Een strak, groen gazon is iets waar veel mensen van dromen, maar het kan best een uitdaging zijn om het gras gezond en vol te houden. Hoe voorkom je die gele plekken, hardnekkige mos en kale stukken? Gelukkig is het helemaal niet zo ingewikkeld als je misschien denkt. Met een paar slimme trucjes zorg je ervoor dat je gazon er het hele jaar fris en verzorgd uitziet. Zo is het bijvoorbeeld aan te raden om te kiezen voor het leggen van graszoden zodat je tuin er altijd netjes bij ligt.
Geef je gras lucht
Een gazon dat veel wordt gebruikt, kan na verloop van tijd verdichte grond krijgen, waardoor water en voedingsstoffen minder goed bij de wortels komen. Dit kun je oplossen door je gazon te beluchten. Dit betekent simpelweg dat je kleine gaatjes in de grond maakt, zodat lucht en water beter doordringen. Dit kun je doen met een speciale prikroller, maar een simpele riek werkt ook prima. Het is een kleine moeite, maar je gras zal je dankbaar zijn.
Pas op met mos
Mos en een dikke laag dood gras kunnen je gazon verstikken, waardoor het er dof en futloos uitziet. Door te verticuteren haal je deze laag weg en geef je je gras weer de ruimte om te groeien. Dit kan met een verticuteerhark of een machine, afhankelijk van hoe groot je gazon is. Het is slim om dit in het voorjaar en/of het najaar te doen, zodat je gras daarna weer een frisse start kan maken.
Kies het juiste graszaad
Niet alle graszaad is hetzelfde. Heb je kinderen die graag op het gras spelen? Dan is een stevige grassoort een goede keuze. Ligt je gazon grotendeels in de schaduw? Dan zijn er speciale grassoorten die daar beter tegen kunnen. Even goed kijken welk type gras het beste past bij jouw tuin scheelt je later veel gedoe. D
Zorg voor een gezonde bodem
Goed gazon onderhoud is de basis voor een mooi gazon. Door af en toe kalk te strooien, zorg je ervoor dat de grond niet te zuur wordt, wat helpt tegen mosvorming. Daarnaast is bemesten een must als je wilt dat je gras mooi groen blijft. Doe dit in het voorjaar, de zomer en het najaar om je gras de juiste voedingsstoffen te geven.
Maai slim en let op onkruid
Maaien lijkt simpel, maar veel mensen maaien hun gras te kort. Dit maakt het zwakker en gevoeliger voor uitdroging en onkruid. Houd ongeveer 4 tot 5 cm aan voor een gezond gazon. Maai liever niet wanneer het gras nat is, want dan krijg je ongelijkmatige snedes en plakkerige hoopjes maaisel. Zie je onkruid? Haal het er direct uit voordat het zich verspreidt.
Houd je gazon mooi zonder gedoe
Wil je zo min mogelijk onderhoud? Zorg dan dat je tuinmeubelen en barbecues zoveel mogelijk op het terras zet, zodat je gras niet wordt platgedrukt. Let ook op huisdieren, want urine kan gele plekken veroorzaken. Bij lange droge periodes is het goed om af en toe te sproeien, vooral in de avond zodat het water niet direct verdampt. En probeer zo min mogelijk over je gazon te lopen als het nat is, want dat kan de grasmat beschadigen.