Welke waterpomp heb ik nodig? Lees hieronder het antwoord.

Er bestaan verschillende soorten waterpompen. Daarom is het handig om te weten wat de verschillen zijn, zodat jij de juiste waterpomp kunt aanschaffen. Na het lezen van dit artikel zijn we er zeker van dat jij de juiste keuze zult maken. Zo lees je welke soort je nodig hebt voor verschillende doeleinden en lees je per soort welke kenmerken en mogelijkheden ze hebben.

Wil je jouw tuin besproeien met regenwater?

Voor het besproeien van je tuin met regenwater heb je de keuze uit drie verschillende soorten waterpompen: de regentonpomp, besproeiingspomp/beregeningspomp of de hydrofoorpomp. 

Besproeiingspomp/beregeningspomp

De besproeiingspomp is uiterst geschikt voor het besproeien van de tuin in combinatie met een sproeier of een broes. Deze pomp is geschikt voor regenwater uit een reservoir, put of een regenton en plaats je op een droge plek.  

Hydrofoorpomp

De hydrofoorpomp is in combinatie met een sproeier of broes uiterst geschikt voor het besproeien van een tuin. Daarnaast kun je deze pomp ook binnenshuis gebruiken voor bijvoorbeeld het doorspoelen van het toilet. Net als de besproeiingspomp zet je deze pomp op een droge plek. De hydrofoorpomp is geschikt voor regenwater uit een regenton, reservoir of een put.

Regentonpomp

Ook deze variant is geschikt voor het besproeien van de tuin in combinatie met een sproeier of een broes. De regentonpomp zet je op een nette plek, bijvoorbeeld in de regenton. In de handleiding van de pomp vind je de maximale onderdompeldiepte. Ook kun je hier andere veiligheidsinformatie in teruglezen. De regentonpomp is zoals de naam altijd verklappen speciaal geschikt voor water uit een regenton.

Wil je jouw toilet doorspoelen met regenwater?

Voor het doorspoelen van het toilet kun je de hydrofoorpomp gebruiken. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is dit type ook geschikt voor het besproeien van de tuin met regenwater. Verder is deze pomp geschikt voor het druk houden van een waterleiding. 

Wil je een kleine hoeveelheid water wegpompen? 

Voor het wegpompen van een kleine hoeveelheid water, bijvoorbeeld uit een aquarium, kun je een voorzetpomp gebruiken. Deze pomp kun je in combinatie gebruiken met een boormachine.

Wil je de waterdruk in de leidingen verhogen?

Voor het verhogen van de waterdruk in de leiding gebruik je een hydrofoorpomp. Deze pomp is verder geschikt voor het besproeien van de tuin met regenwater en het doorspoelen van het water in het toilet. De hydrofoorpomp is een waterpomp welke je dus voor verschillende doeleinden kunt gebruiken. 

Wil je een vijver of een woonruimte leegpompen?

Ben je op zoek naar een waterpomp voor het leegpompen van een woonruimte of een vijver? Dan kies je voor een dompelpomp. Je kwam deze soort hierboven nog niet tegen, maar deze is uiterst geschikt voor bijvoorbeeld het leegpompen van een ondergelopen kelder. Bij aanschaf krijg je een handleiding meegeleverd waarin de maximale onderdompeldiepte staat aangegeven. Verder lees je ook andere veiligheidsinformatie in de handleiding. Dit kan namelijk per product verschillen, dus het is belangrijk dat je hiervan op de hoogte bent alvorens je gaat beginnen.

De verschillende soorten pompen op een rij

Hierboven heb je kunnen lezen welke pompen je kunt gebruiken in bepaalde situaties. Per doeleinden hebben wij aangeven welke soort pompen daarvoor geschikt zijn. Hieronder lees je welke waterpompen het meest gebruikt worden en lees je welke waterpomp je nodig hebt.

Tuinpomp

Voor wie op zoek is naar een nieuwe tuinpomp, heeft aan keuze geen gebrek. Voor welk model je moet kiezen is onder andere afhankelijk van de grootte van je tuin en de omstandigheden in je tuin. Heb je bijvoorbeeld een tuin met veel hellingen, dan heb je een tuinpomp nodig met een grote transporthoogte. Ook moet je bij je keuze rekening houden met onder andere de doorstroomcapaciteit, pompcapaciteit en het vermogen van de waterpomp.  

