Dit vinden wij de 5 beste kettingzagen van Bosch

Voor veel mensen met een tuin is een kettingzaag een essentieel stuk tuingereedschap. Met een kettingzaag kun je onder andere een heg trimmen, een boom omzagen, brandhout snijden en het wegsnijden van overhangende takken. Hieronder lees je wat anno 2022 de beste kettingzagen van Bosch zijn. Bosch is één van bekendste en betrouwbaarste merken als het gaat om tuingereedschap. Of je nu een grasmaaier, heggenschaar, bladblazer of in dit geval een kettingzaag zoekt, met een machine van Bosch haal je gegarandeerd kwaliteit in huis. 

Echter, Bosch biedt veel verschillende kettingzagen aan en het kan daarom lastig zijn om te bepalen welke voor jou geschikt. Dit is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de werkzaamheden die je er mee wilt verrichten, het vermogen, de zwaardlengte en nog enkele andere eigenschappen.

Welke kettingzaag van Bosch moet je kopen?

Zoals we hierboven al aangeven zijn er veel verschillende modellen van Bosch op de markt. Zo zijn er kettingzagen van Bosch die voornamelijk zijn geschikt voor lichte werkzaamheden, maar zijn er ook kettingzagen die geschikt zijn voor (semi)professioneel gebruik. Ben je van om enkel een heg of struiken een paar keer per jaar bij te snoeien, dan hoef je uiteraard niet voor het duurste model te gaan. Ben je echter van plan om omvangrijke stammen door te zagen, dan is een Bosch kettingzaag met voldoende vermogen vereist. Verder heb je de keuze uit een kettingzaag op benzine, accu of een elektrische kettingzaag met snoer. Alle drie hebben zo hun voor- en nadelen. Daarnaast kun je ook nog kiezen voor een telescopische kettingzaag. Deze is uiterst geschikt voor wanneer je hoge takken weg wilt snoeien. 

Wil je meer weten over de verschillende soorten kettingzagen? Hier hebben wij alle soorten kettingen op een rij gezet en per type hebben wij zowel de voor- als nadelen vermeldt. 

Bosch kettingzagen – Top 5

Wij hebben grondig onderzoek gedaan naar de beste Bosch kettingzagen van dit moment en zijn bij de onderstaande tien kettingzagens uitgekomen. Per model lees je alles over de eigenschappen, de prijs, het soort kettingzaag en andere handige informatie voor het maken van de juiste beslissing.

#1 Bosch UniversalChain 35

De Bosch UniversalChain 35 is volgens ons één van de beste Bosch kettingzagen die je op dit moment zou kunnen aanschaffen. En dit model bewijst dat een goede kettingzaag niet al te duur hoeft te zijn. Een kettingzaag dient vooral een goede prijs-kwaliteitsverhouding te hebben en dat is met dit model zeker het geval.

Het gaat hier om een elektrische kettingzaag en met een motor van 1800 Watt om een zeer krachtige kettingzaag. Het model heeft een zaagsnelheid van 12 m/s. Dankzij deze snelheid kun je ook zwaardere zaagklussen uitvoeren. Zo kun je onder andere takken doorzagen, maar ook voor het zagen van brandhout en houtblokken is de Bosch UniversalChain 35 uiterst geschikt.

Een kettingzaag komt niet zomaar op de eerste plaats van een lijst met de beste Bosch kettingzagen te staan. Dit model kent namelijk nog veel meer voordelen. Zo heeft het een gewicht van slechts 4,2 kilogram, waardoor je makkelijk uren te werk kunt gaan. Verder is het ontwerp een veelvoorkomend pluspunt dat we online in reviews tegenkwamen. Neem bijvoorbeeld de handgreep van de Bosch UniversalChain 35. Deze is zo ontwerpen dat je hand er perfect in/omheen valt. Dit zorgt dat je tijdens het zagen de perfecte controleren hebt.

Verder beschikt één van de beste Bosch kettingzagen over verschillende veiligheidsfuncties, waaronder de terugslagrem. Een terugslagrem zorgt ervoor dat de kettingzaag uitvalt op het moment dat het bijvoorbeeld tegen metaal aankomt. Ook wanneer je de kettingzaag laat vallen wordt de kettingzaag uitgeschakeld. 

