Dit zijn de 8 beste robotmaaiers voor een grote tuin

Een robotmaaier kan voor veel mensen de ideale uitkomst bieden. Heb je bijvoorbeeld een groot gazon in je tuin, weinig tijd voor het onderhouden van je tuin of simpelweg weinig zin om je gazon bij te houden? Dan kan een robotmaaier een goede uitkomst bieden. Echter, er zijn wel enkele factoren die een rol moeten spelen bij het aanschaffen van een robotmaaier. Zo heb je bijvoorbeeld voor een groot gazon een robotmaaier nodig met voldoende capaciteit. Daarnaast zijn er talloze verschillende modellen op de markt en om je een beetje op weg te helpen, hebben wij hieronder de 8 beste robotmaaiers voor een grote tuin op een rij gezet.
Daarnaast kun je op onze website ook hoogwaardige robotmaaiers zonder draad vinden. Hier hebben wij een lijst opgesteld met de beste robotmaaiers zonder draad

Hier moet je opletten

Voordat we de beste robotmaaiers voor een grote tuin willen toelichten, willen we eerst een aantal punten opsommen waar je bij aanschaf op moet letten. Er bestaan namelijk veel verschillen tussen de modellen die momenteel op de markt zijn. Wij zijn van mening dat je in ieder geval met de volgende criteria rekening moet houden bij het kopen van een nieuwe robotmaaier.

Het gazonoppervlakte

Allereerste dien je te letten op het gazzonoppervlakte. Echter, je bent waarschijnlijk bij dit artikel uitgekomen omdat je een robotmaaier voor een groot gazon nodig hebt. In de lijst hieronder vind je daarom enkel modellen die geschikt zijn voor een groot gazon.

Het geluidsniveau

Het geluidsniveau wordt aangeven met dB. Hoe hoger het aantal decibel van een robotmaaier, hoe meer geluid de machine maakt. 

De hellingshoek

Robotmaaiers zijn minder geschikt voor tuinen met veel hobbels en hellingen. Toch zijn er wel modellen op de markt die hier meer geschikt voor zijn dan andere. Een belangrijk punt om op te letten is de maximale hellingshoek.

Extra tips

Wij raden onze lezers aan om alvast wat extra maaimesjes aan te schaffen. Robotmaaiers werken met drie scharnierende mesjes en deze zijn best kwetsbaar. Mochten ze stuk gaan, dan heb je ze alvast op voorraad. Ook is de kans groot dat het meegeleverde perimeterdraad te weinig is en je deze er dus extra bij moet bestellen.

Robotmaaier met of zonder app

Tegenwoordig komen er steeds meer robotmaaiers uit die zijn te bedienen via een mobile app. Zo’n mobiele app zorgt ervoor dat er efficiënter wordt gemaaid. Je kunt namelijk eenvoudig de maaisnelheid, maaifrequentie en andere belangrijk zaken aanpassen. Ook vind je in sommige apps instructies voor het onderhouden van het apparaat. Vind je een app belangrijke toevoeging, dan is belangrijk om te controleren of een model hierover beschikt. Bij alle modellen wordt dit duidelijk aangegeven.

Top 8 beste robotmaaiers grote tuin

Na grondig onderzoek te hebben gedaan en gelet te hebben op verschillende aspecten, zijn wij tot de onderstaande lijst met de beste robotmaaiers voor een grote tuin gekomen.

#1 Gardena Smart Sileno 1600

Bovenaan onze lijst met de beste robotmaaiers voor een grote tuin vind je de Gardena Smart Sileno. Het apparaat is geschikt voor tuinen met een gazonoppervlakte tot 1600 vierkante meter. De Gardena Smart Sileno kent vele voordelen. Zo heeft het onder andere een maaibreedte van 22 centimeter, een maximaal geluidsniveau van 60 decibel en een maximale hellingshoek van 35 procent. Hierdoor is het model ook prima geschikt voor een heuvelachtige gazon. Verder beschikt de Gardena Smart Sileno over een gebruiksvriendelijke app, waarmee je gemakkelijk de maaihoogte en maaifrequentie kunt instellen. Dit hoef je overigens niet zelf in te stellen, want de Gardena Smart Sileno beschikt over een SensorControl technologie. Dit is een technologie waarmee een robotmaaier automatisch de maaifrequentie kunnen aanpassen. Kortom, de Gardena Smart Sileno kent vele pluspunten en het is daarom niet vreemd dat dit voor veel consumenten de beste robotmaaier op de markt is.
We hebben hier de Gardena Smart Sileno 1600 vermeldt, maar dit model komt ook in andere uitvoeringen. Zo zijn er modellen van deze serie voor tuinen van 750 vierkante meter, 1000 vierkante meter en 2000 vierkante meter.

