Alles over het snoeien van een beukenhaag

Wij zijn van mening dat de beukenhaag één van de mooiste hagen zijn die je in je tuin kunt hebben. Uiteraard wanneer deze goed wordt bijgewerkt. Na het lezen van de informatie uit dit artikel en het volgen van de stappen die we hieronder vermelden, zal dat wel goed komen. Door regelmatig je beukenhaag te snoeien, kun je een strakke hoge of een middelhoge haag creëren. Ook lees je in dit artikel wanneer je het beste een beukenhaag kunt snoeien en hebben we enkele van de beste video die we op YouTube met betrekking tot het snoeien van  een beukenhaag konden vinden vermeldt.

Soorten beuken

Beuken zijn onder te verdelen in twee verschillende soorten, namelijk de gewone beuk (met glad blad) en de haagbeuk (met duidelijke bladnerf). Wanneer je een beukenhaag wilt gaan snoeien maakt het soort in principe niet uit.

Hoe je het beste een beukenhaag kunt snoeien

Het snoeien van een beukenhaag doe je met behulp van een mechanische heggenschaar. Zorg dat je gebruik maakt van een scherpe en schone heggenschaar. Net als bij veel ander tuingereedschap zorg je hiermee dat de planten minder vatbaar zijn voor ziektes. Met bot of vuil gereedschap is de kans op infecties namelijk een stuk groter.

Nu je weet dat het gebruik van scherp en schoon gereedschap belangrijk is, kun je beginnen met het snoeien van de beukenhaag. Dit doe je door eerste een grove lijn te snoeien en vervolgens te kijken van een afstand welke plekken extra aandacht nodig hebben. Hierdoor voorkom je dat je gaten in de haag creëert. 

Een extra tip is om ieder jaar tot de oude snoeiwonden te snoeien. Zo blijft de beukenhaag hetzelfde formaat. Ook willen we als tip meegeven om de bovenkant iets smaller dan de onderkant te snoeien. Ook dit geeft een mooier aanzien.

Wat gebruik je voor het snoeien van een beukenhaag?

Wanneer je een beukenhaag wilt snoeien kun je het beste een langere heggenschaar met zeer scherpe messen gebruiken. Onze voorkeur gaat uit naar een mechanische heggenschaar. Hiermee ben je namelijk verzekerd van scherpe messen en kun je gemakkelijker het gewenste resultaat creëren. Daarnaast moet je ook rekening houden met de lengte van de heggenschaar. Een hoge beukenhaag is vanzelfsprekend lastiger te bereiken met een korte heggenschaar.

Wanneer beukenhaag snoeien?

Wij adviseren om een jonge beukenhaag tweemaal per jaar te snoeien. Na iedere keer dat je de beukenhaag snoeit, zullen de struiken opnieuw vertakken. Dit heeft als gevolg dat je een dichte en mooie struik krijgt.

De eerste snoeibeurt doe je voor 21 juni (de langste dag van het jaar) en de tweede snoeibeurt doe je ergens in augustus of september. Hierdoor snoei je de beukenhaag de eerste keer (voor 21 juni) op het moment dat de haag nog flink aan het groeien is en door de beukenhaag in augustus of september te snoeien gaat het strak de winter in. Dit geldt voor jonge beukenhagen, maar voor oudere hagen is een snoeibeurt in de nazomer voldoende. 

Verder kun je een pas aangeplante beukenhaag het beste direct terugsnoeien nadat deze is aangeplant. Door dit te doen stimuleer je een bossige groeiwijze. Ten slot willen we je meegeven om een beukenhaag te snoeien op een bewolkte dag, omdat een beukenhaag namelijk erg gevoelig is voor verbranding en je zo beschadigingen voorkomt. 

Volg deze 7 stappen voor het snoeien van een beukenhaag

 1. Begin met het spannen van een touwtje langs de lange hagen, zodat je deze recht kunt knippen.
 2. Werk altijd van beneden naar boven.
 3. Zorg dat de beukenhaag onderaan wat breder is dan bovenaan. Dit zorgt ervoor dat de wind er minder vat op heeft en de takken onderaan de beukenhaag voldoende licht krijgen.
 4. Snoei vervolgens de bovenkant flink terug. Je wilt namelijk niet dat de beukenhaag te snel in hoogte toeneemt. 
 5. Bij een volgroeide beukenhaag dien je de zijden terug te snoeien als de vorige keer dat de haag was gesnoeid. We gaven hierboven al aan dat je dit kunt doen door ieder jaar tot de oude snoeiwonden te snoeien.
 6. Geef de beukenhaag na het snoeien voldoende water. Ook kun je rond de haag eventueel compost toebrengen, zodat de grond in de zomermaanden niet zo snel uitdroogt.  
 7. Als laatst dien je het tuingereedschap goed schoon te maken. Op Tuinonderhouden.com lees je genoeg tips hoe je dit het beste kunt doen.

Beukenhaag verkeerd gesnoeid? 

Heb je de beukenhaag verkeerd gesnoeid? Dat is vervelend, maar zeker geen ramp. Een beukenhaag groeit namelijk zeer snel in verhouding met andere planten en hierdoor is de schade vaak snel weer hersteld. De beukenhaag groeit namelijk gemiddeld 40 tot 50 centimeter per jaar.

5 handige tips voor het snoeien van een beukenhaag

Hierboven heb je al meerdere bruikbare tips voorbij zien komen, maar wij vinden het zelf wel handig om deze onder elkaar op te sommen.

 • Een beukenhaag (binnenste blad) is vatbaar voor verbranding en daarom kun je de haag beter snoeien op een bewolkte dag.
 • Voorkom dat de beukenhaag infecties oploopt door te werken met schoon en scherp tuingereedschap.
 • Het is belangrijk dat je afgeknipte takken altijd weghaalt. Vooral aan de bovenkant van een beukenhaag blijven deze gemakkelijk liggen.
 • Voor beginnende snoeiers adviseren we een handbediende heggenschaar. Een handbediende heggenschaar is ook uiterst geschikt voor kleinere haagjes. 
 • Pas op dat het draad van een elektrische heggenschaar nooit in de weg zit. 

Handige video’s voor het snoeien van een beukenhaag

Hieronder vind je drie video’s over hoe je een beukenhaag het beste kunt snoeien. In de video’s kun je de informatie en tips die je in dit artikel hebt kunnen lezen nog eens terugkijken. De video’s bevatten instructies en tips bij het snoeien van beukenhaag.

Hoe ver kun je een beukenhaag terugsnoeien?

Een beukenhaag kan teruggesnoeid worden tot ongeveer 30 cm boven de grond, afhankelijk van de gewenste grootte en vorm. Het is het beste om de beukenhaag in de winter te snoeien, wanneer de plant in rust is. Dit minimaliseert de stress voor de plant en helpt te voorkomen dat er nieuwe scheuten worden aangemaakt.

Kun je beukenhaag altijd snoeien?

Een beukenhaag kan het beste elke 2-3 jaar worden gesnoeid om een vollere haag te behouden. Dit kan worden gedaan door de bovenste takken te verwijderen en de zijkanten af te knippen, zodat er nieuwe scheuten aan de onderkant van de haag kunnen groeien.

Hoe krijg je een beukenhaag voller?

Om een vollere beukenhaag te krijgen, kunt u ook meerdere planten per meter aanplanten, of de haag in de zomer extra water geven en bemesten.