We hebben hierboven een waslijst aan pluspunten van Bosch UniversalChain 35 benoemd. Echter, er zijn ook enkele nadelen te benoemen. Het grootste minpunt van dit model is dat het altijd voorzien moet zijn stroomvoorziening. Door het snoer heb je minder bewegingsvrijheid. Nu moeten we wel zeggen dat wij dit met een kettingzaag een minder groot probleem vinden dan bijvoorbeeld met een grasmaaier.

De prijs van de Bosch UniversalChain 35

We gaven het hierboven al aan dat een goede Bosch kettingzaag helemaal niet zo duur hoeft te zien. Elektrische kettingzagen zijn doorgaans een stuk goedkoper en daarom kun je de Bosch UniversalChain 35 al aanschaffen voor ongeveer 130 euro.

#2 Bosch AdvancedCut 50

Een ander hoogwaarde kettingzaag die zeker thuishoort in de top 5 beste Bosch kettingzagen van dit moment is de Bosch AdvancedCut 50. Dit model is een zogeheten microkettingzaag en is uiterst geschikt voor precisiewerk. Wil je bijvoorbeeld houten meubels maken en dien je hiervoor recht te zagen? Dan is Bosch AdvancedCut 50 het model voor jou. Dit komt onder andere door het nanoBLADE-technologie waarvan het gebruik maakt. Echter, voor het zagen van bochten is deze kettingzaag minder geschikt. De voornaamste reden dat je met de Bosch AdvancedCut 50 zo recht kunt zagen is dat het uiterst nauwkeurig is en het apparaat niet vibreert. Hierdoor is het model overigens ook gemakkelijker te bedienen.

Bij aanschaf van de kettingzaag ontvang je ook een zaagblad en een koffer. Het meegeleverde zaagblad hoeft niet ingesmeerd of geslepen te worden, wat het zaagblad dus onderhoudsvrij maakt. Je kunt het zaagblad wisselen door de schuif te openen, het blad te vervangen en ten slot de schuif weer te sluiten. Verder kun je eenvoudig de snelheid aanpassen en afstemmen op het materiaal dat je wilt zagen. 

We zijn zelf zeer enthousiast over de Bosch AdvancedCut 50 en wij zijn niet de enige. Het internet staat namelijk vol met positieve beoordelingen. Nadelen heeft dit model niet echt. Het enige wat we misschien als een nadeel kunnen benoemen is dat het minder geschikt is om bochten mee te zagen, maar hier is dit apparaat eigenlijk ook niet voor bedoeld. 

De prijs van de Bosch AdvancedCut 50

Ook de Bosch AdvancedCut 50 bewijst dat een goede kettingzaag helemaal niet duur hoeft te zijn. Zo kun je al de eigenaar van dit model worden voor ongeveer 150 euro.

#3 Bosch AdvancedCut 18

Op de derde plaats in deze lijst staat een andere microkettingzaag. Een microkettingzaag is een kleinere en lichtere kettingzaag en is geschikt voor kleinere zaagklussen rondom het huis. Met de Bosch AdvancedCut 18 kun je verschillend materiaal zagen, waaronder hout en kunststof. En net als de AdvancedCut 50 geniet je dankzij het NanoBlade-technologie van de mogelijkheid om 100% recht te zagen. Je hebt geen last van trillingen tijdens het zagen. 

De Bosch AdvancedCut 18 is een accu kettingzaag. Dit betekent dus dat je een accu nodig hebt om er gebruik van te kunnen maken. Gelukkig wordt er bij aanschaf een zeer krachtige accu meegeleverd. Een groot voordeel van een accu kettingzaag is dat je geen last hebt van een draad dat in de weg kan zitten. Wel moet je goed opletten dat de accu volledig is opgeladen voordat je begint aan je klus. Het is namelijk erg vervelend om in de tussentijd je werk stil te moeten laten liggen en te wachten tot de accu weer volledig is opgeladen. Wil je liever nooit het risico lopen om halverwege met een lege accu te zitten, dan zou je eventueel een extra accu kunnen aanschaffen.