Voordelen van Gardena Smart Sileno 1600

We gaven ze hierboven al aan, maar we zullen ze hier even in het kort opsommen. Deze robotmaaier is uiteraard geschikt voor grote gazons, beschikt over een SensorControl, is eenvoudig te installeren en kan zelf de groei van je gazon analyseren en zich hierop aanpassen. Ook maakt de machine weinig geluid.

Nadelen van Gardena Smart Sileno 1600

Toch zijn er enkele kleine minpunten te benoemen. Zo wordt er 250 meter perimeterdraad meegeleverd. Dit is als je het ons vraagt aan de lage kant. Daarnaast heeft de Gardena Smart Sileno 1600 een tamelijk groot formaat.

#2 Robomow RS615

De Robomow RS615 is zeker niet goedkoop, maar als je het ons vraagt is het de investering meer dan waard. Je haalt namelijk een machine in huis van absolute topkwaliteit. Zo is de robotmaaier geschikt voor gazons met een oppervlakte tot 3000 vierkante meter. Daarnaast heeft het net zoals de meest modellen uit dit artikel een zeer gebruiksvriendelijke mobiele app. Met de app kun je tal van verschillende instellingen instellen, zodat je het optimale maairesultaat kunt krijgen.
We zouden de Robomow RS615 niet in een lijst met de beste robotmaaiers voor een grote tuin opnemen als deze niet over verschillende handige functionaliteiten zou beschikken. Eén van deze functies die wij erg handig vinden is de regensensor. Wanneer het begint te druppelen zal de robotmaaier zelfstandig naar het laadstation terugkeren. Is de Robomow RS615 al op het laadstation het aangesloten en is het aan het regenen? Dan zal de machine het laadstation niet verlaten
Verder kent dit model ook nog andere pluspunten die we het vermelden waard vinden. Zo is de robotmaaier ook geschikt voor tuinen met heuvels, heeft het een mooi design, extra scherpe messen en verschillende sensoren. Eén van deze sensoren was dus de regensensoren, welke we hierboven al hebben besproken. Andere sensoren die handig van pas komen zijn de bots- en kantelsensoren. Dankzij deze sensoren zal het apparaat nooit tegen objecten aanbotsen. Kortom, ben je op zoek naar een robotmaaier voor een groot gazon? Dan is de Robomow RS615 een model om in overweging te nemen.

#3 Gardena Smart Sileno Life 1250

Met de Gardena Smart Sileno Life 1250 vind je het tweede model uit de Smart Sileno Life sier van Gardena terug in deze lijst. Dit model is geschikt voor de wat kleinere gazons dan het model dat je tegenkomt op de eerste plaats. De Gardena Smart Sileno Life 1250 is geschikt voor gazons met een oppervlakte tot 1250 vierkante meter. Echter, de best prestaties van deze machine zul je ervaren tijdens het gebruik op gazons tussen de 800 en 1000 vierkante meter.
Het model is geluidsstil en zit boordevol handige functionaliteiten. Hiermee kun je zorgeloos genieten van een mooie tuin, terwijl je er zelf geen omkijken naar hebt. Eén van de functies is de mogelijkheid om het apparaat met WiFi te verbinden met de mobiele app. Met de app kun je gemakkelijk alles bedienen.
Enkele belangrijk eigenschappen die wij het vermelden waard vinden zijn de maaibreedte van 22 centimeter, dat het een gewicht heeft van 8 kilogram en een geluidsniveau heeft van 60 decibel. Daarnaast is het geschikt voor een maaihoogte van 20 tot 60 millimeter. Hiermee doet het wel wat onder aan sommige andere modellen die je in onze top 8 van beste robotmaaiers voor een grote tuin tegenkomt. Dit is dan ook één van de weinige nadelen die we konden bedenken.
Ten slotte weet je dat je met een machine van Gardena topkwaliteit in huis haalt. Gardena staat bekend als één van de meest betrouwbaarste merken voor tuingereedschap.

