Een onderhoudsvrije tuin wint tegenwoordig steeds meer aan populariteit. We hebben minder tijd om in de tuin aan de slag te gaan, maar toch willen we het liefst een weelderige en kleurrijke tuin. In dit artikel lees je hoe je met behulp van anti worteldoek een relatief onderhoudsvrije tuin kunt creëren zonder daarbij afbreuk te doen aan de pracht van je tuin.
Waarom wordt worteldoek gebruikt?
Voordat we dieper ingaan op de functionaliteit van anti-worteldoek, staan we eerst even kort stil bij de vraag waarom het überhaupt wordt gebruikt. Anti worteldoek, ook wel gronddoek genoemd, wordt vooral toegepast om het onderhoud aan de tuin te minimaliseren. Wanneer je gronddoek plaatst op een zanderig oppervlak, bijvoorbeeld je border of plantenstrook, zal de onkruidgroei gereduceerd worden. Vergeet niet dat er altijd nog wat onkruidgroei kan ontstaan op het worteldoek, meestal doordat er zaadjes van bovenaf op het worteldoek waaien. Gelukkig kunnen deze zaadjes zich niet wortelen in het worteldoek en zijn daarom eenvoudig weg te halen.
In welke situaties kun je worteldoek gebruiken?
Anti worteldoek is een enorm veelzijdig product. Het wordt hoofdzakelijk gebruikt als onderlaag voor bodembedekkers als boomschors, grind, snippers en split. Daarnaast wordt het meestal ingezet ter voorkoming van onkruidgroei in een plantenbed of border. Bovendien laat het gronddoek zich eenvoudig vastmaken in bijvoorbeeld een plantenbak of een moestuin. De wortels zullen dan niet tussen de houten planken van de bak groeien. Wist je dat het worteldoek zelfs dienst kan doen als gronddoek onder een tent of voortent? Het doek is namelijk waterdoorlatend, waardoor er geen water op zal blijven staan. Ideaal als je een weekje op de camping staat!
Minder onderhoud aan je tuin
Nu we weten waarom het gronddoek wordt gebruikt en in welke situaties het toegepast kan worden, gaan we dieper in op de functionaliteit van het doek in jouw tuin. Wanneer je minder onderhoud aan je tuin wilt, maar toch wilt genieten van de vrolijkheid van een mooi bloemenperk, is anti worteldoek de beste uitkomst. Meet vooraf op hoeveel gronddoek je nodig hebt en koop vervolgens de juiste maat. Over het algemeen is worteldoek verkrijgbaar in een aantal breedtematen, zoals bijvoorbeeld 125 en 165 cm. Vervolgens rol je het worteldoek over het te bedekken zandbed en snij je het af zodra het einde is bereikt. Met behulp van de zogeheten gronddoek pennen kun je het worteldoek vervolgens stevig in de grond verankeren.
Nu het worteldoek geplaatst is, kun je beginnen met het poten van de planten. De meeste gronddoeken zijn voorzien van verticale en horizontale lijnen, meestal in de kleur groen. Plaats de planten bij voorkeur op deze groene lijn, zodat alle planten netjes uitgelijnd in de border staan. Snij daaropvolgend met een stanleymes een gat in het worteldoek op de plaats waar de plant moet komen te staan. Maak een gat ter grootte van de kluit. Gebruik tot slot een grondboor of een tuinschepje om een gat in de grond te maken waar de plant moet komen te staan. Plaats de plant in het gemaakte gat, dek het toe met aarde en geniet van jouw onderhoudsvrije plantenbed!

Samenvattend kan gesteld worden dat anti worteldoek multifunctioneel is, eenvoudig is te plaatsen en ervoor zorgt dat je tuin minder onderhoud vergt. Wil je zodoende een onderhoudsvrije tuin zonder daarbij enkel tegels en stenen in je tuin te plaatsen? Denk dan eens na over het plaatsen van anti-worteldoek!