De voordelen van tuinmeubels van Douglas hout

Als je nieuwe meubels gaat kopen voor in je tuin, wil je natuurlijk dat die meubels zo lang mogelijk meegaan. Daarvoor is uiteraard het onderhoud van de meubels erg belangrijk, maar het begint al bij het materiaal waarvan de tuinmeubels gemaakt zijn. De meeste mensen willen graag houten meubels voor in de tuin, omdat dit er gezellig en natuurlijk uitziet. In dat geval kun je het beste kiezen voor meubels van douglas hout. Waarom? Dat gaan we je in dit artikel vertellen!

Waar koop je tuinmeubels?

Als je tuinmeubels van Douglas hout wil gaan kopen, kun je dit het beste bij een echte specialist doen. Denk bijvoorbeeld aan een tuinhoutbedrijf of een online houthandel. Dit soort bedrijven hebben namelijk veel verstand van verschillende soorten hout en kunnen je ook goed advies geven. Je kunt er in ieder geval zeker van zijn dat je hout van hoge kwaliteit koopt als je dit bij een gespecialiseerde houthandel doet. De meubels die je hier koopt zullen wel wat duurder zijn dan bijvoorbeeld de meubels die je in een bouwmarkt of een goedkopere meubelwinkel kunt kopen, maar ze zijn ook van hogere kwaliteit en zullen dus langer meegaan. 

Voordelen van Douglas hout 

Douglas hout heeft veel voordelen, vooral als je het gebruikt voor jouw tuinmeubels. Ten eerste is de prijs van meubels van Douglas hout erg gunstig, vooral als je bekijkt hoe lang de meubels gemiddeld meegaan. Wil je glad geschaafd Douglas hout, dan is de kans wel groot dat je wat meer betaalt, maar je hoeft er dan ook niets meer aan te doen. Toch is het nog steeds goedkoper dan eikenhout of een soortgelijk materiaal. Daarnaast is dit hout erg stabiel, sterk en recht. Het is ook eenvoudig machinaal te verwerken, wat betekent dat het maken van meubels van Douglas hout niet per se veel tijd in beslag hoeft te nemen. Dit is ook een voordeel als je handig genoeg bent om zelf een aantal meubels voor je tuin te maken. Douglas hout heeft een warme kleur die na een aantal jaren vergrijst. Mocht je dat niet mooi vinden, dan kun je het hout ieder jaar grondig behandelen met speciale olie of lak. Zo houdt je het de kleur die jij graag wil. Ten slotte bestaat deze houtsoort bijna altijd uit kernhout, wat duurzamer is dan spinthout en beter bestand is tegen schimmels. 

Nadelen Douglas hout

Deze houtsoort heeft ook een aantal nadelen, maar dat geldt natuurlijk voor ieder materiaal. Wil je dat het hout extra lang meegaat, dan moet je het impregneren. Dit zorgt ervoor dat het zo’n 5 jaar langer meegaat dan wanneer het niet geïmpregneerd is. Daarnaast moet je de kleur ook blijven onderhouden als je niet wil dat het hout grijzig wordt. Ten slotte is het een harde houtsoort, wat betekent dat het lastiger is om het met handgereedschap te bewerken.