Duurzaam je tuin verlichten; kies voor solar tuinverlichting

We zitten graag in de tuin. Vooral als het lekker weer is en het zonnetje schijnt. Dan heb je het niet alleen lekker warm, maar het is ook nog eens vreselijk gezellig om met je gezin of met de familie in de tuin te zitten, te eten en te drinken. Maar op de late avond wordt het natuurlijk donker. De temperatuur daalt en je ziet haast niets meer. Dat kun je natuurlijk heel eenvoudig oplossen door duurzaam je tuin te verlichten. Maar hoe doe je dat en welke tuinverlichting kun je het beste kopen? In onze blog vertellen we er meer over. en we geven een aantal handige tips en trucs.

Beste solar tuinverlichting van 2023:

De beste solar tuinverlichting van 2023 zal waarschijnlijk efficiënter en duurzamer zijn dan ooit tevoren. Solar tuinverlichting maakt gebruik van zonne-energie om op te laden gedurende de dag en ‘s nachts licht te geven. De verbeteringen in zonne-energie technologie zorgen ervoor dat de lampen krachtiger kunnen zijn en langer meegaan. Bovendien zullen ze waarschijnlijk meer functies hebben, zoals bewegingssensoren en verschillende lichtstanden. Hierdoor kunnen ze nog meer aangepast worden aan de persoonlijke voorkeuren van de gebruiker en de behoeften van de tuin.

Welke soort lampen voor in de tuin?

Als je op zoek gaat naar lampen voor in de tuin kom je tot de ontdekking dat er enorm veel keuze is. Je vraagt jezelf dan ook af welke lampen je het beste kunt kopen. Uiteraard speelt je persoonlijke smaak een belangrijke rol, maar dat heeft meer te maken met hoe een lamp eruit ziet. Wij hebben het nu specifiek over de lichtbron. Spaarlampen waren altijd de meest logische keuze voor buiten, maar tegenwoordig kun je veel beter voor de Led lamp kiezen. Deze verbruiken veel minder energie en gaan ook nog eens langer mee. Je hoeft ze dus ook minder vaak te vervangen terwijl ze qua aantal lumen ook nog eens een stuk sterker zijn. Led lampen kun je ook heel goed buiten gebruiken, maar let er dan wel op dat de lampen die je koopt een IP-certificeren van IP65 of hoger hebben. Dan zijn ze namelijk waterdicht.

Geen accu of stroom nodig

Er zijn ook tuinlampen die op zonne-energie werken en dat is natuurlijk enorm goed voor het milieu. Je hoeft deze lampen dus ook niet aan te sluiten op het stroomnet of je hoeft een accu niet continu op te laden. De lampen – of liever gezegd de armaturen – zijn dan uitgerust met kleine zonnepaneeltjes die tijdens het daglicht de accu van de lamp opladen. Zodat die op donkere tijdstippen lekker fel kan branden. Hoe snel de accu oplaadt is afhankelijk van de kwaliteit van de lamp en de zonnepaneeltjes die erop aanwezig zijn. Logischerwijs is de kwaliteit hiervan een stuk beter bij de duurdere exemplaren. Overigens worden de lampen die op zonne-energie werken ook wel Solar tuinverlichting genoemd.

Let op de verlichtingshoek van Solar tuinverlichting

Een ander punt waarover je kunt nadenken is hoe fel de lamp moet branden en wat eventueel de verlichtingshoek in. Je kunt jezelf het beste de vraag stellen waarvoor je de lampen wilt gaan gebruiken. Moeten ze ongewilde gasten afschrikken en bijvoorbeeld een achterdeur goed verlichten of wil je juist op subtiele wijze het tuinpad verlichten? Of ben je alleen op zoek naar meer sfeer of wil je bepaalde highlights in de tuin in het donker in de spotlight zetten? Iedere situatie vraagt weer om een andere lamp. Lampen met een grote verlichtingshoek kunnen een flinke oppervlakte verlichten, maar ze zijn dan wel een stuk minder sfeervol.

Duurzaam je tuin verlichten; kies voor solar tuinverlichting

Met of zonder bewegingssensor?

De lamp die je kiest vraagt misschien ook om de keuze te maken voor een Solar lamp met bewegingssensor. Logischerwijs gaat de lamp dan branden op het moment dat er beweging wordt geconstateerd. Als afschrik mechanisme werkt dit perfect. Mensen die bij de achterdeur staan en daar niets te zoeken hebben worden opeens in een fel licht gezet en dat willen ze natuurlijk liever niet als ze kwaadwillende bedoelingen hebben. Daarnaast is het ook handig dat een lamp automatisch aangaat op het moment dat je ‘s avonds in het donker thuiskomt en moeite hebt om de achterdeur te vinden. Met een lamp met bewegingssensor wordt dat direct een stuk makkelijker.

Slimme lampen voor in de tuin

Is het ook verstandig om slimme lampen in een tuin te installeren? Wij vinden van wel. Puur om de reden dat je dan via een app ook een schema kunt instellen waarop de lampen in- en uitschakelen. Zo heb je er weinig omkijken naar en is je tuin of een achterdeur goed verlicht als bijvoorbeeld de avond aanbreekt. 

Lichtbronnen en armaturen

De laatste tip die we willen geven heeft te maken met het feit dat je tuinverlichting zowel als losse lichtbronnen als met complete armaturen kunt kopen. Het laatste komt vrij vaak voor, omdat veel tuinders hier nog geen rekening mee hebben gehouden met het indelen van een tuin. Je kunt dan ook vreselijk mooi en leuke lampen aanschaffen. Denk aan fakkels met een lamp erin of aan mooie lantaarns die je zowel kunt ophangen als kunt neerzetten. Of kies voor mooie sokkels met ingebouwde verlichting.

Waar op letten bij solar verlichting?

Bij het kiezen van solar verlichting zijn er een paar belangrijke dingen om op te letten. Ten eerste is het belangrijk om de locatie te overwegen waar de verlichting zal worden geplaatst. De zonnepanelen moeten namelijk voldoende zonlicht kunnen ontvangen om goed op te laden. Daarnaast is het belangrijk om te letten op de kwaliteit van de batterijen en de LED-lampen. Goede kwaliteit batterijen zorgen ervoor dat de verlichting langer meegaat en LED-lampen zijn energiezuiniger en gaan langer mee dan traditionele lampen. Ten slotte is het ook handig om te letten op extra functies zoals bewegingssensoren en verschillende lichtstanden, afhankelijk van de specifieke behoeften en voorkeuren van de gebruiker.