Onkruidbrander, kies je voor gas of elektrisch?

Er zullen weinig tuinliefhebbers zijn die graag naar onkruid in de tuin staren. En het verwijderen van onkruid is allerminst een prettige klus. Het is een taak waar men jaarlijks weer tegenop kijkt. Je kunt het onkruid het jaar ervoor nog zo goed hebben weggehaald, het onkruid komt altijd weer terug. Vandaar ook het gezegde “onkruid vergaat niet”. in dit artikel willen we uitleggen hoe een onkruidbrander werkt, wat de voordelen ervan zijn en welke soorten onkruidbranders erop de markt zijn. Ook willen we je helpen bij het kiezen tussen een onkruidbrander op gas of elektriciteit. 

Wat is een onkruidbrander?

We beginnen om in het kort uit te leggen wat een onkruidbrander is. Een onkruidbrander zorgt er simpel gezegd voor dat je niet uren hurkend met je handen onkruid hoeft te verwijderen. Zoals de naam al verklapt verbrand je het onkruid. Het is dus tuingereedschap om op een efficiënte manier onkruid uit je tuin te verwijderen. Dit kan zowel met een elektrische onkruidbrander als een gasbrander. Na het lezen van dit artikel heb je een duidelijker beeld van de verschillen hiertussen en kun je hopelijk een besluit nemen voor welke variant je moet kiezen.    

Waarom zou je een onkruidbrander kopen?

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom je er verstandig aan doet om een onkruidbrander te kopen. Eén daarvan is dat je geen chemische bestrijdingsmiddelen nodig hebt om het onkruid te verwijderen. Een onkruidbrander is dus een stuk milieuvriendelijker. Dit maakt het ook voor mensen met huisdieren een stuk veiliger. Je hoeft je geen zorgen te maken dat bijvoorbeeld je hond of kat aan de chemische middelen begint te snuffelen. 

Daarnaast kan een belangrijke reden zijn om een onkruidbrander aan te schaffen de tijd die je ermee bespaart. Het handmatig verwijderen van onkruid is een vervelende klus en met een onkruidbrander ga je veel efficiënter te werk. Ook helpt het dat je het onkruid met een onkruidbrander tot aan de wortel verwijderd. Wanneer je onkruid met de hand gaat verwijderen blijven er meestal nog resten van de wortel over. Dit resulteer in een snellere terugkeer van het ongewenste onkruid.

Soorten onkruidbranders

Er bestaan twee verschillende soorten onkruidbranders: de onkruidbrander op gas en de elektrische onkruidbrander. Hieronder zullen wij van beide soorten de voor- en nadelen opsommen en zullen wij de verschillen toelichten. 

Gas onkruidbrander

Een gas onkruidbrander is zoals de naam al aangeeft een onkruidbrander op gas. Dit zorgt ervoor dat er een echte vlam uit de onkruidbrander komt. Bij deze variant wordt gebruik gemaakt van butaan, propaan of een combinatie van de twee gassen. De werking van een onkruidbrander is vrij eenvoudig. Je sluit een gasfles(je) aan op de brander en opent de gastoevoer. Hiermee creëert het een vlam waarmee je het ongewenste onkruid kunt wegbranden.

Een gas onkruidbrander werkt dus niet op elektriciteit en een groot voordeel hiervan is dat je meer bewegingsvrijheid hebt. Je bent namelijk niet afhankelijk van een stopcontact. Ook hoef je je niet druk te maken of de verlengkabel lang genoeg is. Je hoeft enkel de gasfles te vervangen op het moment dat deze leeg is.

De voordelen van een gas onkruidbrander

Een gas onkruidbrander heeft zoals we hierboven aangaven geen stroom nodig. Hierdoor kun je gemakkelijk door de tuin rondlopen om ongewenst onkruid weg te branden. Daarnaast is een groot voordeel dat het apparaat binnen een zeer korte tijd een grote hitte behaalt. Ook zorgt de steekvlam van een onkruidbrander ervoor dat je nog nauwkeuriger en sneller te werk kunt gaan.

