Style je tuin; buiten vloerkleed kopen

De tuin is voor veel mensen een belangrijke leefomgeving en zeker in lente en in de zomer wanneer we massaal van de tuin gebruik maken. De tuin- en loungesets worden weer uit de schuur getrokken, de kussens worden geklopt of gewassen en de barbecue krijgt een poetsbeurt en wordt al binnen enkele uren na de eerste zonnestralen aangestoken. Het is natuurlijk heerlijk om van een mooie tuin te genieten, maar het verhaal heeft ook een keerzijde. Want hoe kun je het gezellig en sfeervol maken? Denk aan speciale verlichting, mooie bloemen, planten en struiken of een mooi tuinhuisje in een warme kleur. Maar heb je ook al eens aan een mooi vloerkleed voor buiten gedacht? In onze blog vertellen we er meer over en we geven een paar handige tips en trucs.

Wat is het verschil tussen een traditioneel vloerkleed en een buiten vloerkleed?

Een buiten vloerkleed wordt ook wel eens tuintapijt of een tuinkleed genoemd en logischerwijs worden deze vloerkleden het vaakst aangeschaft om ze vervolgens in een tuin neer te leggen. Bijvoorbeeld onder je lounge- of tuinset, op een mooie veranda of een terras. In tegenstelling tot traditionele vloerkleden zijn tuinkleden gemaakt van synthetische vezels en dat zorgt ervoor dat ze weerbestendig zijn. Ze kunnen prima nat worden en de kleur blijven langer mooi als ze worden blootgesteld aan zonlicht. Bij een traditioneel vloerkleed kun je binnen no time afscheid van het kleed nemen als je het nat laat worden of wanneer ze te lang in de zon liggen.

Leuk feitje! Buiten vloerkleden kun je zowel binnen- als buiten neerleggen, maar traditionele vloerkleden kun je alleen voor binnen gebruiken!

Waar wordt een tuinkleed van gemaakt?

Een buiten vloerkleed wordt doorgaans van Polypropyleen gemaakt en dit materiaal is ontzettend makkelijk in onderhoud. Ze kunnen tegen warmte, kou, vocht en UV-stralen en daarom zijn ze dus ook perfect voor buitengebruik. Terwijl je ze ook prima binnen kunt neerleggen. De kleden zijn ook eenvoudig schoon te maken. Je kunt ze afspuiten met de tuinslang, stofzuigen en afnemen. Vuil is super makkelijk te verwijderen. Dus deze kleden zijn ook ideaal als je huisdieren of kleine kinderen hebt. Dat wil niet zeggen dat je het vloerkleed altijd kan laten liggen. In de wintermaanden is het verstandig om het kleed op te rollen en op te bergen. Zeker wanneer je even tijdelijk minder of zelfs helemaal geen gebruikmaakt van de tuin. Zo blijft het kleed langer mooi en fris.

Buiten vloerkleden gaan langer mee

Een belangrijke reden om voor een buiten vloerkleed te kiezen heeft te maken met de levensduur. Deze kleden gaan veel langer mee dan traditionele vloerkleden en we zien dus ook een trend ontstaan dat steeds meer mensen ook tuinkleden aanschaffen om ze vervolgens in huis neer te leggen. De lange levensduur is natuurlijk te danken aan het stevige materiaal waar de kleden van zijn gemaakt.

Een stuk voordeliger

Een andere belangrijke reden waarom een buiten vloerkleed de voorkeur krijgt heeft te maken met de prijs. Deze vloerkleden zijn een stuk voordeliger dan traditionele vloerkleden. Een vloerkleed kan echt peperduur zijn en je wilt toch met een iets kleiner budget meer sfeer in huis of in de tuin creëren. Dan is een tuintapijt een ideale keuze. Je hoeft je overigens geen zorgen te maken dat deze kleden minder mooi en sfeervol zijn dan traditionele kleden. Dat verschil is tegenwoordig nihil.

Style je tuin; buiten vloerkleed kopen

Volop keuze in kleuren en patronen

Evenals traditionele vloerkleden zijn tuinkleden in uiteenlopendek kleuren en met verschillende patronen te bestellen. Dus er is altijd wel een kleed dat in de smaak zal vallen. Ga voor een kleed met meer uitgesproken kleuren of kies juist voor een buiten vloerkleed in lichtere tinten. Of kies voor een mooi patroon dat voor meer sfeer zorgt. De keuze is reuze!

Vormen van een buiten vloerkleed

De maten en vormen van buiten vloerkleden lopen nogal uiteen. Je kunt kiezen voor grotere en kleinere exemplaren en je kunt ze in verschillende vormen kopen. Denk dan aan een mooi vierkant of een rechthoekig tapijt terwijl ronde vloerkleden in populariteit stijgen. Het is dan ook één van de woontrends van 2022 om een rond vloerkleed in huis of in de tuin neer te leggen. 

Hoe duur is een buiten vloerkleed?

Een buiten vloerkleed kun je in verschillende prijsklassen aanschaffen. Kleinere kleden heb je al vanaf € 70,- terwijl je ook voor grotere en duurdere kleden kunt kiezen. De prijzen liggen dan rond de € 200,-. Dit is nog altijd een stuk voordeliger dan wanneer je voor een traditioneel vloerkleed kiest. Dat ook nog eens moeilijker te onderhouden is en een kortere levensduur heeft.