Metalen tuinhuis; dit zijn de nadelen

Je zit er al een poosje aan te denken en je hebt nu eindelijk de knoop doorgehakt. De extra ruimte in de tuin ga je vrijmaken voor het plaatsen van een tuinhuis en dat is natuurlijk een uitstekend idee. Met een tuinhuis kun je extra berging creëren. Voor bijvoorbeeld je gereedschappen en machines, zoals bladblazers en grasmaaiers, maar je kunt het tuinhuisje bijvoorbeeld ook gebruiken als een kantoortje. Waar je in alle rust kunt werken aan je projecten. Als je op zoek gaat naar een geschikt tuinhuisje kom je tot de ontdekking dat je enorm veel keuze hebt uit verschillende soorten, maten en kleuren en één van de keuzes die je kunt maken is die voor het metalen tuinhuis. Maar is een metalen tuinhuis wel zo’n goed idee? In onze blog zetten we in ieder geval de nadelen op een rijtje.

Een metalen tuinhuis heeft een minder natuurlijke look

We vallen direct met de deur in huis, want een tuinhuis van metaal of aluminium heeft natuurlijk niet de natuurlijke uitstraling dan dat van een houten tuinhuisje. Het kan dus een belangrijke reden zijn om juist niet voor metaal of aluminium te kiezen. Ondanks dat het relatief goedkoop en toch enorm stevig materiaal is. Het oog wil immers ook wat en een houten exemplaar staat natuurlijk veel sfeervoller dan een metalen box. Nu zou je eventueel met wat bloemen en planten een metalen tuinhuis ook sfeervol kunnen aankleden als je daar de behoefte aan hebt.

Metalen huisjes maken meer lawaai

Een tuinhuisje kan tegen zonlicht, warmte, regen, hagelbuien, sneeuw en ga zo maar door. Het maakt dan eigenlijk niet uit of je huisje van hout, metaal of aluminium is. Maar er is wel een groot verschil en dat heeft vooral te maken met het geluid. Zware regendruppels of hagelstenen hoor je veel duidelijker op het metaal kletteren. En dat kan een storende factor zijn. Om die reden is het niet zo slim om een metalen huisje neer te zetten. Zeker als je gevoelig bent voor dat soort irritante geluiden. 

Het bewerken van een tuinhuisje

Een tuinhuisje kun je verven, impregneren of versieren met planten en bloemen, maar de mogelijkheden zijn bij het metalen tuinhuis een stuk beperkter. Je zou met speciale verf een metalen tuinhuis nog wel kunnen verven, maar het is bijvoorbeeld al een stuk lastiger om ramen en kozijnen te plaatsen. Met een houten tuinhuis heb je simpelweg meer opties.

Metaal heeft invloed op Wi-Fi en 5G

Ga je van een tuinhuis een kantoor maken? Dan heb je bijvoorbeeld een stabiele internetverbinding nodig. Of je moet een goed bereik hebben om je klanten of collega’s te kunnen bellen. Metaal heeft – of liever gezegd kan – een negatieve invloed hebben op draadloze signalen zoals 5G en Wi-Fi. Dus een metalen tuinhuis is om die reden niet de beste keuze als je het huisje als kantoor wilt gaan gebruiken. Dan heb je veel meer profijt van een houten tuinhuis.

Metalen tuinhuis; dit zijn de nadelen

Gewicht; veel zwaarder materiaal

Aluminium is nog een vrij licht materiaal dat goed te tillen is, maar metaal is een stuk zwaarder. Nu is een beetje sjouwen niet het probleem, maar je hebt wel meer kracht en energie nodig om een metalen tuinhuis op te zetten. Hout is in dat opzicht wat lichter en dus ook makkelijker om mee te werken. Natuurlijk is niet echt een nadeel wanneer je ervoor kiest om het tuinhuisje te laten plaatsen. Dan hoef je immers niet zelf aan de slag met de zware metalen constructie.

Het wordt dus een tuinhuis van hout, toch?

Nu je alle nadelen weet is het vrijwel zeker dat je kiest voor een variant van hout, maar waarom zouden er dan nog metalen tuinhuizen verkocht worden? Ze hebben natuurlijk ook een aantal voordelen! 

De kosten van het produceren van metalen tuinhuizen is vrij laag en daarom kosten ze ook een stuk minder dan houten tuinhuisjes. Dus je kunt flink geld besparen als je voor een metalen exemplaar kiest. Dan moet je weliswaar de eerder genoemde nadelen wel voor lief nemen.

Een ander voordeel heeft natuurlijk te maken met het feit dat metaal en aluminium stevige materialen zijn en ook bestendig zijn tegen verschillende weersomstandigheden. Metaal hoef je ook niet te bewerken. In tegenstelling tot het tuinhuis van hout. Toch wel een belangrijke reden om voor een metalen in plaats van een houten variant te kiezen. 

Het laatste voordeel van het metalen tuinhuisje heeft te maken met het onderhoud. Ja, je moet ook metalen tuinhuisjes af en toe schoonmaken, maar ook niet meer dan dat. Houten varianten hebben veel meer onderhoud nodig. Als je daar geen zin in hebt is een metalen exemplaar dus ook de betere keuze.