#4 Bosch Indego M 700 maaimachine

Een lijst met de beste robotmaaiers voor een grote tuin zou volgens ons niet compleet zijn zonder een model van Bosch. Het A-merk levert altijd hoogwaardige apparaten en dat is op het gebied van robotmaaiers niet anders. Met de Bosch Indego M 700 kun je te werk gaan in tuinen met een gazonoppervlakte van maximaal 700 vierkante meter. Het is dus meer geschikt voor middelgrote gazons. Het apparaat heeft een maaibreedte van 19 centimeter, een geluidsniveau van maximaal 63 decibel en weegt 7,6 kilogram. Verder beschikt het uiteraard over een gebruiksvriendelijke app. Wij hebben al met aardig wat apps van diverse merken gewerkt en vinden de app van Bosch apparaten één van de beste die er momenteel bestaan.
Een groot verschil van de Bosch Indego M 700 ten opzichte van de meeste andere modellen uit deze lijst is dat ze met de zogeheten ‘LogiCut’ technologie werken. Dankzij deze technologie wordt het gazon in kaart gebracht en zal de maaier zelf zo efficiënt mogelijk te werk gaan. Doordat het niet in willekeurige banen maait, kan het hierdoor tot 40 procent efficiënter het gazon maaien.
Zijn er dan alleen maar voordelen te benoemen? Bijna wel, maar we zullen kritisch zijn en vinden het model aan de redelijk grote kant. Ook ontvang je bij dit model 250 meter perimeterdraad. Dit is in veel gevallen te weinig. Echter, dit zijn voor ons geen redenen om het model niet aan te raden. Het is ook niet voor niets dat wij online tientallen positieve reviews van gebruikers tegenkwamen.

#5 Robomow RK 2000

De Robomow RK 2000 is zeker niet het goedkoopste model uit dit artikel, maar heeft veel functionaliteiten en eigenschappen die een prijskaartje van ongeveer 2000 euro rechtvaardigen. Met de Robomow RK 2000 kunnen gazons tot 2000 vierkante meter eenvoudig gemaaid worden. Beschik je over een tuin met een kleiner gazon? Dan kun je kiezen voor de RK 1000. Deze is ongeveer 750 euro goedkoper en geschikt voor tuinen met een gazonoppervlakte tot 1000 vierkante meter. Het apparaat is met een gewicht van 20 kilogram geen lichtgewicht, maar is op verschillende punten wel één van de beste robotmaaiers uit deze lijst. Zo heeft het een maaihoogte van maar liefst 100 millimeter, een maximale hellingshoek van 45 procent en een geluidsniveau van 60 decibel. Dit staat ongeveer gelijk aan twee personen die een gesprek voeren. De RK 2000 kunnen we dus als zeer stil beschouwen.
Uiteraard beschikt de Robomow RK 2000 over een zeer gebruiksvriendelijke mobiele app. De app is zowel te downloaden op iOS als Android toestellen en het laat je de robotmaaier tot wel 10 meter afstand besturen. Hierdoor kun jezelf lekker in huis of op het terras genieten. 

#6 Robomow RK1000

De Robomow RK1000 is de goedkopere variant van de RK 2000 die we op de vijfde plaats een vermelding hebben gegeven. Overigens is dit al het derde model van het merk Robomow. Het merk is waarschijnlijk onder veel consumenten minder bekend dan merken als Bosch en Gardena, maar op het gebied van robotmaaiers behoren ze tot de absolute marktleiders. Het merk heeft al meer dan 25 jaar ervaring in de robottechnologie. Dit passen ze onder andere toe in het ontwikkelen van hoogwaardige robotmaaiers, waaronder dus robotmaaiers voor grote tuinen.
Omdat het model uit dezelfde serie komt als de RK 2000, hebben ze veel overeenkomsten qua eigenschappen. Zo heeft het een een maaihoogte van maximaal 100 millimeter, een maximale hellingshoek van 45 procent en een geluidsniveau van 60 decibel. Toch willen we de mogelijkheden van de mobiele app hier verder toelichten. Dankzij de uitgebreide app kun je de maaitijden instellen, diverse zones beheren, het apparaat handmatig aansturen en de robotmaaier naar het basisstation laten terugkeren.