De nadelen van een gas onkruidbrander

Helaas heeft een onkruidbrander op gas ook enkele nadelen. Zo moet je beschikken over een voorraad gasflessen en op hoge temperaturen verbruiken ze relatief veel gas. 

Top 3 beste gas onkruidbranders

1. Onkruidbrander | Onkruidbrander set | incl. Gasfles

Bij het aanschaffen van deze onkruidbrander ontvang je ook een gasfles en dus kan je gelijk aan de slag. Deze onkruidbrander weegt maar 415 gram en is dus erg licht. Met deze onkruidbrander is je onkruid binnen enkele seconden weg en ook is deze onkruidbrander geschikt voor het aanmaken van je BBQ!

2. Toolland gas onkruidbrander met 5 meter gasslang en drukregelaar

De Toolland gas onkruidbrander is een gas onkruidbrander van goede kwaliteit.  Met deze onkruidbrander kan je doeltreffend onkruid verwijderen.  Hij is eenvoudig in gebruik en is instelbaar tot 1300 graden Celsius. 

3. Onkruidbrander/barbecue aansteker met piëzo-ontsteking

Met deze onkruidbrander verwijder je al je onkruid zonder chemische bestrijdingsmiddelen. Houd de brander boven het onkruid en je bent binnen enkele seconden van je onkruid af. De onkruidbrander is gemaakt van stevig RVS en de kwaliteit is daarom erg goed.

Elektrische onkruidbrander

Dan bestaat er nog de andere soort onkruidbrander; de elektrische onkruidbrander. Deze variant is voornamelijk bedoeld voor mensen die liever niet met gasflessen willen rondlopen. Een elektrische onkruidbrander weegt namelijk een stuk minder. Daarnaast werken deze branders niet met een echte vlam. De thermische schokken van de brander, die oplopen tot 600 graden, maken de celwanden van het onkruid kapot. Een andere reden om te kiezen voor een elektrische onkruidbrander en niet voor een gas onkruidbrander is de veiligheid. Deze variant is namelijk iets veiliger. Let er wel op dat het verlengsnoer lang genoeg is om in je gehele tuin te kunnen werken.

De voordelen van een elektrische onkruidbrander

Een elektrische onkruidbrander kent meerdere voordelen. Zo zijn deze branders goedkoper in aanschaf (eenmalige aanschaf), ben je niet afhankelijk van gas en zijn ze een stuk lichter. Je hoeft niet te zeulen met flessen of busjes gas. Daarnaast ben je met een elektrische variant een stuk milieubewuster bezig. Er wordt namelijk geen gas verbrand. Verder is er geen echte vlam aanwezig, maar enkel hitte.

De nadelen van een elektrische onkruidbrander

Net als de gasbrander heeft de elektrische brander ook verschillende nadelen. Zo duurt het een stuk langer voordat de brander op temperatuur is. Ook ben je gebonden aan een elektriciteitskabel en een verlengsnoer. Daarnaast ben je langer bezig om het onkruid te verwijderen. Voornamelijk voor mensen met een grote tuin kan dit vervelend zijn. Tenslotte zijn deze modellen een stuk kwetsbaarder dan de gasbranders. 

De top 3 beste elektrische onkruidbranders

1. Kinzo Garden 3-in-1 brander – onkruidbrander

Met deze 3-in1 brander kan je meer dan alleen je onkruid weg branden.  Onkruid is binnen enkele seconde vernietigd.  Verder is deze brander uitermate geschikt voor het afbranden van verf en het aansteken van de barbecue. 

2. VONROC Elektrische Onkruidbrander – 2000W

Deze elektrische onkruidbrander is ideaal voor het snel en gemakkelijk verwijderen van onkruid. De brander maakt gebruik van hete lucht, die wordt verhit tot 600 graden celsius. Met deze elektrische onkruidbrander krijg je geen rugklachten, want het handvat is verstelbaar en dus kan je het onkruid gewoon staand verbranden.

