Begin het moestuinseizoen vroeg met een vensterbankmoestuin

De temperatuur begint langzaam weer te stijgen en dus begint het bij veel mensen weer te kriebelen om de eerste zaden te planten. Helaas is zaaien in de volle grond nog niet mogelijk, maar er kan binnenshuis al wel het een en ander voorgezaaid worden. Voorzaaien heeft namelijk veel voordelen, zoals betere controle over de groeiomstandigheden en daarmee een grotere kans op een succesvolle oogst. In dit artikel geven we enkele handige tips voor het beginnen van een moestuin binnenshuis. Heb je nog geen zaden in huis? Pak dan snel je laptop erbij. Daar kun je heel makkelijk zaden kopen online.

Paprika en peper achter glas

Om ervoor te zorgen dat bepaalde planten op tijd gerijpt zijn, is het verstandig om ze eerst binnen in kleine potjes te kweken. Vooral bij planten zoals pepers en paprika’s, die veel tijd nodig hebben voordat ze vruchten produceren, is dit een goed idee. Het is belangrijk dat de zaden ongeveer een halve centimeter onder de moestuinaarde verstopt zitten. Zo hoeven ze niet te veel moeite te doen om naar boven te komen. Geef het plantje vervolgens – wanneer het water nodig heeft – water met een plantenspuit, om te voorkomen dat het plantje door de lading water onderuit gehaald wordt. Wanneer de vorstperiode erop zit, kun je de plantjes naar buiten verplaatsen. Zo heb je in de zomer een moestuin gevuld met sterke planten waar je nog lang van kunt genieten.

Bloemetje in  huis

Naast groenten, kun je ook bloemzaden voorzaaien. Door bloemen voor te zaaien begin je niet pas in het voorjaar met zaaien, maar zit je vanaf dan al tussen de vrolijk gekleurde bloemen. Uiteraard kun je er tegen die tijd ook voor kiezen om kant-en-klare planten bij een tuincentrum te kopen, maar die plantjes zitten vaak vol met gifstoffen. Bijen en vlinders zijn daar een stuk minder blij mee en dus geven wij de voorkeur aan het zelf kweken van bloemen. Niet alle planten zijn echter geschikt om voor te zaaien. Denk bijvoorbeeld aan weidebloemen, klaprozen, korenbloemen en andere wilde bloemen. Bij die bloemen doe je er goed aan ze na de laatste nachtvorst in de volle grond te zaaien.

Zaden online bestellen

Kortom, door het voorzaaien van groentezaden en bloemzaden binnenshuis kun je het moestuinseizoen vervroegen. Het biedt de mogelijkheid om sterke planten te kweken die klaar zijn om naar buiten te gaan zodra het weer het toelaat. Moet jij jouw zaden nog in huis halen? Bloem- en groentezaden kopen doe je heel eenvoudig online. Tegenwoordig kun je uit tal van websites kiezen.