Verder gaven we hierboven al aan dat een microkettingzaag een klein formaat heeft. Hierdoor is het erg compact en gemakkelijk mee te nemen. Ook het gewicht van ongeveer één kilo is volgens ons het vermelden waard. Een andere pluspunt van de Bosch AdvancedCut 18 en andere microkettingzagen is dat je deze ook binnen kunt gebruiken. Wil je bijvoorbeeld je eigen houten meubelen maken? Dan is de Bosch AdvancedCut 18 ook daar uiterst geschikt voor. 

Voor ons redenen genoeg om de Bosch AdvancedCut 18 op te nemen in een lijst met de beste Bosch kettingzagen van dit moment. Toch zijn er wel enkele kleine nadelen te benoemen. Zo is het model niet geschikt voor grote/dikke takken en ook is deze microkettingzaag niet echt geschikt voor het zagen van bochten.

De prijs van de Bosch AdvancedCut 18

De prijs van deze kettingzaag valt reuze mee. Zeker als je ziet wat je er allemaal voor terugkrijgt. Zo heeft de Bosch AdvancedCut 18 een prijskaartje van ongeveer 150 euro. Voor deze prijs haal je één van de beste microkettingzagen van dit moment in huis.

#4 Bosch GKE 35 BCE

Op plek 1 tot en met plek 3 van deze lijst kwam je modellen uit de AdvancedCut lijn tegen. Het model GKE 35 BCE is een kettingzaag uit de blauwe lijn van Bosch. De Bosch GKE 35 BCE heeft een vermogen van maar liefst 2100 Watt. Dit maakt het één van de krachtigste kettingzaag uit zijn segment. Dezelfde krachtige motor is voorzien van verschillende veiligheidsfuncties, waaronder overbelastingsbeveiliging. Mede hierdoor vergroot het de levensduur van de kettingzaag. 

Het design van de kettingzaag is zo ontwerpen dat je geniet van de optimale evenwicht. Onder andere dankzij het gewicht van 4,6 kilogram en de ergonomische greep kun je uren aan de slag zonder al te vermoeid te raken. 

Ook het feit dat je de ketting dankzij het SDS-systeem van Bosch probleemloos kunnen spannen en verwisselen is een groot pluspunt. Het apparaat is voorzien van een zwaardlengte van 35 centimeter en heeft een indicator waarmee je het oliepeil in de gaten kunt houden. Verder beschikt de GKE 35 BCE van Bosch over een oliereservoir met een inhoud van 200 milliliter en net als veel andere modellen van Bosch heeft de GKE 35 BCE ook een automatische kettingsmering functie. Je hoeft dus zelf alleen het oliepeil in de gaten te houden.

Ten slot willen we het nog hebben over de veiligheid van dit model. Wij zouden de GKE 35 BCE niet als één van de Beste Bosch kettingzagen beschouwen als deze niet over voldoende veiligheidsfuncties beschikte. Zo heeft het onder andere een terugslagrem en een uitlooprem. De uitlooprem heeft een remtijd van minder dan één seconde.

De prijs van de Bosch GKE 35 BCE

De GKE 35 BCE heeft een wat hoger prijskaartje dan de modellen die we hierboven hebben vermeld. Zo kost de Bosch ongeveer 350 euro.

#5 Bosch AKE 30 S

Op de laatste plaats in onze lijst met de beste Bosch kettingzagen van dit moment vind je de Bosch AKE 30 S terug. Deze elektrische kettingzaag is geschikt voor huishoudens waar zo nu en dan wat zaagwerkzaamheden worden verricht. De Bosch AKE 30 S heeft een redelijk kleine zwaardlengte van 30 centimeter, maar hierdoor is het wel een stuk lichter en kleiner van formaat. De relatief kleine zwaardlengte betekent overigens niet dat je deze kettingzaag voor veel klussen niet kunt gebruiken. Uiteraard zul je er geen bomen en dikke takken mee kunnen doorzagen, maar voor veel reguliere zaagklussen is het apparaat prima geschikt. 

