Wat is beter: een elektrische inbouwhaard of een losstaande elektrische haard?

Een knusse sfeer in huis, wat is dat eigenlijk? Zonder warmte en gezelligheid is het in huis maar kil. Daarom kan een haardvuur een hoop aan je interieur toevoegen. Hout stoken kost alleen wel veel werk, dus is een elektrische haard misschien een betere optie. Maar wat is nu eigenlijk de beste keuze: een elektrische haard inbouw of een losstaande elektrische haard? In dit blog gaan we dieper in op de voor- en nadelen van beide opties.

Hoe ziet een elektrische haard er uit?

Een van de eerste overwegingen bij het kiezen van een haard is hoe deze in je interieur past. Een elektrische inbouwhaard wordt naadloos geïntegreerd in je muur of in een speciaal daarvoor ontworpen meubelstuk, wat zorgt voor een strakke en moderne uitstraling. Dit maakt het ideaal voor mensen die waarde hechten aan een minimalistisch design of die ruimte willen besparen.

Een losstaande elektrische haard biedt meer flexibiliteit qua plaatsing. Je kunt zo’n haard eenvoudig naar verschillende ruimtes in huis verplaatsen of zelfs meenemen naar een andere woning. Dat is ideaal als je ooit nog gaat verhuizen!

Hoe werkt een elektrische haard?

Elektrische haarden zijn heel makkelijk in gebruik. Zowel inbouwhaarden als losstaande modellen hebben hier hun voordelen. Een inbouwhaard is vaak voorzien van geavanceerde functies zoals een afstandsbediening, programmeerbare timers en diverse vuureffecten. Krul Alltech biedt bijvoorbeeld inbouwhaarden met realistische vlammen die nauwelijks te onderscheiden zijn van echt vuur.

Aan de andere kant zijn losstaande haarden plug-and-play. Je steekt de stekker in het stopcontact, drukt op de knop en geniet meteen van de warmte en sfeer. Dit maakt zo’n haard ideaal voor wie snel en zonder gedoe van een haard wil genieten.

Hoe moet je een elektrische haard onderhouden?

Op het gebied van onderhoud scoren beide typen haarden goed. Elektrische haarden vereisen weinig onderhoud; je hoeft alleen af en toe het stof eraf te vegen en de elektronica te controleren.

Hoeveel kost een elektrische haard?

Laten we eerlijk zijn: de prijs van de haard is, afhankelijk van je budget, waarschijnlijk doorslaggevend. Over het algemeen zijn elektrische inbouwhaarden duurder in aanschaf dan losstaande modellen, voornamelijk vanwege installatiekosten. Op lange termijn kunnen inbouwhaarden echter waarde toevoegen aan je huis en je energierekening verlagen door efficiënt energieverbruik.

Welke soort elektrische haard is het beste?

Wil je meer weten over onze elektrische haarden en hoe ze kunnen bijdragen aan jouw woongenot? Bezoek de website van Krul Alltech, een specialist op het gebied van kachels en haarden. De experts van Krul Alltech kunnen je advies geven over welk soort haard het beste aansluit bij jouw situatie.