De tuin veranderen; het staat al een hele tijd op je ‘to do’ lijstje en nu moet het dan toch maar eens gebeuren. Natuurlijk kun je een hovenier vragen om een ontwerp te maken en een beplantingsplan, maar wij geven je een aantal tips hoe je zelf je tuin in kunt richten. Neemt niet weg dat het een hele klus is. Maar met een beetje hulp van vrienden, familie en gezinsleden kom je een heel eind.
Ontwerp maken
Alvorens te beginnen maak je een ontwerp voor de tuin. Je kunt met pen en papier aan de slag gaan om een schets te maken maar dat hoeft gelukkig niet meer. Er zijn diverse software programma’s (gratis en betaald) waarmee je jouw droomtuin ontwerpt. Op de computer kun je alles wat je in de tuin wilt hebben inpassen en het eindresultaat bekijken. Een vijver linksachter, verhoogde moestuinbakken, een speelplek voor de kinderen en een overdekt terras. Vooraf teken je jouw tuin op schaal uit zodat je de juiste afmetingen kunt importeren in het tuinontwerp programma. Zo kun je goed zien of al je wensen in de tuin haalbaar zijn. Pas in het ontwerp ook eventuele verlichting toe. Waar komen bijvoorbeeld de lichtpunten en stroomschakelaars?
Doe vooraf inspiratie op
Doe vooraf inspiratie op zodat je een goed beeld hebt hoe bepaalde dingen eruit komen te zien. Bij tuincentra zijn vaak kleine showtuinen aangelegd zodat je een beeld krijgt van diverse sierbestrating, tuinmeubilair en verlichting. Ook op internet is veel te vinden waar je inspiratie uit kunt halen. Van moderne en strak ingerichte tuinen tot romantische, Engelse tuinen. Van een bostuin tot een Mediterrane tuin: voorbeelden te over.
Het inrichten
Nu het ontwerp klaar is kan het aanleggen en inrichten van de tuin beginnen. Haal alles er eerst uit wat niet meer in het nieuwe ontwerp terug komt. Breng vruchtbare grond aan op die plekken waar beplanting komt te staan. Daarna is het tijd om te gaan bestraten. Waar het terras en andere tegels komen te liggen breng je een laag geel zand aan die je aan trilt met een daarvoor bestemd apparaat. Daarna begin je met de opsluitbanden. Deze zorgen ervoor dat de tegels op hun plek blijven liggen. Nu kan het uiteindelijke bestraten beginnen waarna de kieren opgevuld worden met voegzand. Wanneer je in een koudere periode de tuin gaat aanleggen en je hierbij hulp krijgt van anderen wil je natuurlijk wel dat zij het warm genoeg hebben. Laat daarom voor iedereen mutsen bedrukken met een toepasselijke tekst. Truien bedrukt met logo zorgen ervoor dat de ‘tuinaanlegvrijwilligers’ geen kou lijden.
De afwerking
Het leukste gedeelte bewaar je tot het laatst: de tuin inrichten. Struiken, bomen en planten gaan in de grond en de graszoden worden gelegd. De verlichting aansluiten, de buitenkeuken installeren en de tuinmeubels op de plek. Hier en daar nog wat extra accessoires, de vissen in de vijver en het echte genieten van de tuin kan beginnen. Een project waar je met recht trots op kan zijn.