Cashback als verdienmodel: hoe werkt het?

Vandaag de dag zijn er veel verschillende verdienmodellen ontwikkeld voor bedrijven om omzet te draaien en uiteindelijk winst te maken. Cashback is een jong verdienmodel, maar wordt steeds populairder. Tegenwoordig is deze strategie een van de meest doeltreffende verdienmodellen die bijdraagt aan de economie. In dit artikel bespreken we hoe dat komt en welke partijen daar een rol bij spelen.

De psychologie van cashback

Om te beginnen moeten we kijken naar de psychologie achter het verdienmodel. Ieder verdienmodel prikkelt een consument om een aankoop te doen, zodat het bedrijf geld kan verdienen, winst kan maken en verder kan groeien. Om tot een succesvol verdienmodel te komen, moet er eerst inzicht zijn over het koopgedrag van mensen. Wat stimuleert iemand om iets te kopen? Mensen zijn van nature uit om het maximaliseren van hun welzijn, waarbij het geluksgevoel een grote rol speelt. Een van de manieren waarop mensen dit in de moderne maatschappij nastreven, is door aankopen te doen die een bepaalde behoefte bevredigen. Daarnaast hechten mensen – consumenten – waarde aan ‘waar voor hun geld krijgen’. 

Cashback speelt in op al deze factoren. Traditionele korting kan de consument het idee geven dat het product minder waard geworden is en daardoor minder waardevol is om te bezitten. Bij cashback behoudt het product het volledige aankoopbedrag, maar krijg je later een bepaald percentage teruggestort. Zo verkrijgen mensen het product voor minder geld, zonder het gevoel te hebben dat ze ingeleverd hebben op kwaliteit of waarde. 

Bovendien zorgt cashback voor een hoger geluksgevoel, omdat mensen na het doen van een aankoop een beloning krijgen: een deel van het geld terug.

Het idee van ‘geld terugkrijgen’ lijkt tevens een minder grote uitgave, waardoor mensen eerder geneigd zijn om een aankoop te doen die ze anders te duur vinden. 

Het perspectief van de verkoper

Vanuit het perspectief van de verkoper zijn cashback aanbiedingen een uitstekend verdienmodel. Het is een goed middel om in te zetten wanneer een (online) bedrijf nieuwe klanten aan wil trekken en deze wil behouden. Dat bevordert niet alleen de afzet, maar kan bijdragen aan een positieve beleving van het merk en goede mond-tot-mondreclame. 

Wanneer een consument aankopen met cashback doet, dan krijgen ze een percentage van het aankoopbedrag teruggestort op hun rekening. Dat betekent: hoe meer je uitgeeft, hoe hoger de cashback. Dat stimuleert mensen om in één keer veel aankopen te doen, zodat ze het maximale uit de cashback kunnen halen. Zonder zich er bewust van te zijn, geeft de klant meer uit dan in eerste instantie de bedoeling was. Hierdoor groeit de omzet van de verkoper, die uiteindelijk meer winst maakt dankzij het inzetten van cashback als verdienmodel.

De bemiddelaar

Veel webshops bieden hun cashback aanbiedingen niet direct aan de consument aan, maar via een bemiddelaar: een cashback website. We leggen graag uit hoe dat precies werkt.

Mensen worden gratis lid van de cashback website die samenwerkt met diverse webwinkels en de cashback aanbiedingen verzorgt. Een lid van van een cashback website moet altijd ingelogd zijn en via de cashback website op de aanbieding klikken. Vervolgens wordt de consument doorgestuurd naar de webwinkel en kan hij gaan shoppen. Heeft de consument iets gekocht, dan krijgt hij ofwel een geldbedrag teruggestort op zijn rekening, ofwel punten op de cashback website die hij later in kan wisselen voor geld. 

Omdat de cashback website fungeert als bemiddelaar, krijgt de website voor iedere aankoop een deel van het geld. Zo is cashback een dubbel verdienmodel: zowel de verkoper als de bemiddelaar heeft er profijt van.

Cashback is een goede strategie die inspeelt op menselijk gedrag en online ondernemen stimuleert (webshops en cashback websites). Het is een snelgroeiend verdienmodel waar alle partijen profijt van hebben.