Een groot pluspunt van het kleine formaat is dat het eenvoudig te bedienen is. Dit maakt het ook voor een beginnende klusser een goede aankoop. Daarnaast gaat het smeren van de ketting net als veel andere modellen van Bosch volledig automatisch.

Welke soorten kettingzagen zijn er?

Er zijn verschillende soorten kettingzagen, waaronder elektrische kettingzagen, accukettingzagen en benzinekettingzagen. Elektrische kettingzagen zijn handig voor lichtere klussen, terwijl benzinekettingzagen geschikt zijn voor zwaardere taken.

Hoe weet ik welke zaagketting ik nodig heb?

Om te weten welke zaagketting je nodig hebt, moet je kijken naar de afmetingen van het zwaard en de aandrijfschakel. De zaagketting moet dezelfde aandrijfschakel hebben als het zaagblad. Het aantal tanden op de zaagketting hangt af van het soort hout dat je gaat zagen.

Een Bosch kettingzaag kopen? Op deze 6 punten moet je letten

Bij aanschaf van een Bosch kettingzaag zijn er meerdere aandachtspunten waar je op dient te letten. Hieronder hebben wij de belangrijkste voor je op een rij gezet.

De prijs

Allereerst is de prijs een belangrijke factor waar je op dient te letten. Voor een benzine kettingzaag ben je vaak duurder uit, terwijl je voor veel zaagklussen genoeg hebt aan een elektrische- of accu kettingzaag. In dit artikel kom je enkele Bosch kettingzagen tegen die je al voor ongeveer 140 euro kunt aanschaffen. Wanneer je de kettingzaag enkel gaat gebruiken voor lichtere werkzaamheden, is de kans groot dat je aan één van de modellen voldoende hebt.

Het gewicht

Een zwaardere kettingzaag zorgt ervoor dat je eerder vermoeid zult raken. Voor wie niet gewend is om met een kettingzaag te werken, kan een lichter model misschien een beter keuze zijn. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van wat je ermee wilt gaan doen. In sommige gevallen ontkom je er gewoon niet aan om voor een zwaardere benzine kettingzaag te moeten kiezen. Wij verstaan onder een lichte kettingzaag een model dat minder dan 4,5 kilogram weegt. Bosch heeft overigens ook enkele hoogwaardige microkettingzagen die slechts één tot twee kilogram wegen. 

De zwaardlengte

Voor veel klussen is de zwaardlengte niet het eerste waar je naar moet kijken, maar bij zwaardere klussen is het wel een belangrijk factor. Wil je bijvoorbeeld een levende boom vellen, dan is een kettingzaag met een groot zwaardlengte een vereiste. Ook voor het vellen van kleine bomen en het zagen van dikke/grote takken is het verstandig om eerst naar de zwaardlengte te kijken. Een groter zwaardlengte neemt ook meer gewicht met zich mee, dus voor veel simpelere zaagklussen kun je beter een kettingzaag van Bosch aanschaffen met een kleinere zwaardlengte.

Een oliepeilindicator

Niemand wilt werken met bot tuingereedschap en een veel voorkomende oorzaak van slijtage is onvoldoende smering. Veel modellen van Bosch hebben een automatische kettingsmering functie. Deze werkt echter alleen wanneer er voldoende kettingolie in het reservoir zit. Gelukkig zijn de meeste, zo niet alle Bosch kettingzagen, voorzien van een oliepeilindicator.

De veiligheidsfuncties

We kunnen niet vaak genoeg zeggen hoe belangrijk de veiligheid van tuingereedschap is. Dit gaat ook zeker op voor een kettingzaag. Dit weten ze bij Bosch maar al te goed en daarom zijn modellen allemaal voorzien van voldoende functies om de veiligheid te waarborgen. Toch hebben sommige modellen functies die andere modellen niet hebben. 

Het geluidsniveau

Wanneer je kiest voor een accu- of een elektrische kettingzaag hoef je je hier niet zo druk over te maken. Deze zijn nagenoeg geluidloos. Echter, bij het aanschaf van een benzine kettingzaag is het wel verstandig om hier rekening mee te houden. Ook is het aangeraden om gehoorbescherming te dragen, omdat het geluidsniveau boven het niveau licht waarmee je permanente gehoorbeschadiging kunt lopen.