Een tuinhuisje kan een tuin een compleet andere uitstraling geven en het compleet afmaken. Je kunt een tuinhuis ook gebruiken als een plek waar je kunt zitten, tuingereedschap en andere spullen in kunt opbergen of je kunt zelfs een tuinhuis als kantoor ombouwen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Evenals de keuzes die je kunt maken. Daarom krijg je in onze koopgids meer informatie over een tuinhuis kopen en we geven handige tips over waar je op moet letten als er eentje aanschaft.
Bel de gemeente
Je bent er al wat langer over aan het nadenken, maar je hebt uiteindelijk besloten om een tuinhuis te kopen. Je hebt immers de ruimte en je vindt het wel prettig dat je bijvoorbeeld (tuin)gereedschappen kunt opbergen of dat je een kantoor kunt maken waar je in alle rust kunt werken. Voordat je de zoektocht naar een geschikt tuinhuisje start is het verstandig om even de gemeente te bellen. Soms is er een vergunning nodig om een tuinhuis te plaatsen. De eisen zijn per gemeente verschillend en een vergunning kan of wel niet worden verstrekt op basis van hoe groot en hoe hoog het tuinhuisje is en waar je een huisje neerzet.
Tuinhuis kopen? Check de ondergrond in je tuin
Als de gemeente een vergunning heeft verstrekt of als er helemaal geen vergunning nodig is, kun je gaan zoeken naar een geschikt tuinhuis. Eén van de belangrijkste dingen waar je op moet letten is de ondergrond waar je de tuinhuis op wilt plaatsen. Doorgaans kun je op een fundering van beton of tegels een huisje plaatsen. Je kunt zelfs een tuinhuisje of een blokhut op hardhouten balken plaatsen als je dat wilt. Op een zachte ondergrond of gras plaatsen is niet mogelijk. Dan zou je eerst een stabiele ondergrond moeten creëren zodat het huisje stevig en waterpas komt te staan.
Waar kun je het tuinhuis het beste neerzetten?
Uiteraard heb je dan ook al nagedacht over de locatie waar het tuinhuisje moet komen te staan. Je offerte in ieder geval wat ruimte op om een tuinhuis te kunnen plaatsen. Als je op zoek gaat kom je tot de ontdekking dat je kunt kiezen uit vierkante, rechthoekige en zelfs vijfhoekige tuinhuizen. De grootte die je kiest is niet alleen afhankelijk van hoeveel plek je hebt, maar ook van wat je met het tuinhuis wilt doen. Voor het opbergen van gereedschappen en machines, zoals bladblazers en grasmaaiers heb je wel wat vierkante meters nodig terwijl je voor een leuke zitplek of een kantoor met minder ruimte genoegen kunt nemen. Vijfhoekige tuinhuizen zijn overigens een perfecte keuze als je ‘m in een hoek van de tuin wilt plaatsen.

Tuinhuis kopen? Kies de juiste wanddikte!
Tuinhuizen zijn er in verschillende soorten, maten en prijsklassen en budget tuinhuisjes zijn natuurlijk enorm aantrekkelijk. Maar voorzichtigheid is geboden. Je hebt namelijk veel meer baat bij een tuinhuis met een dikkere wanddikte. Budget huisjes hebben vaak een wanddikte van 19mm en dan heb je dus de kans dat het huisje binnen enkele jaren aan vervanging toe is. De wat duurdere exemplaren hebben wanddiktes van 28mm of 45mm. De huisjes met een wanddikte van 45mm zijn wel het duurst, maar gaan ook het langste mee. De huisjes met een wanddikte van 28mm worden echter het vaakst gekozen.
Tuinhuis impregneren of verven
Een tuinhuis staat buiten en krijgt dus aardig wat voor zijn kiezen. Van dikke regendruppels tot aan een felle zon en van warme tot zeer koude temperaturen. Tuinhuizen moeten dan ook behandeld worden. Je kunt kiezen om een tuinhuis te impregneren of te verven. Soms is verven een betere keuze, omdat je met de daarvoor bestemde verf het hout van het huisje optimaal kunt beschermen. Echter is impregneren een betere optie is je de natuurlijke uitstraling van het huisje wilt bewaren en de houtnerven wilt kunnen blijven zien.
Kies het juiste dak voor op je tuinhuisje
Je kunt verschillende daken voor op je tuinhuisje kiezen en het platte dak is immens populair. Platte daken hebben een afschot van 2%, zodat het water kan worden afgevoerd en zijn ook het goedkoopst. Vandaar ook de populariteit. Echter zijn lessenaarsdaken en zadeldaken een stuk mooier en ze geven het huisje een unieke uitstraling. Deze zijn weliswaar wat duurder, maar je hebt wel het idee dat je ook echt een huisje hebt gekocht. Bij lessenaarsdaken en zadeldaken wordt het regenwater op andere manieren afgevoerd en heb je in de basis ook te maken met meerdere dakgoten. Dat houdt ook in dat het tuinhuisje meer onderhoud vergt.