#7 Cramer RM2000 Robotmaaier

We zijn bijna aan het einde gekomen van de lijst met de beste robotmaaiers voor een grote tuin. Echter, we vonden dat de RM2000 van Cramer zeker thuishoort in deze lijst. Het model is het enige model van de fabrikant Cramer in dit artikel. De Cramer RM2000 heeft een zeer goede prijs-kwaliteitsverhouding. Zo is het ruim 500 euro goedkoper dan de Robomow RM2000 en is het net als dat model geschikt voor een tuin met een gazonoppervlakte tot 2000 vierkante meter. Verder kun je dit model omschrijven als uiterst eenvoudig, efficiënt en gebruiksvriendelijk. Voorzien van voldoende handige functionaliteiten. Hierbij kun je denken aan vorst- en regensensoren, antidiefstalbeveiliging en haarscherpe messen. De regensensoren zorgen ervoor dat de robotmaaier automatisch terugkeert zodra het begint te druppelen. Ook wanneer het al op het laadstation is en het begint te regenen, zal deze zich niet verplaatsen.
De Cramer heeft naast de RM2000 ook nog enkele andere modellen uit dezelfde serie. Zo kun je ook kiezen voor de RM1500 (gazons tot 1500 vierkante meter) en de RM1000 (voor gazons tot 1000 vierkante meter). Voor de RM2000 kun je verwachten rond de 1450 euro te betalen, voor de RM1500 1200 euro en de RM1000 kost rond de 1000 euro. 

#8 Greenworks Optimow 10 robotmaaier

Op de laatste plaats in onze top 8 vind je de Greenworks Optimow 10. Dat deze onderaan is geëindigd betekent overigens niet dat het geen hoogwaardig apparaat is. Alle robotmaaiers die je hier vindt zijn één voor één van topkwaliteit.
De Optimow 10 van Greenworks kun je dankzij de ingebouwde GSM module besturen met je smartphone. Verder is het apparaat zeer stil en is het optimaal beschermd tegen water. Naast water is het ook beschermd tegen stof en is het zeer eenvoudig schoon te maken. Dit model heeft de capaciteit om een gazon te maaien tot maximaal 1000 vierkante meter. Mocht dit te weinig zijn, dan zijn er genoeg andere modellen in dit artikel waaruit je kunt kiezen.
Bij de meeste robotmaaiers hierboven krijg je tussen de 200 à 300 meter begrenzingsdraad meegeleverd. Hierbij is het al vaak al aan te raden om extra draad aan te schaffen. Dat is bij dit model zeker het geval, want bij de Optimow 10 krijg je slechts 100 meter draad meegeleverd. Dit is een klein minpunt, maar absoluut geen ramp. Het draad kun je eenvoudig met de meegeleverde montage klemmen aan de grond bevestigen. Hier komt geen vakmanschap bij kijken. Het draad beschermt onder andere struiken, vijvers, bloemen en een zwembad. Voor bijvoorbeeld muren, bomen en andere obstakels heeft het de botssensoren.
Heb je een tuin met veel hobbels en heuvels? Dan is de Greenworks Optimow 10 robotmaaier niet onze eerste keuze. Het heeft een hellingshoek van maximaal 35 procent of 20 graden. Dit is zeker niet verkeerd, maar er zijn modellen waar dit een stuk hoger ligt.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een robotmaaier?

Bij het kopen van een robotmaaier moet je rekening houden met de grootte van je gazon, het type terrein, de maaihoogte, het geluidsniveau en de batterijduur. Het is ook belangrijk om te overwegen of je een model wilt met een app waarmee je de maaier kunt bedienen en programmeren.

Wat kost een goede robotmaaier?

Een goede robotmaaier kan tussen de €500 en €3000 kosten, afhankelijk van de functies en de grootte van het apparaat. Over het algemeen geldt dat hoe groter je gazon is, hoe duurder de maaier zal zijn.

Betrouwbare merken voor robotmaaiers voor een grote tuin

Voor ons bestaan er drie merken voor robotmaaiers die boven de rest uitsteken. Dit zijn Bosch, Gardena en Robomow. Uiteraard zijn er ook merken als Greenworks, Cramer en Zoef welke goede robotmaaiers leveren. Echter, na grondig onderzoek vinden wij dat de eerste genoemde merken beter uit de test komen. Het is niet voor niets dat je deze merken hoog in onze lijst met de beste robotmaaiers tegenkomt. Ook op YouTube en andere websites scoren de modellen van deze drie merken erg goed.

Hoe is jullie lijst met de beste robotmaaiers voor grote tuinen tot stand gekomen?

Tijdens ons onderzoek hebben wij ons voornamelijk gericht op de prijs-kwaliteitsverhouding. Wij hebben de eigenschappen van tientallen modellen met elkaar vergeleken en op basis van de informatie en de prijzen hebben wij onze lijst samengesteld. Ook hebben de reviews van klanten op websites als Bol.com, Coolblue en diverse bouwmarkten een rol gespeeld.