3. Hofftech Weed Burner Elektrische Onkruidbrander

Met de Hofftech Weed Burner verwijder je het onkruid gemakkelijk en effectief.  De brander werkt met een hitte die oploopt tot wel 600 graden celsius en vernietigd het onkruid erg snel. Ook kan je deze brander gebruiken voor het aanmaken van je barbecue!

Zo gebruik je een onkruidbrander

Je hebt in dit artikel kunnen lezen dat een onkruidbrander het onkruid tot aan de wortel verbrand en dit is een groot voordeel is ten opzichte van het verwijderen met de hand. Wij adviseren om de onkruidbrander op ongeveer 10 a 15 centimeter afstand van het onkruid te houden. Dit hoef je maar voor enkele seconden te doen. Belangrijk is dat je de vlam goed op het onkruid richt en er niet met de vlam overheen gaat waaien. Je wilt namelijk dat het onkruid tot de wortel gedood wordt. Dit kan je met het blote oog niet zien tijdens het verwijderen van het onkruid en op het moment is er nog niet al te veel verschil te zien. Dit komt pas enkele dagen later, wanneer het onkruid begint uit te drogen. Gebeurt dit niet na een aantal dagen, dan kun je er nogmaals met de brander overheen gaan.

Verder willen we je nog enkele tips meegeven. Je kunt de brander het best toepassen nadat er veel regen is gevallen. Echter, ook bij felle zon en warmte doet de onkruidbrander goed zijn werk. Wij raden daarom aan om het onkruid in het voorjaar te verwijderen en eventueel dit in de zomer nogmaals te herhalen. Dit zorgt ervoor dat het definiet afsterft.

Wat zijn de risico’s?

De risico’s van een gas onkruidbrander zijn een stuk groter dan een elektrische onkruidbrander. Het is van groot belang dat je zorgvuldig te werk gaat. Je wilt niet dat bepaalde voorwerpen of struiken vlam vatten. Daarnaast is het belangrijk dat je uitkijkt bij muren. De isolatie achter sommige muren zijn namelijk vatbaar voor de vlammen. 

Wanneer je de onkruidbrander gaat gebruiken op het gazon, dien je eerst de oppervlakte vochtig te maken. Een tip is om een emmer water in de buurt te hebben. Mocht er iets vlam vatten, dan kun je snel handelen. 

Conclusie

Een elektrische onkruidbrander of een onkruidbrander op gas is een middel dat we veel tuinliefhebbers kunnen aanraden. Het levert namelijk veel beter werk af dan wanneer je het handmatig wilt doen en neemt daarnaast een stuk minder tijd in beslag. We hopen dat je aan de hand van dit artikel een besluit hebt kunnen maken. Beide soorten hebben zo hun voor- en nadelen en je kunt zelf het beste bepalen waar jouw voorkeur ligt. Voor welke soort onkruidbrander je ook kiest, de brander draagt bij aan een nette en mooi uitziende tuin. 

 

Hoe effectief is een onkruidbrander?

Een onkruidbrander kan effectief zijn in het verwijderen van onkruid, omdat de hitte van de vlam het onkruid doodt door het af te branden van de bladeren en wortels. Het is echter belangrijk om te weten dat het gebruik van een onkruidbrander alleen geschikt is voor kleine oppervlakken en dat het ook mogelijk is om schade toe te brengen aan nabijgelegen planten of het milieu. Daarom wordt vaak geadviseerd om alternatieven zoals handmatig onkruid wieden of het gebruik van onkruidverdelgers te overwegen.

Hoe werkt een onkruidbrander?

Een onkruidbrander werkt door middel van een propaanbrandstof tank die een vlam produceert. De vlam wordt naar het onkruid gericht via een brander punt op het uiteinde van een metalen of kunststof stok. De hitte van de vlam doodt het onkruid door de bladeren en wortels af te branden. Sommige onkruidbranders hebben ook een regelbare vlam, waardoor je de hitte kunt aanpassen aan de grootte van het onkruid of de gevoeligheid van de omgeving.