en hierdoor niet geschikt voor zwaardere klussen. Ook ben je afhankelijk van de levensduur van de accu. Is de accu leeg, dan moet je deze eerst opladen voordat je door kunt gaan met je werkzaamheden. Dit kun je eventueel voorkomen door een extra accu aan te schaffen.

De voor- en nadelen van de elektrische kettingzagen van Makita

De elektrische kettingzagen van Makita zijn zoals je al kunt vermoeden elektrische aangedreven kettingzagen. De modellen hebben dus constante stroomvoorziening nodig. Hierdoor werk je te allen tijde met een verlengsnoer. Dit werkt natuurlijk een stuk minder prettig dan een kettingzaag zonder draad. Wat wel erg fijn van deze variant is, is het lage gewicht en het feit dat ze weinig geluid produceren en milieuvriendelijk zijn. Het lage gewicht maakt het net als de accu kettingzaag uiterst geschikt voor personen met minder ervaring. 

Voor de zwaardere klussen adviseren we toch te kiezen voor een benzine kettingzaag van Makita. Echter, voor veel zaagklussen in de tuin kun je prima kiezen voor een elektrische variant. Heb je echter een grote tuin, dan zou je een lang verlengsnoer moet hebben of kun je beter kiezen voor een accu kettingzaag of een benzine kettingzaag. 

De voor- en nadelen van de benzine kettingzagen van Makita

Een benzine kettingzaag is een kettingzaag welke wordt aangedreven door een benzinemotor. Dit brengt zowel meerdere voor- als nadelen met zich mee. Dankzij de benzinemotor heeft de machine meer vermogen dan de overige twee soorten die we hebben besproken. Het is dus zeer geschikt voor de professionals die de kettingzaag voor de wat zwaardere klussen willen gebruiken. Daarnaast kun je het apparaat overal gebruiken, want het heeft geen constante stroomvoorziening nodig. 

Echter zijn er voor de doorsnee consument ook redenen te bedenken om de benzine kettingzaag links te laten liggen. Zo zijn ze doorgaans zwaarder en maken ze veel meer geluid. Bij gebruik van een kettingzaag op benzine is het altijd aan te raden om gehoorbescherming te dragen. Het geluidsniveau is vaak boven de 100 decibel, wat kan zorgen voor permanente gehoorbeschadiging. Ook komen er gassen vrij en is het daardoor een stuk slechter voor het milieu. 

Conclusie

Er zijn tal van factoren waar je rekening mee moet houden bij het aanschaffen van een kettingzaag van Makita. De drie soorten kettingzagen hebben alle drie zo hun voor- en nadelen en je kunt hopelijk na het lezen van dit artikel zelf het beste inschatten voor welke type je moet kiezen. Voor welke soort je ook kiest, met alle vijf de kettingzagen uit dit artikel haal je een hoogwaardige kettingzaag in huis. Verder hopen we dat we je dankzij dit artikel hebben kunnen informeren over verschillende redenen om te kiezen voor het merk Makita.