Grondwaterpomp

Een grondwaterpomp is doorgaan een dompelpomp. Zo dompel je een grondwaterpomp rechtstreeks in het water. Een belangrijk kenmerk van deze soort is de koeling van de motor door middel van omringend water en de slanke constructie. Hierdoor kan deze pomp in smalle boorgaten worden geplaatst. Een grondwaterpomp wordt voornamelijk toegepast voor tuinbewatering en voor de voorziening van drinkwater.

Bij de aanschaf van deze soort pomp zijn verschillende punten belangrijk om op te letten. Zo moet je letten op de diameter en diepte van de bron en de benodigde hoeveelheid water. Ook de benodigde druk op de toevoerplek is iets waar opgelet dient te worden. 

Dompelpomp

Dompelpompen zijn waterpompen welke geschikt zijn voor het gebruik onder water. Bijvoorbeeld wanneer je een ondergelopen kelder wilt leegpompen, maar ook voor het leegpompen van een vijver komt deze pomp goed van pas. Deze soort werkt met een maximale  toegelaten dompeldiepte en deze moet je niet overschrijden. Hoeveel dit is, is afhankelijk van het product en kun je terugvinden in de handleiding die wordt meegeleverd.

Een ander punt waarop gelet dient te worden is de maximale korrelgrootte die getransporteerd kan worden. Een dompelpomp kan zowel gebruikt worden voor vuil water als andere wateren, maar de maximale korrelgrootte moet niet overschreden worden. 

We willen als tip meegeven om een vlakzuigopzetstuk voor je dompelpomp aan te schaffen of een vlakzuigende pomp te gebruiken voor het wegpompen van hele lage waterstanden van paar millimeter. 

Huishoudwaterpomp

Met een huishoudwaterpomp zorg je voor een gelijkmatige waterdruk. Een gelijkmatige waterdruk is belangrijk wanneer je het opgevangen regenwater binnenshuis wilt gebruiken. Met binnenshuis gebruik bedoelen wij bijvoorbeeld voor het gebruik van een wasmachine. Echter, ook als sproei-installatie voor in een broeikas en voor de bediening van een gazonsproeierskun je een huishoudwaterpomp gebruiken.

Centrifugaalpomp

De centrifugaalpomp heeft een loopwiel dat rond de aandrijfas draait in de behuizing. Op het moment dat de centrifugaalpomp is gevuld wordt de pomp ingeschakeld en werkt het loopwiel als een centrifuge. Een groot pluspunt van dit type pomp is dat het niet gevoelig is voor schade. 

Je kunt een centrifugaalpomp onder andere inzetten voor het leegpompen van overgelopen ruimtes, bijvoorbeeld een kelder of een garage. Daarnaast is het ook geschikt voor het besproeien van gazons of het vullen en legen van tanks.

Regentonpomp

Vang je regen op in een regenton? Dan is het gebruik van een regentonpomp erg handig. In plaats van dat je zelf het water uit een regenton gaat scheppen, kun je de regentonpomp in de regenton plaatsen. Vervolgens kun je het water voor verschillende taken gebruiken, bijvoorbeeld voor het besproeien van je tuin.

Let er op dat je controleert wat de maximale onderdompeldiepte van de regentonpomp is, zodat je deze niet overschrijdt. Dit kun je teruglezen in de handleiding die bij de pomp wordt meegeleverd. 

Handpomp

Vaak is een handpomp een zogenoemde zwengelpomp of zuigerpomp. Ze bestaan uit een  toe- en afvoer voor vloeistoffen en een zuiger die in een cilinder loopt. Wanneer men de hendel naar boven beweegt, wordt de vloeistof door een ventiel in de zuiger aangezogen. Door vervolgens de hendel weer neer te halen wordt de vloeistof uit de handpomp gedrukt. Dit gaat via een ander ventiel.

Welke waterpomp heb ik nodig?

Om te bepalen welke waterpomp je nodig hebt, moet je rekening houden met verschillende factoren, zoals de bron van het water, de gewenste waterdruk en het debiet (hoeveel water er per uur moet worden verpompt). Voor kleine huishoudelijke toepassingen, zoals het besproeien van de tuin of het vullen van een zwembad, is een dompelpomp of een centrifugaalpomp vaak voldoende. Voor grotere toepassingen, zoals het oppompen van grondwater of het leveren van water aan een hele gemeenschap, zijn er krachtigere pompen nodig, zoals bronpompen of jetpompen.

Samenvatting

Er zijn dus veel verschillende soorten waterpompen en we hopen dat je na het lezen van dit artikel een duidelijker beeld hebt gekregen van welke waterpomp je nodig hebt voor een bepaalde taak. We hebben in dit artikel in het kort uitgelegd wat elke soort doet en hoe deze werkt.